10 replici celebre din seria „Brigada Diverse”. Seria B.D. – la TVR 1, sâmbătă, din 6 iunie
https://www.ziarulmetropolis.ro/10-replici-celebre-din-seria-brigada-diverse-seria-b-d-la-tvr-1-sambata-din-6-iunie/

„Cine vă recomandă? Cine să mă recomande? Vocea şi talentul meu!”- 10 replici celebre din seria „Brigada Diverse”.

Un articol de Petre Ivan|4 iunie 2020

Ce ar mai fi de spus care să recomande seria „B.D.”? Cele trei filme ale seriei „Brigada Diverse”– una dintre cele mai de succes colecţii ale cinematografiei româneşti – vor putea fi urmărite sâmbăta, la TVR 1. Din 6 iunie, ora 21.10.

De câte ori nu am râs alături Trandafir, Patraulea, Gogu, plutonierul Căpşună, căpitanul Panait sau sergentul-major Cristoloveanu? Replicile îndrăgitelor personaje ale celebrei serii Brigada Diverse au devenit antologice şi parte a conversaţiilor noastre de zi cu zi. Nu doar ale generaţiei părinţilor noştri, ci şi ale tinerilor de azi.

Iată 10 dintre amuzantele replici pe care le-am ascultat rostite de câteva dintre cele mai mari nume ale cinematografiei româneşti – Dem Rădulescu, Puiu Călinescu, Jean Constantin, Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dumitru Furdui, Iurie Darie – în cele trei filme ale seriei regizate de Mircea Drăgan:

Trandafire, Patraulea, dormiţi, mă?

Spune cu ce ai greşit, ce-ai pe suflet? Dar mai repede, că aşteaptă şi alţi păcătoşi.

Aştia sunt şi tâmpiţi, şi păguboşi. Intră de 5 ori pe an la puşcărie şi se au bine cu miliţia.

Balet, asta pretind de la voi, balet!

Cine vă recomandă? Cine să mă recomande? Vocea şi talentul meu!

Ghiozdanele şi la şcolă cu voi! De data asta, pe termen lung!

Domn’e, ce ne facem? Că împotriva dorinţei noastre, mereu dăm de dracu’!

Bine, tovarăşu’, să jefuieşti dumneata sfânta mănăstire, să împumuţi bani de la măicuţe şi s-o întinzi englezeşte?

Dacă era o icoană simplă, însemna 2-3 ani de puşcărie. E o icoană făcătoare de minuni asta, îţi dă 6-7 ani. 7 ani şi ceva.

Domnilor, ştiu să cânt. Am o diplomă de participare!

Una dintre cele mai de succes colecţii ale cinematografiei româneşti, „Brigada Diverse” este o serie de trei filme regizate de Mircea Drăgan, după scenarii realizate de Nicolae Ţic. Varianta autohtonă a celebrei serii franceze a Jandarmilor, „B.D.” a adunat cele mai mari nume ale filmului românesc de la începutul anilor ’70. Cele trei părţi ale evergreen-ului comediei româneşti pot fi văzute de telespectatorii TVR 1 sâmbăta seara, de la ora 21.10, începând din 6 iunie. 

Brigada Diverse intră în acţiune”, în prima sâmbătă a verii 2020 la TVR 1. Primul film din seria „B.D.” prezintă două cazuri rezolvate de Brigada Fapte Diverse (prescurtată B.D.) a unei secţii de miliţie din România comunistă: furtul unui căţel şi dispariţia unei broşe. În ambele cazuri, rezolvarea acestor mărunţişuri duce la descoperirea unor infracţiuni de mai mare importanţă, şi anume uciderea şefului unui serviciu comercial de la o întreprindere (unde se petreceau delapidări) şi furtul sistematic de mărfuri din Magazinul Universal Victoria. 

Brigada Diverse în alertă!” este a doua producţie a seriei şi prezintă alte două cazuri rezolvate de Brigada Fapte Diverse: descoperirea şi anihilarea unei bande de răufăcători care punea în circulaţie bani falşi, cumpărând tablouri valoroase de la colecţionari amatori şi revânzându-le apoi la „Consignaţia”, precum şi destrămarea unei reţele de hoţi din locuinţe, din care făcea parte un grup de femei (Vasilica Tastaman, Carmen-Maria Struja, Lucia Boga) care se dădeau drept văduve, spre a stârni compasiunea unor creduli şi a-i jefui. Filmul se vede la TVR 1 pe 13 iunie, tot de la 21.10.

Iar pe 20 iunie, suntem alături de „B.D. la munte şi la mare”. Al treilea film din celebra serie prezintă alte două cazuri rezolvate de Brigada Fapte Diverse: descoperirea şi anihilarea unei bande de traficanţi de droguri care transporta materiale stupefiante prin RSR şi arestarea unui infractor străin, originar din România, care dorea să organizeze o reţea de furt şi export în stil mare de icoane peste graniţă.

Scenariul „Brigada Diverse” a fost scris pentru 11 filme de o oră şi 45 de minute fiecare, însă, în final, au fost realizate doar trei filme, după ce un general al vremii s-a simţit deranjat de felul în care era prezentată Miliţia în desfăşurarea acţiunii. După cum se ştie, un cuvânt spus „unde trebuia” era de ajuns în perioada respectivă pentru ca totul să se sisteze, lăsând astfel cinematografia română mai săracă. Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Sebastian Papaiani, Puiu Călinescu, Jean Constantin, Dumitru Furdui, Iurie Darie şi ceilalţi actori care au dat viaţă personajelor seriei au făcut însă ca „Brigada Diverse” să rămână peste timp unul dintre titlurile etalon ale comediei româneşti.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.