10 pentru FILM la TIFF 2020
https://www.ziarulmetropolis.ro/10-pentru-film-la-tiff-2020/

Aplaudaţi pe scenele teatrelor din întreaga ţară, 10 actori talentaţi, care nu au avut încă şansa de a se afirma în lumea filmului, vor ajunge faţă în faţă cu profesioniştii din domeniul cinematografiei, la cea de-a 19-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Un articol de Liliana Matei|1 august 2020

Organizat în cadrul Zilelor Filmului Românesc pentru cel de-al nouălea an consecutiv, programul 10 pentru FILM îşi propune să promoveze figuri noi în filmul românesc. Peste 80 de actori au fost selectați și promovați în cadrul proiectului până în prezent.

Aflaţi la debut sau cu roluri secundare în producţii autohtone, cei 10 actori selectați la această ediție vor beneficia de materiale de prezentare – fotografii și video – și de întâlniri cu profesioniști din industrie.

Actorii selectaţi la această ediţie sunt: Florin Aioane (Teatru Metropolis, Teatrul Apollo111) – nominalizat în 2019 la Premiul UNITER pentru Debut, Edith Alibec (Point Cultural Hub, Teatrelli și independent), Sandra Ducuță (Teatrul Național I.L. Caragiale București, unteatru, Teatrul Excelsior, Teatrul Odeon, Teatru Dramaturgilor Români), Corina Grigoraș (Teatrul Tineretului din Piatra Neamț), Gina Gulai (Teatrul Tineretului din Piatra Neamț), Oana Hodade (Reactor de Creație și Experiment – Cluj, Teatrul Ariel din Târgu Mureș, Teatrul Național Târgu Mureș), Emilian Mârnea (Teatrul Național I.L. Caragiale București, Teatrul Odeon, Teatrul Anton Pann, Râmnicu Vâlcea, Teatrul de Comedie, Teatrul Național Cluj-Napoca, Teatrul Clasic Arad, Teatrul de Artă Deva), Nelu Serghei (Teatrul Jean Bart Tulcea), Valentin Terente (Teatrul Maria Filotti Brăila), Vlad Udrescu (Teatrul Național I.L. Caragiale București, Teatrul

Național Craiova, Teatrul Godot, Teatrul Luni de la Green Hours).

Cei 10 actori au fost propuşi şi selectaţi de un grup de profesionişti din teatru şi film: regizorul și producătorul Tudor Giurgiu – președintele festivalului, criticii de teatru Iulia Popovici, Cristina Rusiecki și Oana Stoica, directorul de casting Florentina Bratfanof, Răzvan Penescu – editorul portalului Liternet și Cătălin Dordea, director de casting și coordonator al proiectului 10 pentru Film.

În ultimii ani, peste 80 de actori de toate vârstele, veniţi din toată ţara, au fost prezentaţi producătorilor români şi străini, directorilor de casting, agenţilor și jurnaliștilor prezenţi la TIFF. Mulţi dintre aceștia s-au făcut remarcaţi și au fost distribuiţi ulterior în producţii de succes, obținând roluri în lungmetraje sonore sau în seriale TV. Printre aceștia se numără Csaba Ciugulitu (Valan – Valea sufletelor, Între Chin și Amin) Cristian Balint (The Blacklist), Rareș Andrici (Bacalaureat), Vlad Bălan (Valea Mută), Nicoleta Lefter (Contraindicații, Povestea unui pierde-vară), Maria Obretin (The Nun, Umbre, 6,9 pe scara Richter), Carmen Florescu (Parking), Silvana Mihai și Ana Covalciuc (Câteva conversații despre o fată foarte înaltă).

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.

29
/04
/22

CRONICĂ DE FILM "Spioni de ocazie" (2021), noul documentar al Oanei Giurgiu, disponibil în cinematografe, aduce în atenţie o poveste fascinantă de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a vizat şi România. Formal, însă, filmul nu se ridică la înălţimea subiectului său.