Zilele Filmului Croat – invitaţi speciali la Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/zilele-filmului-croat-invitati-speciali-la-bucuresti/

Invitatul special la cea de-a doua ediţie Zilele Filmului Croat la Bucureşti este cineastul croat Stanislav Tomić, realizatorul a peste 40 de documentare, printre care Shipbuilder (2007), Delta (2006) şi Night of Crystal (2005) .

Un articol de Andrada Văsii|25 noiembrie 2013

Invitatul special la cea de-a doua ediţie Zilele Filmului Croat la Bucureşti este cineastul croat Stanislav Tomić, realizatorul a peste 40 de documentare, printre care Shipbuilder (2007), Delta (2006) şi Night of Crystal (2005) .

Josef (2011) este debutul lui în lungmetraj și va rula în cadrul Zilelor Filmului Croat, în prezența regizorului, sâmbătă, 30 noiembrie, ora 20.00.

Josef este o dramă despre supraviețuirea în timpul Primului Război Mondial, cînd un soldat croat al armatei austro-ungare de pe frontul de est își asumă identitatea ofițerului Josip Broz. Impostorul se dovedește a fi cel care avea să devină puțin mai târziu Tito, președintele Republicii Socialiste Federative Iugoslavia.

Lungmetrajul lui Stanislav Tomić este o producție independentă – realizată cu un buget foarte mic în ciuda faptului că este un film de război -, care în 2011 a câștigat două premii Golden Arena pentru efecte speciale la Pula Film Festival.

Pavo Marinković vine la Zilele Filmului Croat

Un alt invitat de marcă al evenimentului este regizorul Pavo Marinković, al cărui film Viața amoroasă a unui laș tandru/ The love life of a coward gentle va fi prezentat pentru a doua oară în România vineri, 29 noiembrie, în prezența regizorului.

Citiţi şi: Zrinko Ogresta deschide Zilele Filmului Croat

Filmul lui Pavo Marinković este, de fapt, fabula unui bărbat care învaţă că mai important decât a câştiga sau a pierde este, pur şi simplu, a avea curajul de a încerca. În cazul acesta este vorba despre Saša, un critic gastronomic blazat, care încearcă să își depășească limitele, să se ridice împotriva duplicității care-l înconjoară, să fie la înălțimea așteptărilor lui Ines, femeia de care se îndrăgostește.

Viața amoroasă a unui laș tandru a fost distins cu premiile Golden Arena, în competiţia naţională de la Pula Film Festival pentru Cea mai bună actriţă (Dijana Vidusin), Cea mai bună scenografie şi Cel mai bun montaj. De asemenea, filmul a mai fost selecţionat la festivalurile de la Kerala, San Jose (Cinequest), Houston (Worldfest) şi Hamburg.

Zilele Filmului Croat

Pavo Marinković va fi prezent la Zilele Filmului Croat

La fel ca și Josef, și filmul lui Pavo Marinković este produs de Alka Film, cu un buget redus.

Pavo Marinković s-a născut în 1967 la Zagreb, unde a absolvit Dramaturgie la Academia de Arte Dramatice. Primele sale texte dramatice au apărut la începutul anilor ’90. Piesele sale, jucate în Croaţia şi în străinătate, au fost distinse cu numeroase premii (a câştigat de cinci ori Premiul „Marin Držić”).

În 2006, împreună cu Drazen Žarković, a scris şi regizat filmul Tressette – Povestea unei insule, care a avut premiera internaţională la Festivalul de la Mannheim-Heidelberg, unde a obţinut Premiul juriului ecumenic.

În 2009, Pavo Marinković şi-a lansat debutul individual, Viața amoroasă a unui laș tandru, un proiect independent pentru casa de producţie Alka Film. Lungmetrajul său documentar Ocupație, a 27-a imagine a fost selecţionat în acest an de către mai multe festivaluri importante, printre care cele de la Karlovy Vary şi Sarajevo.

Info: 

Zilele Filmului Croat este un eveniment organizat de către Ambasada Croației la București în parteneriat cu Institutul Francez din București, cu sprijinul Comisiei Europene.

Foto credit: Zilele Filmului Croat

22
/08
/17

CRONICĂ DE FILM În noul său film, „Loveless”, câştigător al Premiului Juriului la Cannes, Andrei Zviaghinţev sugerează falimentul moral al societăţii ruse a momentului, prin povestea unei familii în descompunere. Deşi lipsit de subtilităţi şi bogat în metafore, filmul impresionează prin forţa evocatoare a imaginii şi a muzicii.

21
/08
/17

Jerry Lewis, considerat un "clovn" al filmelor moderne, cu o mimică elastică, decedat duminică în Las Vegas la vârsta de 91 de ani. Nancy Sinatra, Deana Martin (fiica lui Dean Martin), Jim Carrey, Joan Collins și Jimmy Kimmel se numără printre numeroasele celebrătăți din showbiz care i-au adus un ultim omagiu lui Jerry Lewis.

21
/08
/17

„Eu nu am devenit actor, eu m-am născut actor“ - Toma Caragiu; „Eu nu pot să mă despart de scenă“ - Jean Constantin. Într-o zi de 21 august, la diferenţă de doi ani, se năşteau doi dintre cei mai mari actori români.

16
/08
/17

Actrița Cristina Flutur joacă personajul Alice în lungmetrajul „Grain”, o coproducție Turcia-Germania-Franța-Suedia, selectat în competiția oficială la Festivalul de Film de la Sarajevo, cel mai important eveniment de gen din Europa de Sud-Est. Filmul „Grain” este regizat de regizorul turc Semih Kaplanoglu, câștigătorul Ursului de Aur la a 60-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin.

14
/08
/17

Mrs. Fang, un film documentar al regizorului chinez Wang Bing despre ultimele zile ale unei femei care suferă de Alzheimer, a câștigat Leopardul de Aur, la Festivalul Internațional de Film de la Locarno 2017. Franțuzoaica Isabelle Huppert a fost recompensată cu premiul pentru cea mai bună actriță, pentru rolul său din filmul Madame Hyde.

11
/08
/17

Ediția cu numărul șase a Festivalului de Film Horror și Fantastic Lună Plină a început joi, 10 august. Filmul de deschidere, norvegianul Casa, o poveste cu război și exorcizări, a rulat la grădina Melies. „Este cel mai puțin formal festival pe care îl organizăm și asta ne place cel mai tare. În fiecare an pare că o luăm de la capăt cu organizarea lui, iar această improvizație ne bucură: Lună Plină este cel mai liber festival posibil”, a spus directorul festivalului, Oana Giurgiu.

09
/08
/17

În acest final de săptămână, nimeni nu mai doarme în Biertan. De joi până duminică, între 10 și 13 august, cât ține ediția cu numărul șase a Festivalului de Film Horror & Fantastic Lună Plină, somnul este o activitate tangențială și pur facultativă.