VIDEO Documentarul nominalizat la premiile GOPO 2012, „Păcătoasa Teodora“, va intra în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-documentarul-premiat-la-premiile-gopo-2012-pacatoasa-teodora-va-intra-in-cinematografe/

Începând cu 30 aprilie, documentarul artistic „Păcătoasa Teodora“, va putea fi vizionat în cinematografele din ţara şi în spaţii neconvenţionale.

Un articol de Andrada Văsii|29 aprilie 2013

Începând cu 30 aprilie, documentarul artistic „Păcătoasa Teodora“, regizat de Anca Hirțe şi co-produs de Elefant Film împreună cu Les Films d’Ici (Franța), va putea fi vizionat în cinematografele din țara și în spații neconvenționale (galerii de artă, muzee, cluburi care sprijină evenimente culturale și librării).

Premiera va avea loc la sala cinematografului Elvira Popesco a Institutului Francez din Bucureşti, iar filmul va fi prezentat de psihologul Aurora Liiceanu.

O serie de premii

Filmat în anul 2010 la Mănăstirea Văratec, filmul a avut premiera în anul 2011 la Festivalul de Film ASTRA (Sibiu). Documentarul a fost invitat în selecția oficială a unoara dintre cele mai importante festivaluri de film – Cottbus (Germania), Aubagne (Franța), Transilvania Film Festival (Cluj) – unde a fost distins cu premii, dintre care amintim: Premiul pentru cea mai bună Imagine la Festivalul de Film Documentar Astra (SIBIU 2011).

La ediția Premiile GOPO 2012, „Păcătoasa Teodora“ a fost nominalizat la categoria Cel mai Bun Film Documentar al anului 2011.

Povestea unui ritual de călugărie

Filmul este un martor discret la ritualul de călugărire al unei tinere de 28 de ani, Teodora. Atmosfera monastică se revelează privitorului într-un spectacol de o frumusețe specială, văzută prin ochii tinerei care alege să se rupă de lume, decizie care trebuie înțeleasă ca o poveste de dragoste pentru Domnul Iisus Hristos.

Ritualul este dezvăluit în imagini neasemuit de bine gândite artistic (…). Aș putea spune că nu mi-am imaginat niciodată că un asemenea ritual poate fi atât de complex și de puternic punctat în desfășurarea sa.

Aurora Liiceanu,
psiholog

Cu puține zile înaintea Sărbătorilor Pascale, sunteți invitați la un film adevărat despre oamenii care îl găsesc pe Dumnezeu și despre frumusețea și curățenia unei vieți trăite conștient la mănăstire.

Foto credit: Captură foto documentarul „Păcătoasa Teodora“

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.