VIDEO Cristian Tudor Popescu – despre propagandă și manipulare în filmul românesc, la Cinepolitica
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-cristian-tudor-popescu-despre-propaganda-si-manipulare-in-filmul-romanesc-la-cinepolitica/

Scriitorul şi filmologul Cristian Tudor Popescu le va vorbi cinefililor despre Propagandă şi manipulare la începuturile cinematografului românesc, într-o conferinţă care va avea loc vineri, 5 aprilie, de la ora 19.00, la Cinema Elvira Popescu.

Un articol de Andrada Văsii|29 martie 2013

Scriitorul și filmologul Cristian Tudor Popescu este unul dintre invitații speciali ai ediției de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica (2 – 7 aprilie, Cinema Studio și Elvira Popescu).

El le va vorbi cinefililor despre Propagandă și manipulare la începuturile cinematografului românesc, într-o conferință care va avea loc vineri, 5 aprilie, de la ora 19.00, la Cinema Elvira Popescu.

Pasionat de subiect, Cristian Tudor Popescu a vizionat sute de filme de arhivă și a publicat o carte pe această temă, „Filmul surd în România mută” (Ed. Polirom, 2011). El predă, totodată, cursul „Tehnici de manipulare şi propagandă în cinematografie şi televiziune” la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”. Prezentarea din cadrul Cinepolitica va fi însoțită de fragmente din filme românești de arhivă, în special din perioada comunistă.

Filmele diverse în program

Conferința va fi urmată, la ora 21.00, de proiecția filmului „Răsună valea”, regizat de Paul Călinescu în 1950. Primul film românesc de propagandă realizat după instaurarea comunismului, „Răsună valea” glorifică munca voluntară a brigadierilor de pe şantierul Bumbeşti-Livezeni şi îi prilejuieşte marelui actor Radu Beligan al doilea rol important de cinema, cel al unui „element decadent”, satirizat conform cerinţelor epocii.

Programe speciale la Cinepolitica

Un al treilea program special la Cinepolitica, pe lângă Propagandă și manipulare și Insuportabila memorie, este Drumul libertății, cu filme despre oameni care fug spre o lume care pare mai bună, dar care își găsesc cu greu calea odată ajunși acolo.

 „Ilegal”/ „Illégal”, de Olivier Masset Depasse, filmul care a reprezentat Belgia la Oscar în 2010, este bazat pe evenimente reale. Tania este din Rusia și trăieşte ilegal în Belgia cu fiul ei Ivan, de 13 ani. Mereu pe poziţie de apărare, ea se teme de controalele poliţiei, până în ziua în care este arestată. Mamă şi fiu sunt separaţi, iar Tania este dusă într-un centru de detenţie. Ea ar face orice pentru a-şi regăsi fiul, dar nu va reuşi să evite ameninţările cu deportarea.

Poveste de familie

„Noaptea fără lună”/ „Nata pa hënë”, în regia lui Artan Minarolli, membru al juriului Cinepolitica, este povestea Rudinei, o fată de 16 ani, şi a bunicului ei, un personaj sever şi enigmatic, care îşi părăsesc satul pentru a emigra clandestin în Vest. În tren, unde o întreagă populaţie de călători împărtăşeşte aceeaşi aspiraţie, Rudina cunoaşte un tânăr pe nume Gjergj. Împreună, pierd trenul şi sunt nevoiţi să străbată ţara pe jos, pentru a ajunge într-un final la plaja de unde toţi albanezii speră să evadeze. Filmul a fost proiectat în numeroase festivaluri și premiat la MedFilm, Roma, Trenton (SUA) și Napoli.

Info:

Festivalul Cinepolitica se deschide pe 2 aprilie, la ora 20.00, cu „Bella addormentata”/ „Frumoasa adormită”, de Marco Bellocchio.

Biletele se vor pune în vânzare la Cinema Studio și Cinema Elvira Popescu.

Fiecare cinematograf va vinde tichete doar pentru proiecțiile sale –  la prețul de 10 lei.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.