Silviu Purcărete duce „Cafeneaua” la Iași
https://www.ziarulmetropolis.ro/silviu-purcarete-duce-cafeneaua-la-iasi/

Premiera spectacolului „Cafeneaua“ de Carlo Goldoni, în regia lui Silviu Purcărete, va avea loc luni, 30 mai, la ora 19.00, la Sala Mare a Teatrului Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi. Scenografia este semnată de Dragoş Buhagiar, iar muzica îi aparţine lui Vasile Șirli.

Un articol de Liliana Matei|28 mai 2016

Premiera se joacă în cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei, eveniment organizat de Primăria Municipiului Iaşi. Din distribuție fac parte Teodor Corban, Călin Chirilă, Ionuţ Cornilă, Constantin Puşcaşu, Petronela Grigorescu, Andreea Boboc, Haruna Condurache, Constantin Avădanei, Horia Veriveş, Daniel Busuioc, Petru Ciubotaru, Puşa Darie, Gelu Zaharia, Livia Iorga, Oana Sandu, Diana Roman, Andreea Spătaru, Radu Homiceanu, Cosmin Panaite, Grigore Andrei Sava, Adrian Marele, Lucian Valacu.

Despre această piesă care avea să devină clasică și să se joace sute de ani pe nenumărate scene din lumea întreagă. Dramaturgul Carlo Goldoni scria astfel în volumul săuu de memorii:  „În italiană, piesa se numea La Bottega del Caffé şi în franceză pur şi simplu Le Café. Locul acţiunii, care nu se schimbă, e vrednic de oarecare luare-aminte; e o răspântie de drumuri din Veneţia.[…] Nu înfăţişez în titlul piesei o poveste, o pasiune, un caracter; ci o cafenea, unde se petrec în acelaşi timp mai multe acţiuni, unde mai multe persoane sunt aduse de interese deosebite; şi, dacă am avut fericirea să găsesc legătură temeinică între aceste felurite fiinţe, făcându-le trebuincioase una alteia, cred că mi-am împlinit datoria, trecând cu atât mai vârtos peste greutăţi“.

La Naţionalul ieşean, în stagiunile trecute publicul a urmărit alte două montări ale regizorului Silviu Purcărete: Uriaşii munţilor de Luigi Pirandello şi Pălăria florentină de Eugène Labiche.

Dragoş Buhagiar, un nume cu greutate în lumea teatrală, este cunoscut publicului ieşean prin semnătura inconfundabilă a scenografiilor unor spectacole de mare succes ale Teatrului Naţional Vasile Alecsandri: Uriaşii munţilor, Pălăria florentină, O noapre furtunoasă, Iaşii în carnaval, Variaţiuni pe modelul lui Kraepelin, ultimele trei fiind montate de Alexandru Dabija.

Renumitul compozitor Vasile Şirli se află la a doua colaborare cu teatrul ieşean, fiind şi creatorul muzicii unei alte producţii marca Purcărete, Pălăria florentină.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.