120 de ani de la naşterea lui Alfred Hitchcock
https://www.ziarulmetropolis.ro/120-de-ani-de-la-nasterea-lui-alfred-hitchcock/

„Blondele sunt cele mai potrivite victime. Ele sunt asemeni zăpezii virgine în care ies la iveală urmele însângerate.” – Alfred Hitchcock. Se împlinesc, astăzi, 120 de ani de la naşterea cineastului considerat „maestrul suspansului”. 

Un articol de Petre Ivan|13 august 2019

Alfred Hitchcock s-a născut la 13 august 1899, la Leytonstone, Essex, Londra. Primul său loc de muncă a fost în 1915, ca estimator pentru compania Henley Telegraph and Cable, iar în perioada care a urmat a început să fie interesat de filme şi lectura revistelor comerciale din SUA.

„Când un actor vine la mine să discute personajul său, îi spun – e în scenariu. Dacă el mă întreabă care este motivaţia mea? – îi răspund: salariul tău.” – Alfred Hitchcock

În jurul anului 1920 a intrat în industria cinematografiei şi a început să facă schiţe pentru decorurile peliculelor.  Hitchcock a realizat primul său film de marcă în anul 1927 intitulat „The Lodger: A Story of the London Fog”.

În acelaşi an, pe 2 decembrie, Hitchcock s-a căsătorit cu Alma Reville. Au avut un singur copil, Patricia Hitchcock, care s-a născut pe 7 iulie 1928.

Alfred Hitchcock servind-o cu un ceai pe Grace Kelly, pe platourile de filmare ale pelciulei To Catch a Thief, 1955

„Căsătoria este singura condamnare pe viaţă, de care eşti iertat pentru comportament urât.” – Alfred Hitchcock

Succesul său s-a dovedit atunci când a realizat o serie de filme în Marea Britanie între care amintim: „The Lady Vanishes” (1938) şi „Jamaica Inn” (1939), unele dintre ele câştigându-şi faima şi în SUA.

În 1940, familia Hitchcock s-a mutat la Hollywood, unde producătorul David O. Selznick l-a angajat pentru a regiza o adaptare a romanului „Rebecca” (1940) de Daphne du Maurier. Filmul a fost nominalizat de nouă ori la premiile Oscar şi a câştigat Oscarul pentru cea mai bună peliculă şi cea mai bună cinematografie realizată alb-negru.

În 1945 a regizat „Spellbound” care i-a avut în distribuţie pe Gregory Peck şi Ingrid Bergman, iar anul următor a regizat pelicula „Notorius” care i-a avut în distribuţie pe Cary Grant şi Ingrid Bergman.

În anul 1958 a primit premiul Festivalului de Film de la San Sebastian pentru filmul „Vertigo” care i-a avut protagonişti pe James Stewart şi Kim Novak. În 1959 realizează „North by Northwest” cu Cary Grant şi Eva Marie Saint.

Urmează pelicula „Psycho” cu Anthony Perkins şi Janet Leigh, una dintre cele mai mari importante din cariera sa, ea având o scenă ce a impresionat şi a influenţat istoria celei de-a şaptea arte, asasinarea protagonistei la duş, la jumătatea filmului.

„Fac filme ca să scap de propriile frici.” – Alfred Hitchcock

În 1963 a regizat celebra peliculă „The Birds” cu Tippi Hedren şi Rod Taylor, urmată de „Marnie” (1964) care i-a avut în distribuţie pe Tippi Hedren şi Sean Connery.

Peliculele „Torn Curtain” (1966) cu Paul Newman şi Julie Andrews şi „Topaz” (1969) cu Frederick Stafford şi Claude Jade nu au avut succesul scontat. Au mai urmat filmele „Frenzy” (1972) şi „Family Plot” (1976).

În anul 1979, American Film Institute i-a decernat premiul pentru viaţa sa închinată artei cinematografice.

„Prietenii adevăraţi locuiesc foarte departe unul de altul.” – Alfred Hitchcock

Hitchcock s-a stins din viaţă la 29 aprilie 1980, la Los Angeles.

(sursa text: agerpres.ro)

Foto: Alfred Hitchcock – facebook

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.

18
/10
/22

49 de proiecții de film, 3 piese de teatru, 3 dezbateri și un total de peste 2.600 de spectatori, dintre care 18% copii. Acesta este bilanțul primei luni de funcționare constantă la Cinema Victoria Timișoara, primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului care s-a redeschis după o renovare completă.

10
/10
/22

CRONICĂ DE FILM Cum poate un film ca „Athena” (de Romain Gavras), îndoielnic atât din punct de vedere etic, cât şi estetic, să fie inclus în competiţia unui festival precum cel de la Veneţia?

09
/10
/22

La ediția a X-a a festivalului internațional de film fantastic Dracula vor avea loc o serie de evenimente speciale, menite să celebreze ediția aniversară a festivalului de la Brașov. Oaspeți de seamă din Spania, Italia, Finlanda și România vor întâlni publicul iubitor de fantasy & horror, într-o serie de evenimente speciale care se vor desfășura pe parcursul celor 5 zile de festival.

04
/10
/22

Clasicul film "Manasse" (1925), de Jean Mihail, poate fi redescoperit acum în versiune restaurată 4k, ceea ce înseamnă că imaginea are un aspect cât mai apropiat de cel al peliculei originale. Filmul poate fi văzut la Cinemateca Eforie.