Top 10 scheciuri celebre – cele mai amuzante momente de Revelion
https://www.ziarulmetropolis.ro/top-10-scheciuri-celebre-cele-mai-amuzante-momente-de-revelion/

Vă e dor de Revelioanele de altădată, cu scheciuri atât de bine ticluite încât deveneau sursă de bucurie toată luna ianuarie, la birou, în autobuz, la coada la pâine? Ziarul Metropolis continuă topul celor mai amuzante astfel de momente.

Un articol de Ziarul Metropolis|30 decembrie 2013

Vă e dor de Revelioanele de altădată, cu scheciuri atât de bine ticluite încât deveneau sursă de bucurie toată luna ianuarie, la birou, în autobuz, la coadă la pâine? Vă propunem un top al celor mai amuzante astfel de momente. Astăzi – partea a doua.

Mâine, chiar înainte de Revelion, vă prezentăm scheciurile care ocupă primele trei locuri în topul nostru.

Momentele din programul de Anul Nou erau nu doar o gură de aer proaspăt, ci și o posibilitate de a-i admira pe marii actori ai epocii (printre care Toma Caragiu, Amza Pellea, Dem Rădulescu). În mare parte, ei  și-au dobândit notorietatea grație nu atât teatrului, cât emisiunilor de la televizor. (Un Revelion, înainte de 1989, avea 17 milioane de spectatori.) Emisiunile acestea au dispărut după Revoluție.

De ce nu mai avem scheciuri ca altădată? A explicat Dan Mihăescu (unul dintre autorii textelor interpretate de Toma Caragiu) acum câțiva ani, pentru ziarul Adevărul: ,,Când lucram la Revelioanele TVR de dinainte de ‘89, după ce scriam scheciurile, mă întâlneam cu actorii şi făceam lectură la masă, ca la teatru. Râde lumea acum dacă aude asta. Cine mai face azi aşa ceva când există «Sfântul Prompter?». Actorul vine la filmare şi nici nu ştie ce joacă. Întreabă: «Eu cine sunt?» «Eşti valetul! », i se răspunde. Şi începe să curgă un text pe prompter, iar valetul citeşte: «Bună ziua, domnule Conte!»”.

Ieri am început să prezentăm Top 10 scheciuri celebre: Pe locul 10, Mitică Popescu și Florin Zamfirescu joacă în „Danga Langa“, de Octavian Sava (1988). Locul 9 îi revine lui Amza Pellea cu ,,Nea Mărin, Momente” (1978). Pe locul 8 e Florin Piersic, în ,,Castravetele” (1987), iar, pe 7, Horațiu Mălăele – ,,Calcule după petrecere” (1990).

Citiți și: Top 10 scheciuri celebre – mari actori români în Revelioanele de altădată

Locul 6

Marin Moraru și Marian Hudac – ,,Aspirina și piramidonul”, de Mircea Crișan, Alexandru Andy și Radu Stănescu, 1988

Locul 5

Tamara Buciuceanu-Botez  – ,,Noi seara nu mâncăm!”, în regia lui Petre Bokor, 1976

Despre Tamara Buciuceanu-Botez, cu hazul ei molipsitor, Horaţiu Mălăele spunea că este „robustă ca o locomotivă germană, puternică şi violentă ca bomba de la Los Alamos, mieroasă sau mieunată ca pisicile desenelor animate… o imensă uzină plutitoare pe oceanul artelor atât de dramatice, o minune singulară, născută anume să ne uluiască”.

Locul 4

Dem Rădulescu – ,,În tren” (fragment din emisiunea ,,Întâlnirea de sâmbătă seara”, 1975)

 Topul pe care vi-l propunem reflectă opțiunile redactorilor de la Ziarul Metropolis. (Imaginile fac parte din arhiva TVR.) Vă invităm şi pe dumneavoastră să faceţi topuri alternative, pentru a ne aminti împreună de momentele de umor din anii ’70 și ’80.

Foto: Tamara Buciuceanu (cinemagia.ro)

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?