Shakespeare, Cervantes & Gib Mihăescu – ŞTIAŢI CĂ
https://www.ziarulmetropolis.ro/shakespeare-cervantes-gib-mihaescu-stiati-ca/

ŞTIAŢI CĂ în urmă cu 450 de ani se năştea William Shakespeare, cel mai mare scriitor şi poet de limbă engleză? Curios este că William Shakespeare s-a stins din viaţă tot într-o zi de 23 aprilie, zi în care a pierit şi cel mai important scriitor de limbă spaniolă, Miguel de Cervantes.

Un articol de Claudiu B.|23 aprilie 2014

Alte curiozităţi despre Shakespeare:

– a scris 37 de piese de teatru, în special comedii, tragedii şi piese istorice şi peste 156 de sonete

– în realitate, nu există nicio descriere fizică şi niciun potret al autorului realizat pe timpul vieţii sale

– a fost catolic într-o perioadă în care catolicismul era interzis

– în vremea lui Shakespeare, gramatica şi scrisul nu erau foarte standardizate, acesta ajutând, astfel, la evoluţia limbii engleze

– a avut 3 copii, o fată (Susana) şi un cuplu de gemeni băiat (Hamnet) – fată (Judith)

– îngropat în catedrala Holy Trinity, se spune că ar exista un blestem peste osemintele sale. În 2008, când a avut loc restaurarea catedralei, muncitorii au lucrat cu mare grijă pentru a nu deranja „somnul” marelui dramaturg

– pe vremea lui, femeile nu aveau voie să joace în piesele de teatru, iar rolurile de femeie erau interpretate tot de bărbaţi care erau fardaţi sau purtau măşti

– prima receptare a operelor lui Shakespeare nu a fost una pozitivă. Voltaire afirma că Shakespeare este înzestrat cu „geniul creaţiei”, dar operele nu respectă niciunul dintre principiile artei.

– în vremea lui Shakespeare, teatrul seamănq mai degrabă cu un circ, deoarece se muta dintr-un loc într-altul

– pentru a intra la un spectacol trebuia să plăteşti un penny în cutia de la intrare numită “Box Office”

– costumele spectacolelor din perioada elisabetană trebuiau aprobate prin lege?

– teatrul pe care Shakespeare îl conducea, The Globe, a ars în 1613, în timpul reprezentaţiei piesei Henry al VIII-lea, dându-i-se foc la acoperiş, ca mai apoi clădirea să ardă în totalitate

* * * * *

Tot într-o zi de 23 aprilie:

1597: „Văduvele vesele din Windsor”, piesa lui Shakespeare este jucată pentru prima dată, în prezența reginei Elizabeth I a Angliei.

1968: Premiera filmului Răzbunarea haiducilor

1971: Rolling Stones lansează albumul „Sticky Fingers”.

1985: Compania Coca-Cola a anunțat schimbarea rețetei de producere a băuturii răcoritoare în cauză.

Shakespeare

2001: Intel introduce procesorul Pentium 4.

* * * * *

S-au născut:

1564: William Shakespeare, poet, dramaturg englez (d. 1616)

1858: Ruggiero Leoncavallo, compozitor italian (d. 1919)

1891: Serghei Prokofiev, compozitor rus (d. 1953)

1894: Gib Mihăescu, scriitor român (d. 1935)

Gib Mihăescu a fost un prozator foarte apreciat de public şi stimat de critici. Era privit şi ca un om bun, generos şi dezinteresat, iar sfârşitul său prematur (la doar 41 de ani), de tuberculoză, într-o clinică a Poliţiei din Bucureşti, a fost deplâns de toată lumea. Mihail Sebastian, a scris la moartea acestuia un necrolog mişcător.

Avea şi unele ciudăţenii simpatice: fiind pasionat de astronomie îşi construise la Drăgăşani un observator astronomic de uz personal… Apoi, era preocupat de problematica morală şi religioasă în situaţii-limită, de criză şi în general făcea figură de idealist intratabil. Proza lui conţine destul de puţin din biografia exterioară a autorului şi foarte mult din biografia sa interioară.

1928: Shirley Temple, actriță americană (d. 2014)

Shakespeare   1936: Roy Orbison, muzician, compozitor american (Traveling Wilburys) (d. 1988)

1950: Geo Costiniu, actor român

1954: Michael Moore, realizator american de filme

1958: Radu Mihăileanu, regizor român stabilit în Franța

* * * * *

S-au stins din viaţă:

1616: William Shakespeare, dramaturg și poet englez (n. 1564)

1616: Miguel de Cervantes, scriitor spaniol (n. 1547)

1850: William Wordsworth, poet englez (n. 1770)

1851: Constantin Daniel Rosenthal, pictor și revoluționar român (n. 1820)

1990: Paulette Goddard, actriță americană (n. 1910)

Foto cu Shakespeare, Cervantes şi Gib Mihăescu – wikipedia

 

30
/10
/18

Diego Armando Maradona, care-și serbează, astăzi, cea de-a 58-a anaiversare, fâcând schimb de tricouri cu Freddy Mercury, în anul 1981. Pe atunci, promițătorul Maradona, care juca la Boca Juniors, nu debutase încă la Cupa Mondială, în timp ce membrii trupei Queen lucrau la cel de-al zecelea album, "Hot Space".

28
/09
/18

Brigitte Bardot și Alain Delon, doi actori legendari ai cinematografiei franceze și mondiale, fotografiați de Sam Levin, în anul 1957. Delon și Bardot au jucat împreună în două filme: "Les Amours Célèbres" (1961) și "Histoires Extraordinaires" (1968).

18
/09
/18

Marlon Brando (Stanley Kowalski) și Vivien Leigh (Blanche DuBois), în anul 1951, în filmul „Un tramvai numit dorință” / „A Streetcar Named Desire”, realizat după piesa omonimă a dramaturgului american Tennessee Williams. Filmul regizat de Elia Kazan a avut premiera în urmă cu 67 de ani, într-o zi de 18 septembrie.

14
/09
/18

Patrick Swayze și soția sa dansând în 1994, la "World Music Awards", pe piesa  lui  Whitney Houston "All the man that I need".  Cei doi s-au cunoscut în 1970, Houston Ballet Dance Company, pe când Lisa Niemi avea 14 ani. Patrick, fiul proprietarului și directorului companiei de dans, avea 18 ani.

03
/09
/18

Născută pe 3 septembrie, în Chilimodion, Corint, Grecia, Irene Papas, una dintre cele mai mari actriţe din istoria filmului, împlineşte, astăzi, 92 de ani! (Foto: Irene Papas și Anthony Quinn, în anul 1976, în timpul fimării peliculei "The Message")

17
/08
/18

Robert de Niro, actorul care i-a intruchipat pe Vito Corleone (la tinerețe) in Nașul, Travis Bickle în Taxi Driver, Jake La Motta, în Raging Bull, Rupert Pupkin în The King of Comedy, Al Capone în The Untouchables, Noodles în Once Upon a Time in America, James Conway în Goodfellas, Max Cady în Cape Fear, Sam 'Ace' Rothstein în Casino (și așa mai departe), a împlinit 75 de ani!

13
/08
/18

“Bătălia de la Călugăreni face parte dintr‑o mare campanie otomană, îndreptată împotriva Ţării Româneşti, campanie desfăşurată între august şi octombrie 1595. Scopul său a fost înlocuirea lui Mihai Viteazul de la conducerea ţării şi ocuparea directă a ţării şi includerea sa între provinciile Imperiului Otoman. Scopurile mari ale campaniei nu s‑au realizat, fiindcă nici domnul nu a fost răsturnat de pe tron, nici ţara nu a devenit paşalâc.” - Ioan Aurel Pop, istoric

07
/08
/18

Într-o zi de 7 august (1911) se stingea din viață Gheorghe Cârțan, țăran român originar din Cârțișoara Sibiului, cunoscut sub numele de Badea Cârțan, ce rămas în istorie ca un mare luptător pentru cauza românilor de pretutindeni.

01
/08
/18

S-a demonstrat științific – glumesc francezii - că e imposibil să nu râzi la filmele lui Louis de Funès. Mai ales atunci cand actorul îl imită pe Hitler (vezi VIDEO) sau îi ironizeaza pe englezi și americani... S-au împlinit, zilele trecute, 104 ani de la nașterea lui Louis de Funès, „omul cu 40 de expresii faciale pe minut”. Filmul care l-a propulsat in atentia marelui public a fost  Jandarmul din Saint-Tropez. Louis de Funès  avea atunci 49 de ani...