11 fotbalişti şi 11 goluri de logică înscrise într-o carte
https://www.ziarulmetropolis.ro/11-fotbalisti-si-11-goluri-de-logica-inscrise-intr-o-carte/

Scriitorul Radu Paraschivescu a publicat recent, la Editura Humanitas, o nouă colecţie de perle: „Noi vorbim, nu gândim“, plină de intervenţii dure la gleznele firave ale limbii române.

Un articol de Ziarul Metropolis|28 mai 2015

După ce v-am prezentat 30 de perle de la Bacalaureat, notate de Radu Paraschivescu în altă carte, „Muşte pe parbrizul vieţii“, vă arătăm acum cum au rămas în ofsaid 11 fotbalişti care au ales să vorbească nu doar pe teren, ci şi în afara lui.

1. Miodrag Belodedici: „Nu vreau să cresc mai mare nici în lungime, nici în înălţime“.

2. Dorinel Munteanu: „M-a bucurat coincidenţa de rezultat şi aniversarea zilei mele de naştere“.

3. Ionel Ganea: „Sunt nevoie de jucători“.

4. Cornel Râpă: „Nu vreau să comentez, după părerea mea“.

5. Adrian Mutu: „Vreau să-mi pun calităţile în sânul echipei mele de club“.

6. Claudiu Keşeru: „Orice jucător care intră pe teren e supărat că nu joacă. E normal“.

7. Daniel Niculae: „Sunt unii care se lovesc mingea de ei şi intră în poartă. Eu nu fac parte din această categorie. Nu am bulanul necesar“.

8. Alin Stoica: „La Bruxelles mă opreşte lumea pe stradă şi mă respectă“.

9. Adrian Matei: „Nu-mi plac jucătorii străini, nu-mi plac antrenorii străini. Sunt cei mai proşti din lume“.

10. Gheorghe Hagi: „Viaţa e frumoasă, dar merită trăită“.

11. Gavril Pelle Balint: „Când Steaua a avut atacuri în treimea adversarului, a terminat prin finalizare“.

noi-vorbim-nu-gandim-noua-colectie-de-perle-romanesti_1_fullsize

Bonus: Cinci perle de la comentatorii sportivi

1. Bogdan Tomulică: „Este al 50-lea gol din cele 7 marcate de Cristiano Ronaldo sub tricoul Portugaliei“.

2. Florin Mihoc: „În Brazilia este iarnă. La ora 18 e întuneric bocnă“.

3. Dumitru Graur: „Cu părere de rău, trebuie să mă laud chiar de la început“.

4. Sorin Hobana: „Erau mai frumoase vremurile acelea în care câştiga echipa care marca cele mai multe goluri“.

5. Narcis Şelaru: „Filozofia australienilor este ca, după ce pierd mingea, tot ei s-o recupereze“.

Bonus 2. Încă cinci perle de la Gheorghe Hagi

1. „Meciul a avut momente bune ei, am avut momente bune noi“.

2. „Sunt lucruri care Costel şi conducerea trebuie să vorbiţi cu ei“.

3. „Am fost educat într-un spirit care trebuie să munceşti, trebuie să meriţi, trebuie să fii acolo“.

4. „Numele meu vorbesc faptele, nu vorbeşte Hagi“.

5. „Am avut şi noroc, şi şansă“.

Bonus 3. Încă 3 perle de la Dorinel Munteanu

1. „Nu s-a simţit lipsa omului în minus“.

2. „Am ajuns acum prea mult să visăm cai morţi pe pereţi“.

3. „Acum, ce să vă zic, după acest rezultat, calificarea este şi posibilă, şi imposibilă“.

27
/10
/21

În toamna aceasta, la editura EIKON au apărut două cărţi-eveniment, semnate de prozatoarea Andreea Nanu: „Cum vă place”. Cronică de teatru, operă şi film şi „Eternitatea. Şi încă o zi”. Teatrul lui Andrei Şerban.

27
/10
/21

În Ţinutul nomazilor: cum să supravieţuieşti în America secolului 21 publicată de Editura Trei, jurnalista Jessica Bruder specializată în reportaje despre subculturi surprinde nașterea unei noi categorii sociale, a unui nou stil de viață. America aflată „sub radarul economic” este formată din „americanii în vârstă, scăpătați și itineranți” pentru care speranța unei vieți mai bune ia forma unui drum nesfârșit de-a lungul și de-a latul țării, în căutare de slujbe sezoniere ca să supraviețuiască.

25
/10
/21

Reprezentanța Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Editura Impedimenta, Círculo de Bellas Arte, Școala de arte SUR, Universitatea Complutense din Madrid, Facultatea de Filologie și Librăria Rafael Alberti organizează o serie de întâlniri literare ale scriitorului Mircea Cărtărescu, în perioada 26-27 octombrie 2021.

18
/10
/21

Din 15 octombrie, a intrat în librării „Între două lumi. Amintiri dintr-o viață suspendată” de Suleika Jaouad, volum publicat în limba română de Editura Humanitas, în colecția „Memorii/Jurnale” (traducere de Ines Simionescu, Anca Lăcătuş şi Andreea Niţă). La 22 de ani, autorea primea un diagnostic înfricoșător: leucemie, cu 35% șanse de supraviețuire. Aceasta este povestea ei!

16
/10
/21

După ce a publicat jurnalul lui Dostoievski și o parte din scrisorile lui Cehov, Editura Polirom a tipărit recent o a doua ediție a scrierilor extraliterare ale lui Bulgakov, sub titlul „Corespondență. Jurnale”, în traducerea semnată de Ana-Maria Berzuleanu și cu prefața lui Ion Vartic.

11
/10
/21

Editura Humanitas vă invită marți, 12 octombrie, ora 19.30, online&live, la o discuție despre acest volum la care vor participa Alexandru Stermin, Carmen Strungaru, etolog, și Ciprian Mihali, profesor de filosofie contemporană la Universitatea Babes Bolyai. Moderator: Corina Negrea, realizator de emisiuni de știință la Radio România Cultural. Partener: Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

11
/10
/21

Vaclav Smil nu are telefon mobil, apare rar în public și crede că doar „Cifrele nu mint”. Un adevărat maestru al interpretărilor statistice, Vaclav Smil este un artist care descrie lumea prin intermediul cifrelor. „Aștept fiecare nouă carte a lui Smil așa cum așteaptă unele persoane un alt film din seria Războiul Stelelor”, spunea Bill Gates despre omul de știință de origine cehă.

08
/10
/21

Romanul „Ereditate” (Editura Trei, 2021), semnat de tânărul scriitor francez Miguel Bonnefoy, a fost recompensat cu Premiul Librarilor în acest an în Franța și desemnat alegerea României la Premiul Goncourt 2020. „Un roman magic", după cum sublinia publicația Le Figaro.

08
/10
/21

„Big Sur”, „capodopera lui Kerouac”, după cum o numea scriitorul și criticul american Richard Meltzer, recent apărută în limba română la Editura Polirom, în traducerea lui Vlad Pojoga, este cartea pe care v-o propunem pentru acest sfârșit de săptămână.