VIDEO Revolta din Varşovia: Cum au fost transformate imagini de arhivă din 1944 într-un film impresionant, cu sunet şi culoare
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-revolta-din-varsovia-cum-au-fost-trasformate-imagini-de-arhiva-din-1944-intr-un-film-impresionant-cu-sunet-si-culoare/

Înregistrări alb-negru şi fără sonor din timpul Revoltei din Varşovia din 1944 împotriva naziştilor au fost transformate într-un film artistic impresionant, color şi sonorizat.

Un articol de Andrada Văsii|21 august 2013

Înregistrări alb-negru şi fără sonor din timpul Revoltei din Varşovia din 1944 împotriva naziştilor au fost transformate într-un film artistic impresionant, color şi sonorizat.

Pelicula constituie relatarea captivantă a luptei din casă în casă dusă împotriva armatei germane, care a început pe 1 august şi s-a terminat 63 de zile mai târziu, cu predarea insurgenţilor şi moartea a 200.000 de rebeli şi rezidenţi.

Intitulat „Ridicarea Varşoviei”, filmul arată acţiunile echipelor pe care mişcarea poloneză de rezistenţă Armata Teritorială le-a trimis în cartierele oraşului pentru a documenta participarea locuitorilor la revolta faţă de ocupaţia nazistă.

Singurele elemente pur fictive sunt vocile adăugate pe fundalul imaginilor, pentru a lega, din punct de vedere narativ, bucăţile înregistrate: doi bărbaţi, însărcinaţi cu filmarea revoltei din 1944, străbat străzile din Varşovia, comentând ceea ce observau, de la soldaţii care mâncau supă la scene devastatoare de război.

Cineaştii angajaţi de Muzeul Revoltei din Varşovia au adăugat culoare şi sunet pentru o senzaţie de autenticitate, în timp ce tehnicile moderne de editare au oferit o structură narativă cizelată şi în ritm alert. Filmul, al cărui trailer a fost făcut public luna trecută, va apărea în cinematografele din Polonia şi din toată lumea anul viitor, înaintea împlinirii a 70 de ani de la revoltă.

Supravieţuitori de pe front

Între timp, muzeul a publicat trailerul pe site-ul său oficial, în încercarea de a identifica persoanele din materialele filmate. Unele au fost găsite, fiind încă în viaţă.

Printre acestea se află şi Witold Kiezun, un pompier imortalizat în filmări zâmbind şi purtând o uniformă şi o cască germane, în timp ce transporta o armă şi muniţie. El are în prezent 91 de ani şi activează încă în Varşovia ca profesor de economie şi management.

Mă întorceam la bază când oamenii care înregistrau m-au oprit şi m-au filmat. Le-am zâmbit pentru că eram nebun de bucurie după ce am câştigat (o bătălie) şi capturasem arma aceea, un trofeu preţios. Geanta mea era plină cu grenade de mână.

Witold Kiezun,
supravieţuitor

Istoricii muzeului şi experţii în cinematografie au avut nevoie de doi ani pentru realizarea fimului de 90 de minute. Regizorul Jan Komasa a produs structura narativă, iar regizorul de sunet Bartosz Putkiewicz a coordonat introducerea dialogului celor doi fraţi şi potrivirea sunetului şi a muzicii.

Trecutul readus la viaţă prin film

Autenticitatea a fost de o importanţă supremă. Cineaştii au înregistrat sunetul din timpul tragerilor folosind aceleaşi tipuri de arme văzute în film. Experţi în cititul pe buze au studiat înregistrările, ajutându-i pe actori să furnizeze voci pentru oamenii din film. Istoricii i-au consultat pe supravieţuitori şi au studiat mii de fotografii vechi pentru a nimeri culorile şi umbrele potrivite ale fiecărui articol de îmbrăcăminte, obiect şi loc.

Când cineva plânge în film, a plâns în realitate. Când cineva e fericit, a fost fericit în realitate. Dacă cineva moare, a murit în realitate.

Piotr Sliwowski,
istoric

Ideea filmului îi aparţine lui Jan Oldakowski, directorul muzeului, al cărui fiu l-a întrebat de ce oamenii din documentarele alb-negru despre revoltă au chipurile întunecate.

„A fost o idee nebunească”, a spus Oldakowski, „dar am hotărât să spunem adevărul într-un mod contemporan, prin eliminarea acestei bariere alb-negre.”

Materialele Armatei de rezistenţă au fost filmate pentru a documenta un eveniment istoric, dar şi din motive politice: pentru a aduna populaţia şi a le demonstra Aliaţilor curajul Poloniei în faţa armatei lui Hitler.

La momentul revoltei, naziştii ocupau Polonia de cinci ani. Mii de tineri locuitori ai Varşoviei, membri ai mişcării Armata Teritorială, au vrut să preia controlul asupra capitalei înainte ca Armata Roşie a sovieticilor să pătrundă şi să aducă oraşul sub o conducere la fel de nedorită, notează Mediafax.

Fără întăriri sau muniţie suplimentară, insurgenţii au renunţat după două luni, supravieţuitorii find trimişi de nazişti în taberele de concentrare, inclusiv în Auschwitz.

Foto credit: captură  video „Warsaw Uprising (1944) with color and sound“

28
/02
/17

Între 1-5 martie 2017 la Cinemateca Union din Bucureşti va avea loc o retrospectivă In Memoriam, a filmelor regizate de Radu Gabrea, unde spectatorii vor putea vedea o selecţie de 10 filme regizate de regretatul cineast român. Filmele vor fi precedate de documentarul Interviuri cu Radu Gabrea. Intrarea va fi liberă.

28
/02
/17

Între 28 martie și 2 aprilie, în parteneriat cu Arsenal - Institute for Film and Video Art și cu sprijinul generos al Goethe-Institut, Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF oferă publicului românesc rara oportunitate de a viziona câteva dintre cele mai provocatoare titluri din selecția prestigiosului Festival Internațional de Film de la Berlin, din secțiunea sa de avangardă: Berlinale Forum Expanded.

28
/02
/17

„Moonlight” / „În lumina lunii” a câștigat, ieri dimineață, premiul pentru Cel mai bun film la cea de-a 89-a ediție a galei Premiilor Oscar. Drama scrisă și regizată de Barry Jenkins a mai obținut statuetele pentru Cel mai bun actor în rol secundar (Mahershala Ali) și Cel mai bun scenariu adaptat (Barry Jenkins). Din 10 martie, Moonlight poate fi văzut în cinematografele din țară, distribuit de Transilvania Film.

28
/02
/17

CORESPONDENŢĂ DE LA BERLIN Despre filmul maghiar câştigător al Ursului de Aur, „A Teströl és Lélekröl”/„On Body and Soul”, regizat de Ildikó Enyedi. Şi despre „The Dinner”, în regia Oren Moverman şi cu Richard Gere şi Steve Coogan - o dramă americană desfășurată în jurul unei cine dintr-un restaurant simandicos.

27
/02
/17

Într-o zi de 27 februarie se năștea Elizabeth Taylor, ”actriţa cu ochi violet”, considerată cea mai frumoasă femeie din lume în anii ’50. Elizabeth Taylor, „ultimul star al Hollywoodului de altădată”, a fost distinsă cu Premiul Oscar de două ori, una dintre cele mai răsfăţate actriţe din toate timpurile, dar şi, cea mai “scumpă”, pentru rolul din “Cleopatra” primind în anul 1962, peste un milion de dolari...

27
/02
/17

CORESPONDENȚĂ DE LA BERLIN Despre cât de greu se obţin biletele la proiecţiile din cadrul Festivalului de Film de la Berlin. Despre filmul care a deschis ediţia din acest an - "Django", povestea celebrului chitarist de jazz Django Reihardt. Şi despre o dramă japoneză plină de sensibilitate şi candoare.

26
/02
/17

Filmul „Lion/Saroo: Drumul spre acasă” care se bucură de un succes răsunător în toate colţurile lumii, se bazează pe o poveste reală, emoţionantă şi plină de candoarea şi speranţa regăsirii familiei.

25
/02
/17

În perioada 14-17 septembrie 2017, va avea loc a doua ediție a DokStation Music Documentary Film Festival, singurul festival de documentare muzicale din București. Proiecțiile, concertele, evenimentele și atelierele pentru copii și tineri se vor desfășura în mai multe cartiere ale capitalei.

24
/02
/17

CRONICĂ DE FILM Danny Boyle ţinteşte resursele de nostalgie după tinereţe ale spectatorilor, cu „T2 Trainspotting”, reîntâlnirea a patru personaje celebre după 20 de ani. În schimb, „Copacul cu poveşti”, de spaniolul J.A. Bayona, este o melodramă care evadează din când în când în fantastic, însă fără o mare îndrăzneală.

23
/02
/17

„Bacalaureat” (regia Cristian Mungiu)”, „Câini” (regia Bogdan Mirică), „Două lozuri” (regia Paul Negoescu), „Inimi cicatrizate” (regia Radu Jude) și „Sieranevada” (regia Cristi Puiu) intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo 2017 la categoria „Cel mai bun film”.

22
/02
/17

Cele mai bune filme de peste an vin în 2017 la Festivalul Internațional de Film Transilvania, a cărui ediție cu numărul 16 va avea loc între 2 și 11 iunie. Premiate în marile festivaluri sau incluse în topurile de sfârșit de an ale criticilor, primele titluri anunțate din programul festivalului prefigurează o selecție eclectică, din care nu vor lipsi filme ce abordează teme fierbinți ale momentului - politică, religie, societate - , dar și filme de gen cu cârlig la marele public.

20
/02
/17

Ca o invitație la reflecție și empatie, BIEFF supune dezbaterii ideile preconcepute legate de corpul uman – de prezentarea, reprezentarea și auto-reprezentarea lui – atrăgând atenția asupra complexelor implicații socio-politice ale identității. Popularele programe tematice dedicate corpului și performance-ului revin și anul acesta la BIEFF între 28 martie și 2 aprilie.

20
/02
/17

„Întotdeauna mi-am dorit să fiu o persoană mai bună ziua următoare decât am fost cu o zi în urmă.” – Sidney Poitier . Actorul din „Guess Who's Coming to Dinner” / Ghici cine vine la cină (1967) este primul artist de culoare distins cu un premiu Oscar. S-a născut la 20 februarie 1927, în timpul unei călătorii pe mare, pe care o făceau părinții săi dinspre insula natală, Cat Island, Bahamas către Miami, Florida, unde mergeau să vândă produsele de la fermă.

19
/02
/17

Singurul film românesc aflat anul acesta în competiţia oficială a celei de-a 67-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, lungmetrajul ,,Ana, mon amour”, regizat de Călin Peter Netzer, a primit sâmbătă seara premiul ,,Ursul de Argint” pentru ,,Contribuţie Artistică Deosebită în Cinematografie”, distincţie acordată Danei Bunescu pentru montajul filmului.