TIFF salvează Depozitul de Filme
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiff-salveaza-depozitul-de-filme/

Prima şi cea mai amplă campanie menită să responsabilizeze publicul şi autorităţile şi să găsească soluţii pentru refacerea reţelei de cinematografe din România, „Salvaţi Marele Ecran!”, lansează un apel de strângere de fonduri pentru Depozitul de Filme.

Un articol de Petre Ivan|2 iunie 2014

Campania de crowdfunding a fost anunțată oficial la deschiderea Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) și urmărește, într-o primă etapă, transformarea unuia dintre cele mai interesante locuri din Cluj într-un spațiu alternativ de cultură urbană, care va găzdui proiecții de film și alte evenimente culturale.

Fostul depozit al RADEF RomâniaFilm, de pe strada Maiakovski nr. 31-35, este astăzi un spaţiu părăsit, spectaculos prin miile de pelicule de film abandonate și prin istoria pe care o cuprinde.

Depozitul de Filme poate deveni, atât prin potenţialul său de spațiu alternativ de cultură urbană, cât şi prin valoarea istorică și culturală, cel mai bun loc pentru înființarea unui Muzeu al Cinematografiei, adecvat însă conceptului de muzeu din secolul XXI, o instituție vie, unde copiii și adulții se pot educa și pot experimenta diferite activități interactive.

tiffDepozitul de Filme poate fi transformat dintr-un punct pe o hartă, un loc abandonat, îngropat între mii de role de film, într-unul de care toți sunt responsabili direct, un spațiu care poate deveni unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Cluj.

Donațiile pentru igienizarea, ecologizarea și amenajarea Depozitului de Filme pot fi făcute pe site-ul www.we-are-here.ro/p/salvatimareleecran-cluj, dar și în locațiile TIFF (Cinema Florin Piersic, Casa TIFF, Piața Unirii), pe durata festivalului, la voluntarii campaniei. Suma necesară într-o primă fază este de 7.000 de euro.

Proiectul Depozitul de Filme este parte din campania „Salvați Marele Ecran!”, inițiată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Film și Cultură Urbană, organizatorii Festivalului Internațional de Film Transilvania.

Scopul campaniei este de a readuce in sistemul cinematografic vechile săli de cinema, fie abandonate de autoritățile locale, care nu au avut știința sau dorința să le administreze, fie transformate in spații cu alte destinații.

S-a ajuns astfel ca, din cele aprox 450 de cinematografe existente la începutul anilor 90, doar mai puțin de 30 să funcționeze în prezent. Campania își propune ca orice localitate din România cu peste 20.000i de locuitori să aibă cel puțin un spațiu dedicat proiecțiilor de filme, în următorii 10 ani.

Mai multe detalii despre campanie, pe site-ul interactiv www.salvatimareleecran.ro.

Foto cu TIFF , depozitul de filme, Tudor Giurgiu şi Mihai Chirilov – TIFF

23
/08
/17

Filme nominalizate la Oscar, pelicule premiate cu Ursul de Aur și de Argint la Berlinale 2017 sau nominalizate la Festivalul de Film de Cannes vor putea fi văzute, până pe 17 septembrie, pe Insula Artelor din Parcul Titan, în cadrul celei de a V-a ediții a evenimentului "Cinema în aer liber".

22
/08
/17

CRONICĂ DE FILM În noul său film, „Loveless”, câştigător al Premiului Juriului la Cannes, Andrei Zviaghinţev sugerează falimentul moral al societăţii ruse a momentului, prin povestea unei familii în descompunere. Deşi lipsit de subtilităţi şi bogat în metafore, filmul impresionează prin forţa evocatoare a imaginii şi a muzicii.

21
/08
/17

Jerry Lewis, considerat un "clovn" al filmelor moderne, cu o mimică elastică, decedat duminică în Las Vegas la vârsta de 91 de ani. Nancy Sinatra, Deana Martin (fiica lui Dean Martin), Jim Carrey, Joan Collins și Jimmy Kimmel se numără printre numeroasele celebrătăți din showbiz care i-au adus un ultim omagiu lui Jerry Lewis.

21
/08
/17

„Eu nu am devenit actor, eu m-am născut actor“ - Toma Caragiu; „Eu nu pot să mă despart de scenă“ - Jean Constantin. Într-o zi de 21 august, la diferenţă de doi ani, se năşteau doi dintre cei mai mari actori români.

16
/08
/17

Actrița Cristina Flutur joacă personajul Alice în lungmetrajul „Grain”, o coproducție Turcia-Germania-Franța-Suedia, selectat în competiția oficială la Festivalul de Film de la Sarajevo, cel mai important eveniment de gen din Europa de Sud-Est. Filmul „Grain” este regizat de regizorul turc Semih Kaplanoglu, câștigătorul Ursului de Aur la a 60-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin.

14
/08
/17

Mrs. Fang, un film documentar al regizorului chinez Wang Bing despre ultimele zile ale unei femei care suferă de Alzheimer, a câștigat Leopardul de Aur, la Festivalul Internațional de Film de la Locarno 2017. Franțuzoaica Isabelle Huppert a fost recompensată cu premiul pentru cea mai bună actriță, pentru rolul său din filmul Madame Hyde.

11
/08
/17

Ediția cu numărul șase a Festivalului de Film Horror și Fantastic Lună Plină a început joi, 10 august. Filmul de deschidere, norvegianul Casa, o poveste cu război și exorcizări, a rulat la grădina Melies. „Este cel mai puțin formal festival pe care îl organizăm și asta ne place cel mai tare. În fiecare an pare că o luăm de la capăt cu organizarea lui, iar această improvizație ne bucură: Lună Plină este cel mai liber festival posibil”, a spus directorul festivalului, Oana Giurgiu.