12 Years a Slave – cele mai multe nominalizări la Independent Spirit Awards
https://www.ziarulmetropolis.ro/12-years-a-slave-cele-mai-multe-nominalizari-la-independent-spirit-awards/

Drama istorică ,,12 Years a Slave” şi comedia noir ,,Nebraska” conduc în topul producţiilor care au primit cele mai multe nominalizări la Independent Spirit Awards 2014 şi vor concura la categorii principale precum ,,cel mai bun film”, ,,cel mai bun regizor” şi cele de interpretare.

Un articol de Andrada Văsii|30 noiembrie 2013

Drama istorică „12 Years a Slave” şi comedia noir „Nebraska” conduc în topul producţiilor care au primit cele mai multe nominalizări la Independent Spirit Awards 2014 şi vor concura la categorii principale precum „cel mai bun film”, „cel mai bun regizor” şi cele de interpretare.

„12 Years a Slave” spune povestea emoţionantă a unui bărbat de culoare care, deşi era liber, a fost vândut ca sclav. Acest lungmetraj a primit şapte nominalizări, inclusiv la categoria „cel mai bun regizor” (Steve McQueen), „cel mai bun actor” (Chiwetel Ejiofor) şi „cea mai bună actriţă în rol secundar” (Lupita Nyong’o).

Filmul „12 Years a Slave” a fost bine primit de criticii de specialitate şi este deja considerat un concurent cu şanse reale în cursa pentru Oscaruri.

„Nebraska”, o comedie spumoasă, în alb-negru, despre un bărbat muribund, a primit şase nominalizări,inclusiv la categoriile „cel mai bun regizor” (Alexander Payne), „cel mai bun actor în rol principal” (Bruce Dern) şi „cel mai bun actor în rol secundar” (Will Forte). Bruce Dern, în vârstă de 77 de ani, a câştigat cu acest rol trofeul pentru interpretare masculină la ediţia din acest an a Festivalului de Film de la Cannes.

La categoria „cel mai bun lungmetraj” au fost selecţionate lungmetrajele „12 Years a Slave”, „Nebraska”, „All Is Lost”, „Frances Ha”, „Inside Llewyn Davis”.

Shane Carruth („Upstream Color”), J.C. Chandor („All Is Lost”), Steve McQueen („12 Yeas a Slave”), Jeff Nichols („Mud”) şi Alexander Payne („Nebraska”) vor concura la categoria „cel mai bun regizor”.

Oponenţi valoroşi pentru  12 Years a Slave

La categoria „cel mai bun actor” au fost nominalizaţi Bruce Dern („Nebraska”), Chiwetel Ejiofor („12 Years a Slave”), Oscar Isaac („Inside Llewyn Davis”), Michael B. Jordan („Fruitvale Station”), Matthew McConaughey („Dallas Buyers Club”) şi Robert Redford („All Is Lost”).

Cate Blanchett („Blue Jasmine”), Julie Delpy („Before Midnight”), Gaby Hoffman („Crystal Fairy”), Brie Larson („Short Term 12″) şi Shailene Woodley („The Spectacular Now”) vor concura la categoria„cea mai bună actriţă”.

La categoria „cel mai bun scenariu” au fost nominalizaţi Woody Allen („Blue Jasmine”), Julie Delpy, Ethan Hawke şi Richard Linklater („Before Midnight”), Nicole Holofcener („Enough Said”), Scott Neustadter şi Michael H. Weber („The Spectacular Now”) şi John Ridley („12 Years a Slave”), notează Mediafax.

12 Years a Slave

Chiwetel Ejiofor în  rolul lui Solomon Northup  

Lungmetrajale „A Touch Of Sin” (China), „La vie d’Adèle” (Franţa), „Gloria” (Chile), „La Grande Bellezza” (Paulo Sorrentino) şi „The Hunt” (Danemarca) vor concura la categoria „cel mai bun film străin”.

Independent Spirit Awards, decernate anual de asociaţia Film Independent din Los Angeles, reprezintă un eveniment major pentru filmele realizate în afara marilor studiouri de la Hollywood şi care au nevoie de promovare înainte de începerea sezonului ce precede premiile Oscar.

Independent Spirit Awards aduc un omagiu filmelor americane cu buget redus, selectate pe baza unor criterii precum originalitate, subiecte provocatoare şi gradul de finanţare independentă.

Limita maximă de buget este de 20 de milioane de dolari – aproximativ o treime din bugetul mediu al unui film de studio -, potrivit datelor oferite, în 2006, de Motion Picture Association of America.

În februarie anul acesta, lungmetrajul „Scenariu pentru happy-end/ Silver Linings Playbook” a fost marele câştigător la gala Independent Spirit Awards, adjudecându-şi patru trofee – cel mai bun film, cel mai bun regizor (David O. Russell), cel mai bun scenariu (David O. Russell) şi cel mai bun rol principal feminin (Jennifer Lawrence).

Independent Spirit Awards vor fi decernate pe 1 martie 2014, la Los Angeles, cu o zi înainte de decernarea premiilor Oscar.

Foto credit: 12 Years a Slave

16
/09
/17

Unul dintre cele mai aşteptate filme de acţiune, ,,Asasin American” marchează revenirea lui Michael Keaton pe marile ecrane şi dezvăluie, din 15 septembrie, originile unui luptător cu abilităţi unice şi motivat de răzbunare.

15
/09
/17

Docuart Fest anunță 6 zile de festival pline de proiecții, discuții și activități în cadrul celei de-a 6-a ediții a festivalului documentarului românesc, în perioada 26 septembrie - 1 octombrie, la Cinema Muzeul Țăranului, Știrbei Center, Arcub Lipscani și Teatrul Macaz.

13
/09
/17

CRONICĂ DE FILM „Perfect sănătos”, noul film de ficţiune regizat de Anca Damian, scris împreună cu Lia Bugnar şi avându-l în rolul principal pe Anghel Damian, este un fals thriller care începe convingător, dar care îşi pierde din credibilitate pe parcurs, fără a fi lipsit de calităţi (printre care imaginea desaturată a lui Oleg Mutu).

12
/09
/17

După ce a cucerit box office-ul american şi a devenit horror-ul cu cele mai bune încasări din istorie, ,,IT” domină şi clasamentul veniturilor realizate la nivel local şi generează 628.166 lei în weekend-ul lansarii pe marile ecrane din România, fiind vizionat de 32.214 spectatori.

12
/09
/17

Editura Nemira continuă Serile Nautilus – evenimente lunare dedicate iubitorilor de science fiction & fantasy – cu scriitorul Ted Chiang, invitat prin skype la o discuţie cu Ana Nicolau, luni, 18 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas din Cişmigiu. Publicată în colecția Nautilus, Povestea vieții tale a fost cea mai bine vândută carte la Bookfest 2017.

11
/09
/17

Bucharest International Dance Film Festival 2017 și-a desemnat, duminică seară, câștigătorii, la finalul a patru zile de proiecții, performance-uri și întâlniri. În competiția internațională, cel mai bun film a fost desemnat ”The Line” - regia Adrien Ouaki și Nathan Cahen, coregrafia Adrien Ouaki. Scurtmetrajul a fost premiat ”pentru complexitatea expunerii cinematografice, dublată de un limbaj de mișcare puternic care susține ideea filmului”.

09
/09
/17

Din 13 septembrie, festivalul Pelicula va umple din nou orașul de culoare și de filme pline de emoție. Unele în avanpremieră extraordinară, altele cu un traseu mult prea scurt în sălile noastre de cinematograf, cele mai multe probabil singura dată pe ecranele unui cinematograf din România.

08
/09
/17

CRONICĂ DE FILM Câştigător la începutul anului la Festivalul de la Rotterdam şi inclus în competiţia Festivalului Anonimul de la Sfântu Gheorghe, "Sexy Durga", al treilea lungmetraj al regizorului indian Sanal Kumar Sasidharan, este unul din cele mai destabilizatoare filme din 2017. Ambiţios, fascinant, perturbator.

06
/09
/17

Între 7 și 10 septembrie, trăim într-un oraș al dansului, datorită Bucharest International Dance Film Festival, care ne propune cele mai atrăgătoare filme de dans ale momentului. Despre provocările unui astfel de eveniment, am stat de vorbă cu coregrafa și regizoarea Simona Deaconescu, cofondatoare a festivalului ajuns la a treia ediție.

06
/09
/17

Bucharest International Dance Film Festival începe joi, 7 septembrie, cu proiecția lungmetrajului ”La Danseuse/ Dansatoarea”, în regia lui Stéphanie di Giusto, și se va încheia pe 10 septembrie, cu prezentarea documentarului ”WIM”, de Lut Vandekeybus.

05
/09
/17

Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun actor în rol secundar sunt cele trei Premii Oscar din opt nominalizări, din palmaresul filmului „Moonlight” („În lumina lunii”) în regia lui Barry Jenkins. Vineri, 15 septembrie, regizorul va deschide prima ediție a American Independent Film Festival la București, printr-o discuție cu publicul în direct prin Skype, la finalul proiecției celui de-al doilea lungmetraj al său.

01
/09
/17

Festivalul documentarului românesc anunță selecția competițională oficială și pregătește 6 zile de proiecții, întâlniri cu regizori, dezbateri și sesiuni de master class, în perioada 26 septembrie – 1 octombrie la Cinema Muzeul Țăranului (str. Monetăriei nr. 3), Sala ARCUB Lipscani și Știrbei Center (str. Știrbei Vodă nr. 104 - 106).