10 lucruri pe care trebuie să le ştii despre filmul „Saroo: Drumul spre casă”
https://www.ziarulmetropolis.ro/10-lucruri-pe-care-trebuie-sa-le-stii-despre-filmul-saroo-drumul-spre-casa/

Saroo are doar 5 ani când se pierde de fratele lui mai mare şi ajunge într-un tren care-l duce de-a lungul Indiei, în Calcutta, la mii de kilometri depărtare de locul unde s-a născut şi de familie. Înainte de a fi adoptat de un cuplu din Australia, micuţul supravieţuieşte numeroaselor încercări şi primejdii întâlnite. Apoi, 25 de ani mai târziu, porneşte în căutarea familiei sale, încercând să reajungă acasă.

Un articol de Petre Ivan|18 ianuarie 2017

Saroo: Drumul spre casă”este distribuit de Forum Film România şi va avea premiera pe 20 ianuarie 2017.

Iată ce trebuie să ştii înainte de a vedea filmul:

1 – Melodia „Never Give Up” de pe coloana sonoră a filmului este cântată de Sia. În videoclipul melodiei, doi copii – care poartă perucile în alb şi negru specifice cântăreţei – dansează şi aleargă în jurul unui peron care este pictat cu versurile melodiei. Sam Murphy de la Music Feeds spune că „Sia profită de rădăcinile indiene ale filmului, dând o notă Bollywoodiană melodiei, care se împletesc perfect cu nuanţele sale însorite”.

2- Auzind de rolul vital pe care Google Earth l-a avut în căutarea lui, compania l-a invitat pe Saroo să vorbească despre experienţa sa în cadrul unei conferinţe internaţionale, unde l-a întâlnit şi pe Eric Schmidt, directorul companiei. Cei de la Google l-au asistat pe producătorul filmului în timpul filmărilor, pentru a se asigura că scenele în care Saroo îşi caută casa din India folosind Google Earth sunt cât mai autentice

3 – Saroo Brierley şi părinţii săi adoptivi, Sue şi John continuă să trăiască în Hobart, Tasmania, unde Saroo îi ajută cu afacerea de familie pe care o au. Saroo este un susţinătordedicat al muncii doamnei Soon, cea care i-a aranjat adopţia în Australia şi care conduce orfelinatele din Calcutta. El se întoarce frecvent în India pentru a o vizita pe aceasta, precum şi pe mama sa, Kamla, şi familia lui extinsă. Saroo este de asemenea speaker motivaţional în Australia şi peste ocean.

4 – Producătorul Emile Shermancrede că filmul are de asemenea un mesaj foarte puternic cu privire la adopţie: „Filmul pătrunde în interiorul vieţilor copiilor care au fost adoptaţi, şi sper ca ţările din Vest să înţeleagă nevoia tot mai mare de adopţie a acestor copii, dar şi beneficiile pe care acest lucru le poate aduce. Sunt foarte mulţi copii care nu ajung într-o familie iubitoare şi sunt atâtea familii care îşi doresc foarte mult un copil.”.

5- Una dintre cele mai mari provocări pentru acest film a fost găsirea unui băieţel de origine indiană care să îl joace pe micul Saroo. Producătoarea Angie Fielder spune că echipa indiană de producţie a lucrat îndeaproape cu şcolile şi părinţii din mai multe oraşe indiene în căutarea copilului potrivit pentru acest rol. Sute de copii au venit la audiţii, iar cei care aveau potenţial au fost filmaţi, urmând ca aceste înregistrări să fie trimise în Australia. Regizorul Garth Davis, Angie Fielder, directorul de casting Kirstz McGregor şi dramaturgul Miranda Harcourt au călătorit pe urmă în India pentru a lucra cu micuţii ce se aflau pe lista de candidaţi, printre ei numărându-se şi Sunny Pawar, cel care a fost ales pentru a-l interpreta pe Saroo la vârsta de 5 ani.

6- Pentru a se asemăna cât mai mult cu Saroo Brierley, care este înalt şi într-o formă fizică foarte bună, după ce şi-a petrecut toată viaţa în natură, în Australia, actorul Dev Patel a trebuit să urmeze un regim foarte strict pentru a acumula masă musculară.El a lucrat de asemenea cu un profesor pentru a-şi perfecţiona accentul australian, care este foarte dificil de reprodus.

7- Dev Patel a confirmat că s-a luptat pentru acest rol. A mărturisit că nu a citit niciodată un scenariu atât de fermecător: „Este o poveste despre triumf şi despre speranţa şi determinarea acestui copil de a supravieţui şi a-şi regăsi familia. Ce m-a atras foarte mult la acest rol este faptul că personajul este unul contemporan, iar dinamica familiei este una foarte complexă. Este un rol foarte frumos.”

8- După ce a cunoscut-o pe adevărata Sue Brierley în casa sa din Hobart, Tasmania, Garth a ştiut că o voia în acest rol pe Nicole Kidman, actriţa câştigătoare a unu premiu Oscar şi a unui Glob de Aur. „Am petrecut mult timp cu Sue, iar într-o zi, în timp ce vorbea cu mine, am avut o revelaţie, aceea era «Nicole Kidman». Din întâmplare, în timp ce călătoream în jurul lumii pentru casting-uri, am aflat că Nicole a reuşit să facă rost de scenariu, l-a citit şi era foarte dornică să vorbească cu noi. ”

9- Rooney Mara a fost recomandată de către producătorul executiv Harvey Weinstein pentru rolul lui Lucy, cea care devine prietena lui Saroo după ce se cunosc în perioada studenţiei. Weinstein a contactat-o personal pe Rooney pentru a-i vorbi despre film. După această discuţie, Rooney a plecat la Festivalul de Film de la Cannes, unde i s-a înmânat premiul pentru „Cea mai buna actriţă”, ea fiind nominalizată şi la Premiile Oscar pentru „Cea mai bună actriţă în rol secundar”, pentru rolul ei din filmul „Carol”.

10 – Primele şase săptămâni de filmare au avut loc în India – în Calcutta, Bengal şi în statul central Madya Pradesh – cu actori indieni profesionişti în rolurile cheie.Printre ei se numără şi unii dintre cei mai cunoscuţi actori din India, cum ar fi Nawazuddin Siddiqui, Priyanka Bose, Tannishtha Chatterjee şi Deepti Naval, fiecare fiind recunoscut pentru munca sa pe scena cinematografiei indiene.

Foto: Saroo: Drumul spre casă – Forum Film România

 

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.