11 milioane de români au mers la film în 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/11-milioane-de-romani-au-mers-la-film-in-2015/

Reţeaua cinematografică din România a fost formată, anul trecut, din 338 de săli de cinema, iar proiecţia cinematografică a cuprins peste 487.700 de spectacole, care au fost vizionate de 11,2 milioane spectatori, relevă datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Un articol de Petre Ivan|30 iunie 2016

Producția națională de filme pentru marele ecran, în anul 2015, a cuprins 43 de filme, din care 18 filme artistice cu producție românească, 12 filme artistice realizate în coproducție, patru filme documentare și științifice și nouă filme de animație.

Cultura unui popor este reprezentată de valorile materiale și spirituale pe care le-a creat de-a lungul timpului și pe care le transmite din filmgenerație în generație prin instituțiile culturale. În anul 2015, activitatea principalelor unități cultural-artistice a inclus activități ale bibliotecilor, muzeelor și colecțiilor publice, instituțiilor și companiilor de spectacole sau concerte, editurilor, cinematografelor, activitatea de radiodifuziune și cea de televiziune. –  Institutul Național de Statistică (INS)

Rețeaua cinematografică, existentă la sfârșitul anului 2015 în evidențele Consiliului Național al Cinematografiei, a cuprins 82 de unități cinematografice cu bandă normală (81 de cinematografe și o caravană). Rețeaua cinematografică a dispus de 338 de săli de cinema, cu un total de 68.400 de locuri.

Proiecția cinematografică a cuprins peste 487.700 de spectacole, vizionate de 11,2 milioane spectatori.

În anul 2015, au fost distribuite în cinematografe 442 de filme, din care 57 de filme naționale — 42 de filme integral naționale și 15 realizate în coproducție — și 385 de filme străine.

Foto: film, români – facebook

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.