Animația „Chiar super!” se lansează în cinematografele din România
https://www.ziarulmetropolis.ro/animatia-chiar-super-se-lanseaza-in-cinematografele-din-romania/

Anul acesta, avem un nou supererou în oraş! În data de 12 ianuarie 2024, CAY Films lansează pe marile ecrane din România animaţia norvegiană Just Super / Chiar super!

Un articol de Petre Ivan|9 ianuarie 2024

Noua producție de la regizorul filmului Căpitanul Colți-de-sabie și diamantul fermecat propune o aventură pentru întreaga familie care dezbate dacă trebuie să fii „super” ca să obții apreciere sau dacă este suficient să fii doar tu însuți, cel imperfect. Filmul va rula în 85 de cinematografe din țară, dintr-un total de 50 de orașe. Va putea fi vizionat atât dublat sau subtitrat în română, cât și dublat în maghiară într-o selecție de cinematografe.

După premiera internațională în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin 2023 în cadrul căruia a fost nominalizat la Ursul de Cristal pentru Cel mai bun film și avanpremiera națională de la Animest București, filmul ajunge pe marile ecranele din România chiar la începutul noului an, propunându-și să facă publicul să reflecte asupra propriilor superputeri. Chiar super urmărește un concept narativ original, introducând un nou supererou: Super Leul, marele protector al unui orășel de lângă fiorduri.

Animația spune povestea lui Hedvig, o puștoaică de 11 ani pasionată de gaming care trece prin schimbări spectaculoase când este nevoită să-și înlocuiască tatăl în rolul de supererou al orașului mult mai devreme decât se aștepta. Cea care o va ajuta pe Hedvig să facă față situației și să găsească o soluție care să-i dea încredere în forțele sale este bunica fetei. Împreună, cele două vor face o echipă care va duce mai departe moștenirea familiei.

Rasmus A. Sivertsen este unul dintre cei mai prolifici regizori și animatori scandinavi, cu filme prezentate în competiție la Annecy, Berlinale, Shanghai, Giffoni și multe altele. Despre Chiar Super declară: „Am vrut să fac ceva diferit prin alegerea genului cu supereroi. Am combinat acțiunile exagerate și dinamismul cu realismul nordic, ancorat pe pământ. Am vrut să fac o poveste de suflet, amuzantă și un spectaculos film cu supereroi pentru întreaga familie. Hedvig nu are abilități pentru a deveni supererou, ci din contră, este mioapă și neîndemânatică. Pe parcursul poveștii, ea trebuie să își găsească propria cale pentru a deveni un supererou… sau poate nici nu trebuie să fie atât de super, până la urmă?”.

Filmul abordează subiecte contemporane, precum modul în care copiii fac față așteptărilor mari din partea părinților și împrejurimilor. Mulți copii simt presiunea de a căuta perfecțiunea în ei din partea societății, la școală, în familie sau printre prieteni. Astfel, Chiar super dezbate dacă trebuie să fii „super” sau este suficient să fii doar tu însuți. Tehnica de animație utilizată susține abordarea acestor teme prin posibilitatea de a fi jucăușă și satirică.

„Această poveste captivantă, cu-adevărat distractivă, îndeamnă la reflecție întreaga familie. Cred că mesajul nostru de bază, care este Nu trebuie să fii un supererou pentru a fi super!, nu poate fi repetat îndeajuns în societatea noastră competitivă și axată pe performanță”, susține Åshild Ramborg, unul dintre producătorii filmului.

Filmul este distribuit în România de CAY Films, companie care urmărește două direcții principale: producții contemporane dedicate cinefililor și filme concepute pentru publicul tânăr sau întreaga familie. Filmele din cea de-a doua categorie, filtrate prin lentila sub-brandului dedicat YAY Films, aduc pe marile ecrane atât titluri mainstream sau îndelung căutate, cât și animații arthouse menite să dezvolte cultura cinematografică și limbajul vizual sau emoțional al celor mici. Printre titlurile distribuite până acum pentru publicul tânăr se numără Aventurile lui Pil, Academia Iepurașilor – Paștele e în Pericol, Icar, Bărzoiul Richard se întoarce – Secretul marelui giuvaier, Flecăreții – Aventuri cu Pettson și Findus, Patrula Junglei: Turul lumii, Argonauții: Povești șoricești, Fantoma din Canterville, Titina și Crăciunul pe strada Cizmarului.

Urmărește CAY Films pe:

Facebook | Instagram | Youtube | TikTok

Urmărește YAY Films pe:

Facebook | Instagram | Youtube

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.