Welcome to New York, filmul-scandal al anului, la Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/welcome-to-new-york-filmul-scandal-al-anului-la-bucuresti/

Welcome to New York, controversatul film al lui Abel Ferrara despre fostul şef al FMI, Dominique Strauss-Kahn, arestat pe aeroportul din metropola americană, în 2011, după ce o cameristă îl acuzase de abuz sexual, va avea parte de proiecţii exclusive în cinema, în România, la Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie).

Un articol de Petre Ivan|18 octombrie 2014

Welcome to New York este interzis minorilor, din cauza scenelor de sex și violență sexuală, ale căror protagonist este Gérard Depardieu, în rolul lui DSK.

Un film controversat, lansat nu în selecția de la Cannes, ci într-un cort de pe plajă, în timpul festivalului, Welcome to New York e inspirat de scandalul Dominique Strauss-Kahn. DSK a fost acuzat de abuz sexual de o cameristă a unui hotel din New York.

Acesta a respins acuzația de abuz, însă a admis că avut „un comportament inadecvat” și a continuat procesul într-un tribunal civil. Brutal și nemilos cu personajul său și cu lumea din care vine, filmul lui Abel Ferrara conține referințe directe la scandalul în urma căruia șeful al Fondului Monetar Internațional a demisionat în 2011.

Filmul a fost refuzat de selectorii de la Cannes și de anumite canale de distribuție, care nu au vrut să se asocieze scandalului, motiv pentru care distribuitorii au decis să-l proiecteze într-un cort pe Croisette și să-l lanseze simultan pe VoD (video on demand).

În câteva zile, a fost văzut de peste 120.000 de utilizatori, iar presa a acoperit pe larg subiectul. Gérard Depardieu, care duce la capăt în mod remarcabil un rol dificil, într-un film cu scene grotești de sex și consum de droguri, a mărturisit că a fost atras de personaj tocmai pentru că este foarte „neplăcut”.

„Incredibila performanță a lui Gérard Depardieu este cea mai curajoasă provocare a lui Abel Ferrara”, aprecia „Variety”. În rolul soției fostului șef FMI, Anne Welcome to New YorkSinclair, apare actrița Jaqueline Bisset.

Fostul șef al FMI a anunțat că-i dă în judecată pe realizatori, iar soția a atacat dur filmul. Welcome to New York, distribuit de Independența Film, va fi proiectat în premieră în România sâmbătă, 25 octombrie, de la 20.00, la Cinema Patria, și duminică, de la ora 13.00, la Cinema Studio.

Abel Ferrara, un regizor provocator

Recunoscut pentru filmele sale violente, uneori șocante, precum The Driller Killer (1979), King of New York (1990) sau Bad Lieutenant (1992), regizorul american Abel Ferrara este unul dintre cei mai provocatori cineaști contemporani. Cinci dintre filmele sale au fost prezentate la Cannes, majoritatea stârnind controverse. Cel mai recent film al său este Pasolini, o dramă biografică despre ultimele zile din viața lui Pier Paolo Pasolini, cu Willem Dafoe.

Pe lângă lungmetrajele anunțate în program, spectatorii vor putea viziona pentru prima dată în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest scurtmetrajele din competiția secțiunii Semaine de la Critique.

Scurtmetrajele vor putea fi urmărite pe 24 și pe 27 octombrie, la Cinema Elvira Popescu.

Totodată, filmele românești prezentate anul acesta în programul Romanian Short Waves, organizat de Asociația Secvențe în Short Film Corner, la Cannes, vor rula la Cinema Studio pe 27 și 28 octombrie.

Intrarea la proiecțiile de scurtmetraje este liberă.

Programul complet al celei de-a cincea ediții poate fi consultat pe www.filmedefestival.ro. Biletele se pot cumpăra de la casa de bilete și de pe www.eventbook.ro, în cazul cinematografelor Patria și Elvira Popescu, și de la casierie și ucin.ro/rezervari_cinemastudio.php, pentru Cinema Studio.

Les Films de Cannes à Bucarest are loc între 24 și 30 octombrie, la Cinema Studio, Patria și Elvira Popescu.

Foto: Welcome to New York, Gérard Depardieu – cinemagia

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.