TIFF 2014 – Best of. Povești multi-premiate în Supernova și What’s Up, Doc?
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiff-2014-best-of-povesti-multi-premiate-in-supernova-si-whats-up-doc/

Un „best of” al filmelor de ficţiune şi documentarelor care au făcut turul marilor festivaluri în ultimul an îi va încânta pe spectatorii TIFF, ca la fiecare ediţie, în două dintre cele mai populare secţiuni ale festivalului: Supernova şi What’s Up, Doc?/ Ce se întâmplă, documentarule?

Un articol de Petre Ivan|7 mai 2014

TIFF 2014 / Circa 50 de titluri multi-premiate intră în selecția semnată de directorul artistic Mihai Chirilov, titluri proiectate la Cannes, Berlin, Veneția, Toronto sau San Sebastian și așteptate de cinefilii din lumea întreagă.

34 de filme numără colecția de neratat din Supernova, la cea de-a 13-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie).

În afara câștigătorului Ursului de Aur, Black Coal, Thin Ice, deja anunțat, de la Berlinală vin Stations of the Cross, al lui Dietrich Brüggemann, o excelentă comedie neagră despre o adolescentă care vrea să se sacrifice pe altarul Domnului, în era telefoanelor și a Internetului, premiată cu Ursul de Argint pentru scenariu;

The Beloved Sisters, un triunghi amoros cu Friedrich Schiller; The 100-Year Old Man Who Climbed out the Window and Disappeared, neaşteptata poveste a unui bărbat de 100 de ani care decide că nu-i prea târziu s-o ia de la capăt;

20000 Days on Earth still

20.000 Days on Earth

The Kidnapping of Michel Houellebecq, un film neconvențional despre scurta dispariție a faimosului scriitor, în 2011, în care joacă chiar autorul; sau Love is Strange, de Ira Sachs, care abordează subiectul căsătoriei între persoane de același sex.

Un eveniment special, sub semnul TIFFashion, va fi proiecția lui Yves Saint Laurent, un film despre viața și cariera celebrului creator de modă, adus în premieră la Cluj. De neratat este și noul film al lui Roman Polanski, prezentat anul trecut la Cannes și recompensat cu un Premiu César pentru regie – Venus in Fur, cu Emmanuelle Seigner și Mathieu Amalric.

Iubitorilor romanului de dragoste al lui Boris Vian, „Spuma zilelor”, TIFF le rezervă o surpriză: premiera ecranizării Mood Indigo, în regia lui Michel Gondry. E o explorare inventivă a lumii fanteziste din roman, cu Audrey Tatou și Romain Duris pe afiș, distinsă cu Premiul César pentru scenografie.

Venus in Fur still

Venus in Fur

Filme unul și unul se regăsesc și pe lista What’s Up, Doc?, secțiune prezentată de HBO și selecționată de scriitoarea și jurnalista Ana Maria Sandu. 15 documentare recente, toate proiectate în numeroase festivaluri, îi vor purta pe cinefili prin viețile unor personaje de neuitat.

Primul este celebrul muzician Nick Cave, protagonistul fascinantului 20.000 Days on Earth, prezentat anul acesta la Berlin și la Sundance, unde a câștigat premiile pentru regie și montaj. Al doilea este un supererou al boxului, în The Trials of Muhammad Ali, un documentar cu imagini de arhivă și interviuri inedite regizat de Bill Siegel.

În Fuoristrada, un mecanic decide să devină femeie şi, ca transgen, se căsătorește cu o româncă, Mariana. Timp de 10 ani, J. Jackie Baier a urmărit un elev lituanian care a fugit de acasă și s-a prostituat pe străzile Berlinului, dându-se drept fată, în tulburătorul Julia, adus de la Veneția.

Foto cu filme de la TIFF 2014 – http://tiff.ro

29
/05
/17

INTERVIU „Secondo Me” a fost prezentat în 2016 la Locarno. În iunie, documentarul, care are în centru doi garderobieri (de la Viena şi Milano) şi o garderobieră (de la Odessa), va putea fi văzut la TIFF. Regizorul Pavel Cuzuioc, născut în Republica Moldova şi stabilit în Austria, vorbeşte despre film şi despre cum a ajuns cineast.

27
/05
/17

În ultima sa corespondență de la Cannes, Mihai Cristea a scris despre cel mai nou film al regizoarei Claire Denis, ”Un beau soleil intérieur”, cu Juliette Binoche în rolul principal, și despre documentarul ”Napalm”, de Claude Lanzmann, care a filmat în Coreea de Nord. Și a surprins-o printr-o fotografie pe Elle Fanning.

26
/05
/17

Într-o zi de 26 mai se stingeau din viaţă doi mari actori români: Ștefan Bănică, în 1995, şi Jean Constantin, cincisprezece ani mai târziu. Despre Bănică se ştie că era nu doar un actor uriaş, ci şi un foarte apreciat cântăreţ/lăutar, printre cele mai celebre piese muzicale ale acestuia numărându-se: „Îmi acordați un dans”, „Cum am ajuns să te iubesc”, „Gioconda se mărită”, „Hei, coșar, coșar” și „Astă seară mă fac praf”.

26
/05
/17

Prima ediție a LIM – Less is More, platforma europeană de dezvoltare a filmelor cu buget limitat continuă să se desfășoare prin două evenimente importante, ambele organizate în România: cel de-al doilea Workshop din seria LIM și prezentarea celor 16 proiecte selecționate, în fața unui public specializat, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

25
/05
/17

În 1977, nimeni auzise despre săbii laser, jedi sau bikini de cupru, și oamenii nu se salutau încă cu formula ''Forța fie cu tine''. Însă, lucrurile erau pe cale să se schimbe - George Lucas, un tânăr regizor de 33 de ani, pregătea cel de-al treilea film al său, o saga intergalactică despre lupta dintre bine și rău avându-l în prim-plan pe Luke Skywalker, un băiat fermier cu un trecut vag. În urmă cu 40 de ani, într-o zi de 25 mai (1977) avea loc loc premiera filmului Războiul stelelor, în regia lui George Lucas, una dintre cele mai de succes pelicule din istorie.

25
/05
/17

O retrospectivă de patru filme clasice realizate de mari regizori ai celebrului Nou Val ceh va putea fi văzută, cu susţinerea Centrului Ceh, la cea de-a patra ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara.

24
/05
/17

Corespondenţă de la Cannes: În "The Square", regizorul suedez Ruben Östlund ia peste picior mai multe subiecte dintr-o societate civilizată: echitatea socială și raporturile de putere între indivizi, limitele libertății de expresie, lumea publicitară și efectele perverse generate de media, arta contemporană și artists talk(s).

23
/05
/17

Actorul britanic Roger Moore, celebru pentru rolurile sale din seria James Bond, a murit în Elveția, după o scurtă luptă cu cancerul. Actorul avea 89 de ani. "Cu inima grea, anuntam decesul iubitului nostru tata, Sir Roger Moore, astazi in Elvetia, dupa o scurta dar curajoasa lupta cu cancerul", au scris copiii actorului pe Twitter.

23
/05
/17

CRONICĂ DE FILM Difuzate în România pe HBO, primele două episoade din noua serie „Twin Peaks”, extrem de aşteptată, ne reintroduc în universul coşmaresc-suprarealist, deopotrivă perturbator şi fascinant, al lui David Lynch.

22
/05
/17

Filmikon & Therapy lansează propunerea de terapie prin film: în fiecare marți, din 23 mai până pe 15 septembrie, Filmikon va prezenta la Therapy o selecție de producții cinematografice, autohtone și internaționale, pe terasa bistro-ului.

22
/05
/17

Corespondenţă de la Cannes, de Mihai Cristea: Despre celebrul sistem de acreditări de pe Croazetă. Şi despre două din filmele din cursa pentru Palme d`Or: "Jupiter’s Moon", al ungurului Kornél Mundruczó, şi "Loveless", al rusului Andrey Zvyagintsev.