VIDEO Filmul „Rock the Casbah” a câștigat Trofeul Cinepolitica
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-filmul-rock-the-casbah-a-castigat-trofeul-cinepolitica/

Trofeul CINEPOLITICA i-a revenit filmului „Rock the Casbah”, o co-producţie Israel-Franţa regizată deYariv Horowitz, după şase zile de festival la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu.

Un articol de Andrada Văsii|8 aprilie 2013

Cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Film CINEPOLITICA și-a premiat câștigătorii duminică seara, la Cinema Studio din Capitală, în prezența a câtorva sute de spectatori și invitați.

Trofeul CINEPOLITICA i-a revenit filmului „Rock the Casbah”, o co-producție Israel-Franța regizată deYariv Horowitz, despre niște tineri soldați care încearcă să-și găsească puncte de sprijin în haosul care-i înconjoară, în Teritoriile Ocupate, în 1989. Juriul competiției a apreciat:

realismul prezentării relațiilor israeliano-palestiniene din Fâșia Gaza, ce subliniază dramatismul unor atitudini individuale și colective, precum și absurditatea conflictelor din acest teritoriu.

Despre viața în lagăr

Cel mai bun film politic a fost desemnat „Lagărul 14: Zonă de control total” / „Camp 14: Total Control Zone” (Germania-Coreea de Sud), în regia lui Marc Wiese, un uluitor documentar despre un tânăr născut și crescut într-un lagăr de deținuți politici din Coreea de Nord. Distincția i-a fost acordată „pentru realismul și răbdarea cu care pătrunde în universul mental al unui tânăr născut într-un lagăr nord-coreean”.

Premieră cu șase dintre conducătorii Shin Bet

O Mențiune specială i-a fost oferită documentarului „Cerberii” / „The Gatekeepers”, în regia lui Dror Moreh (Israel-Franța-Germania-Belgia).

pentru caracterul cu totul special al mărturiilor inedite despre lupta împotriva terorismului.

Nominalizat anul acesta la Oscar, documentarul îi aduce în fața camerei de filmat, pentru prima dată, pe șase dintre conducătorii Shin Bet, agenția de securitate internă a Israelului, care fac mărturisiri fără precedent despre conflictul israelo-palestinian.

Juriul CINEPOLITICA a fost format din Artan Minarolli, directorul Centrului Național al Cinematografiei din Albania, Dieter Wieczorek, critic de film și director artistic al Signes de Nuit: Festival of Audiovisual and Cinematographic Creation and Documentary Art, Massimiliano Nardulli, selecționer, director artistic al Brest European Short Film Festival, Vintilă Mihăilescu, antropolog și profesor la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Bogdan Teodorescu, profesor de marketing politic și electoral la SNSPA, membru al Asociației Internaționale a Consultanților Politici, și academicianul Răzvan Theodorescu.

Timp de 6 zile, la Cinema Studio și Cinema Elvira Popescu, CINEPOLITICA a adus câteva dintre cele mai apreciate filme recente cu tematică politică, în premieră națională, a generat dezbateri și discuții pe teme ca papalitatea sau propagandă și manipulare în filmul românesc.

Foto credit: Ionuț Dobre

16
/09
/17

Unul dintre cele mai aşteptate filme de acţiune, ,,Asasin American” marchează revenirea lui Michael Keaton pe marile ecrane şi dezvăluie, din 15 septembrie, originile unui luptător cu abilităţi unice şi motivat de răzbunare.

15
/09
/17

Docuart Fest anunță 6 zile de festival pline de proiecții, discuții și activități în cadrul celei de-a 6-a ediții a festivalului documentarului românesc, în perioada 26 septembrie - 1 octombrie, la Cinema Muzeul Țăranului, Știrbei Center, Arcub Lipscani și Teatrul Macaz.

13
/09
/17

CRONICĂ DE FILM „Perfect sănătos”, noul film de ficţiune regizat de Anca Damian, scris împreună cu Lia Bugnar şi avându-l în rolul principal pe Anghel Damian, este un fals thriller care începe convingător, dar care îşi pierde din credibilitate pe parcurs, fără a fi lipsit de calităţi (printre care imaginea desaturată a lui Oleg Mutu).

12
/09
/17

După ce a cucerit box office-ul american şi a devenit horror-ul cu cele mai bune încasări din istorie, ,,IT” domină şi clasamentul veniturilor realizate la nivel local şi generează 628.166 lei în weekend-ul lansarii pe marile ecrane din România, fiind vizionat de 32.214 spectatori.

12
/09
/17

Editura Nemira continuă Serile Nautilus – evenimente lunare dedicate iubitorilor de science fiction & fantasy – cu scriitorul Ted Chiang, invitat prin skype la o discuţie cu Ana Nicolau, luni, 18 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas din Cişmigiu. Publicată în colecția Nautilus, Povestea vieții tale a fost cea mai bine vândută carte la Bookfest 2017.

11
/09
/17

Bucharest International Dance Film Festival 2017 și-a desemnat, duminică seară, câștigătorii, la finalul a patru zile de proiecții, performance-uri și întâlniri. În competiția internațională, cel mai bun film a fost desemnat ”The Line” - regia Adrien Ouaki și Nathan Cahen, coregrafia Adrien Ouaki. Scurtmetrajul a fost premiat ”pentru complexitatea expunerii cinematografice, dublată de un limbaj de mișcare puternic care susține ideea filmului”.

09
/09
/17

Din 13 septembrie, festivalul Pelicula va umple din nou orașul de culoare și de filme pline de emoție. Unele în avanpremieră extraordinară, altele cu un traseu mult prea scurt în sălile noastre de cinematograf, cele mai multe probabil singura dată pe ecranele unui cinematograf din România.

08
/09
/17

CRONICĂ DE FILM Câştigător la începutul anului la Festivalul de la Rotterdam şi inclus în competiţia Festivalului Anonimul de la Sfântu Gheorghe, "Sexy Durga", al treilea lungmetraj al regizorului indian Sanal Kumar Sasidharan, este unul din cele mai destabilizatoare filme din 2017. Ambiţios, fascinant, perturbator.

06
/09
/17

Între 7 și 10 septembrie, trăim într-un oraș al dansului, datorită Bucharest International Dance Film Festival, care ne propune cele mai atrăgătoare filme de dans ale momentului. Despre provocările unui astfel de eveniment, am stat de vorbă cu coregrafa și regizoarea Simona Deaconescu, cofondatoare a festivalului ajuns la a treia ediție.

06
/09
/17

Bucharest International Dance Film Festival începe joi, 7 septembrie, cu proiecția lungmetrajului ”La Danseuse/ Dansatoarea”, în regia lui Stéphanie di Giusto, și se va încheia pe 10 septembrie, cu prezentarea documentarului ”WIM”, de Lut Vandekeybus.

05
/09
/17

Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun actor în rol secundar sunt cele trei Premii Oscar din opt nominalizări, din palmaresul filmului „Moonlight” („În lumina lunii”) în regia lui Barry Jenkins. Vineri, 15 septembrie, regizorul va deschide prima ediție a American Independent Film Festival la București, printr-o discuție cu publicul în direct prin Skype, la finalul proiecției celui de-al doilea lungmetraj al său.

01
/09
/17

Festivalul documentarului românesc anunță selecția competițională oficială și pregătește 6 zile de proiecții, întâlniri cu regizori, dezbateri și sesiuni de master class, în perioada 26 septembrie – 1 octombrie la Cinema Muzeul Țăranului (str. Monetăriei nr. 3), Sala ARCUB Lipscani și Știrbei Center (str. Știrbei Vodă nr. 104 - 106).