TIFF 2014 – Ochi pentru ochi. Se întorc „suspecții de serviciu”
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiff-2014-ochi-pentru-ochi-se-intorc-suspectii-de-serviciu/

Arta răzbunării se predă la TIFF 2014, în 12 filme reunite în secţiunea tematică Ochi pentru ochi/ Eye for an Eye, la cea de-a 13-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie).

Un articol de Petre Ivan|5 mai 2014

O altă secțiune nouă, Suspecții de serviciu/ The Usual Suspects, îi aduce înapoi la TIFF pe cineaștii care au trecut cu filmele lor de început prin competiția festivalului. Cele 12 „revenge movies” din secțiunea Ochi pentru ochi concurează pentru Premiul FIPRESCI (Federația Internațională a Criticilor de Film).

„Poate că răzbunarea e, cum se spune, arma prostului, dar ea e un dispozitiv cinematografic teribil de ofertant în cinema, grație dilemelor morale pe care, de cele mai multe ori, le antrenează. În buna tradiție a secțiunilor tematice de la TIFF, ediția actuală strânge laolaltă 12 revenge movies recente si tot atâtea studii de caz care pun în discuție legitimitatea și consecințele actelor vindicative.”, explică directorul artistic Mihai Chirilov.

Ideea i-a venit lui Mihai Chirilov după ce a văzut, la Festivalul de la Locarno, filmul american independent Blue Ruin, de Jeremy Saulnier, adus în premieră la Cluj. Prezentat în Quinzaine des Réalisateurs, la Cannes, filmul a fost finanțat prin crowdfunding.

De cronici excelente a avut parte Calvary, al lui John Michael McDonagh – proiectat la Sundance și Berlin – o comedie neagră despre un preot irlandez care află că va fi ucis chiar de la viitorul făptaș, venit la spovedanie. Cu doze serioase de umor negru vine și In Order of Disappearance – unul dintre favoriții din competiția Berlinalei – cu Stellan Skarsgaard în rolul unui tată care-și răzbună fiul.

Răzbunarea e motorul poveștii și în Harmony Lessons (Ursul de Argint pentru contribuție artistică – directorul de imagine Aziz Zhambakiyev), A Touch of Sin, de Jia Zhangke (Premiul pentru scenariu la Cannes 2013), Big Bad Wolves, un exercițiu de stil în materie de cruzime, recomandat de Quentin Tarantino, sau Killers, un thriller psihologic indonezian adus de la Sundance.

Suspecții de serviciu / The Usual Suspects

Opt dintre foștii concurenți la Trofeul Transilvania revin la Cluj într-o secțiune doar a lor, numită Suspecții de serviciu. Cum competiția e dedicată regizorilor aflați la primul sau al doilea film, TIFF își propune să urmărească traiectoria autorilor pe care i-a descoperit de-a lungul anilor. „Secțiunea Suspecții de serviciu e felul în care am decis să onorăm noile opere ale cineaștilor trecuți de-a lungul anilor prin competiția festivalulului, cineaști care fac deja parte din «marea familie transilvăneană».

Coincidența fericită face ca noul film al lui Daniel Sánchez Arévalo, distins cu premiul publicului la TIFF pentru Azul oscuro casi negro și Gordos, să se cheme La gran familia espanola”, declară Mihai Chirilov.

Foto cu TIFF 2014 – tiff.ro

01
/07
/17

În cadrul Festivalului Internațional de Film BUZZ CEE, desfășurat la Buzău, în perioada 4 - 9 iulie 2017, publicul va avea posibilitatea de a viziona integrala Nae Caranfil, în prezența îndrăgitului regizor. Doritorii vor putea urmări pe marele ecran filmele regizate de acesta în perioada 1993 - 2016, în ordine cronologică.

30
/06
/17

„Tu ai pus degetul pe rană şi, în plin comunism, ai îndrăznit să arăţi că orice formă de cenzură e dezgustătoare” – fragment dintr-o scrisoare deschisă pentru Lucian Pintilie pe care Andrei Şerban a citit-o la lansarea noii ediţii a volumului „Bricabrac” (Editura Nemira).

29
/06
/17

Unul din cele mai aşteptate documentare româneşti ale anului, „Planeta Petrila”, regizat de Andrei Dăscălescu, va putea fi văzut în premieră la Timişoara în deschiderea celei de-a patra ediţii a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie.

28
/06
/17

Vineri, 30 iunie 2017, se lansează în cinematografele din România filmul de acțiune „Baby Driver” - un thriller exploziv, cu trei câștigători de Oscar în distribuție: Kevin Spacey, Jamie Foxx şi Paul Williams. Avându-l drept protagonist pe Ansel Elgort, producția Sony Pictures realizată de Edgar Wright ridică adrenalina la maximum prin curse palpitante de mașini, o poveste atipică de dragoste și o coloană sonoră atemporală.

28
/06
/17

„(...) e suficient să urci o stradă pentru ca, întorcînd capul, să ţi se deschidă o privelişte ce-ţi taie respiraţia... E ca într-o gravură de Escher, unde te aştepţi să vezi oameni mergînd cu capul în jos pe străduţa de dedesubt. (...)” – Alex Leo Șerban. Îndrăgitul criticul de film ar fi împlinit, astăzi, 58 de ani. În amintirea lui Leo publicăm (via liternet.ro) una dintre nenumăratele și savuroasele sale impresii de călătorii (scrisori)

26
/06
/17

„Toţi avem păcate, unele mai mari, altele mai mici. De la minciună şi mândrie, până la invidie, egoism şi ură, de la lene şi gelozie, până la ignoranţă, poftă şi necunoaştere. Toate sunt păcate care, într-un fel sau în altul, sunt pedepsite (...) iar scopul final al acestei judecăţi supreme este reinstaurarea echilibrului între toate” – Dorel Vișan. Actorul născut la Tăușeni, județul Cluj, pe 25 iunie 1937, a împlinit 80 de ani!

26
/06
/17

De numele cărţii „Sinaia, Oraşul Elitelor” scrisă de către arhitectul Dan Manea se leagă mai multe premiere. Ultima noutate absolută pentru piaţa cărţii din România este faptul că o carte despre oamenii, istoria şi arhitectura unui oraş a inspirat un film!

23
/06
/17

A apărut în cinematografele din România ,,Povestea iubirii”, un film în care iubirea și scrisul salvează vieți, un bătrân evreu încă le poartă pică nemților, iar un băiețel se crede Mesia.

23
/06
/17

Ron Howard a fost confirmat ca regizor al spin-off-ului "Star Wars" dedicat personajului Han Solo. Regizorul laureat al premiului Oscar îi înlocuiește la timona filmului pe Phil Lord și Christopher Miller, la care Disney a renunțat în această săptămână, deși au fost implicați în producție timp de șase luni.

22
/06
/17

„Planeta Petrila” (din 23 iunie, în cinematografe) este un documentar în egală măsură fantastic și dureros de adevărat. Tânărul regizor Andrei Dăscălescu a dat – după „Consantin și Elena” – încă o capodoperă.

22
/06
/17

Vineri, 23 iunie, de la ora 19:00, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte primul eveniment independent din cadrul programului de educaţie cinematografică, susţinut de susţinut de criticul, jurnalistul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu, „Cinemateca pentru toţi”. Tema noii întâlniri este „Religia în cinemaul românesc”.