VIDEO Filmul „Despre oameni şi melci“ a fost premiat la Festivalul de la Palic, Serbia
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-filmul-despre-oameni-si-melci-a-fost-premiat-la-festivalul-de-film-de-la-palic-serbia/

Filmul „Despre oameni şi melci“, în regia lui Tudor Giurgiu, a câştigat premiul pentru cea mai bună regie la cea de-a 20-a ediţie a Festivalului internaţional de la Palic (Serbia), care s-a desfăşurat în perioada 13-19 iulie.

Un articol de Andrada Văsii|21 iulie 2013

Filmul „Despre oameni şi melci“, în regia lui Tudor Giurgiu, a câştigat premiul pentru cea mai bună regie la cea de-a 20-a ediţie a Festivalului internaţional de la Palic (Serbia), care s-a desfăşurat în perioada 13-19 iulie.

Trofeul Palic Tower a fost acordat de către un juriu internaţional format din regizorul sîrb Srđan Dragojević, directorul artistic al Festivalului de film de la Rouen, Marketa Hodouskova (Cehia), criticul de film şi programmer pentru secţiunea „Critics’ Week” a Festivalului de la Cannes, Pamela Pianezza (Franţa), actriţa Nurgül Yeşilçay (Turcia) şi regizorul britanic Ashley Horner.

Juriul a fost impresionat de filmul regizorului Tudor Giurgiu, declarându-l „o comedie inteligentă, sensibilă şi emoţionantă, având un puternic substrat social, care arată o nouă şi proaspătă faţetă a cinema-ului românesc”, potrivit unui comunicat remis Mediafax.

Premiul pentru cel mai bun film din competiţia festivalului a fost acordat filmului olandez „Borgman”, de Alex van Warmerdam, prezent şi în programul Festivalului de la Cannes 2013.

Un festival cu tradiţie

Festivalul de film de la Palic a fost înfiinţat în 1992 şi este unul dintre cele mai respectate festivaluri din regiunea Balcanilor. Filmele româneşti au făcut deja istorie la Palic, „Moartea Domnului Lăzărescu” (regia Cristi Puiu) şi „Toată lumea din familia noastră” (regia Radu Jude) câştigând Marele Premiu al festivalului.

Între celelalte 14 filme prezente în competiţia din 2013 s-au regăsit titluri precum: „Harmony Lessons” de Emir Baigazin (Kazakhstan), premiat la Berlin, „Eat Sleep Die” de Gabriela Pichler (Suedia), „Circles” de Srdan Golubovic (Serbia) şi „In The Name Of…” de Malgorzata Szumowska (Polonia).

Invitaţii speciali ai festivalului au fost regizorii Nikita Mihalkov şi Emir Kusturica, care au primit premii pentru întreaga activitate.

Succes internațional

„Despre oameni și melci” s-a bucurat de succes la nivel internaţional. Lungmetrajul a obţinut Premiul Special al Juriului la cea de-a 28-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Varşovia şi a câştigat trofeul secţiunii competiţionale Meeting Point din cadrul celei de-a 57-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Valladolid.

„Despre oameni şi melci” a primit și Premiul Bridging the Borders pentru cel mai bun lungmetraj în cadrul Festivalului Filmului Sud-Est European – SEEFest care s-a desfăşurat la Los Angeles în perioada 2 – 6 mai. Pelicula va participa în continuare la Festivalurile de film din Sankt Petersburg, Viena, Napoli şi Haifa.

Foto credit: Cinemagia

01
/07
/17

În cadrul Festivalului Internațional de Film BUZZ CEE, desfășurat la Buzău, în perioada 4 - 9 iulie 2017, publicul va avea posibilitatea de a viziona integrala Nae Caranfil, în prezența îndrăgitului regizor. Doritorii vor putea urmări pe marele ecran filmele regizate de acesta în perioada 1993 - 2016, în ordine cronologică.

30
/06
/17

„Tu ai pus degetul pe rană şi, în plin comunism, ai îndrăznit să arăţi că orice formă de cenzură e dezgustătoare” – fragment dintr-o scrisoare deschisă pentru Lucian Pintilie pe care Andrei Şerban a citit-o la lansarea noii ediţii a volumului „Bricabrac” (Editura Nemira).

29
/06
/17

Unul din cele mai aşteptate documentare româneşti ale anului, „Planeta Petrila”, regizat de Andrei Dăscălescu, va putea fi văzut în premieră la Timişoara în deschiderea celei de-a patra ediţii a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie.

28
/06
/17

Vineri, 30 iunie 2017, se lansează în cinematografele din România filmul de acțiune „Baby Driver” - un thriller exploziv, cu trei câștigători de Oscar în distribuție: Kevin Spacey, Jamie Foxx şi Paul Williams. Avându-l drept protagonist pe Ansel Elgort, producția Sony Pictures realizată de Edgar Wright ridică adrenalina la maximum prin curse palpitante de mașini, o poveste atipică de dragoste și o coloană sonoră atemporală.

28
/06
/17

„(...) e suficient să urci o stradă pentru ca, întorcînd capul, să ţi se deschidă o privelişte ce-ţi taie respiraţia... E ca într-o gravură de Escher, unde te aştepţi să vezi oameni mergînd cu capul în jos pe străduţa de dedesubt. (...)” – Alex Leo Șerban. Îndrăgitul criticul de film ar fi împlinit, astăzi, 58 de ani. În amintirea lui Leo publicăm (via liternet.ro) una dintre nenumăratele și savuroasele sale impresii de călătorii (scrisori)

26
/06
/17

„Toţi avem păcate, unele mai mari, altele mai mici. De la minciună şi mândrie, până la invidie, egoism şi ură, de la lene şi gelozie, până la ignoranţă, poftă şi necunoaştere. Toate sunt păcate care, într-un fel sau în altul, sunt pedepsite (...) iar scopul final al acestei judecăţi supreme este reinstaurarea echilibrului între toate” – Dorel Vișan. Actorul născut la Tăușeni, județul Cluj, pe 25 iunie 1937, a împlinit 80 de ani!

26
/06
/17

De numele cărţii „Sinaia, Oraşul Elitelor” scrisă de către arhitectul Dan Manea se leagă mai multe premiere. Ultima noutate absolută pentru piaţa cărţii din România este faptul că o carte despre oamenii, istoria şi arhitectura unui oraş a inspirat un film!

23
/06
/17

A apărut în cinematografele din România ,,Povestea iubirii”, un film în care iubirea și scrisul salvează vieți, un bătrân evreu încă le poartă pică nemților, iar un băiețel se crede Mesia.

23
/06
/17

Ron Howard a fost confirmat ca regizor al spin-off-ului "Star Wars" dedicat personajului Han Solo. Regizorul laureat al premiului Oscar îi înlocuiește la timona filmului pe Phil Lord și Christopher Miller, la care Disney a renunțat în această săptămână, deși au fost implicați în producție timp de șase luni.

22
/06
/17

„Planeta Petrila” (din 23 iunie, în cinematografe) este un documentar în egală măsură fantastic și dureros de adevărat. Tânărul regizor Andrei Dăscălescu a dat – după „Consantin și Elena” – încă o capodoperă.

22
/06
/17

Vineri, 23 iunie, de la ora 19:00, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte primul eveniment independent din cadrul programului de educaţie cinematografică, susţinut de susţinut de criticul, jurnalistul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu, „Cinemateca pentru toţi”. Tema noii întâlniri este „Religia în cinemaul românesc”.