Cineastul palestinian Elia Suleiman, premiat de Academia Europeană de Film
https://www.ziarulmetropolis.ro/cineastul-palestinian-elia-suleiman-premiat-de-academia-europeana-de-film/

Celebrul cineast palestinian Elia Suleiman va primi premiul „European Achievement in World Cinema”, pentru „devotamentul său impresionant pentru cinematografie”, din partea Academiei Europene de Film.

Un articol de Ionuţ Mareş|13 octombrie 2022

Elia Suleiman este primul cineast palestinian care primeşte acest premiu european pentru reuşitele în cinematografia mondială.

Născut la Nazaret, scenaristul, regizorul, actorul şi producătorul palestinian Elia Suleiman şi-a început cariera la New York, unde a filmat două scurtmetraje, INTRODUCTION TO THE END OF AN ARGUMENT (1991) şi HOMAGE BY ASSASSINATION (1992), care i-au adus numeroase premii.

În 1994, s-a mutat la Ierusalim, unde Comisia Europeană i-a încredințat misiunea de a crea un departament de film și media la Universitatea Birzeit.

El și-a rezumat experiențele în lungmetrajul său din 1996 CHRONICLE OF A DISAPPEARANCE, pe care nu numai că l-a scris, regizat şi produs, dar a şi jucat, alături de alţi membri ai familiei. Filmul a câștigat Premiul Luigi De Laurentiis pentru cel mai bun debut la Festivalul de la Veneția.

În 2002, a avut premiera la Cannes cu DIVINE INTERVENTION, care a primit Premiul Juriului și Premiul Internațional al Criticilor FIPRESCI.

A avut din nou o premieră la Cannes în 2009, cu THE TIME THAT REMAINS, care a ajuns apoi nominalizat la Premiile Europene de Film și a câștigat premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul de la Mar del Plata.

Saga sa comică IT MUST BE HEAVEN din 2019 a avut premiera tot la Cannes, unde a primit Premiul Internațional al Criticilor FIPRESCI și o Mențiune Specială.

Filmul a fost ulterior nominalizat Premiile Europene de Film și a câștigat premiul EURIMAGES la Festivalul European de Film de la Sevilla.

Elia Suleiman este consilier artistic al Institutului de Film de la Doha și a primit premiul Dutch Prince Claus Award, precum şi Premiul Henri-Jeanson din partea Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques (SACD) din Franţa, care celebrează anual un autor în memoria unuia dintre cei mai mari scenariști ai cinematografiei franceze.

Elia Suleiman va fi invitat de onoare la cea de-a 35-a ceremonie de decernare a Premiilor Europene de Film, care va avea loc pe 10 decembrie, la Reykjavik, şi va fi transmisă în direct pe europeanfilmawards.eu.

Într-un interviu apărut la începutul anului 2020 în Ziarul Metropolis, Elia Suleiman, care fusese în toamna lui 2019 invitat la Les Films de Cannes à Bucharest, vorbea despre cel mai recent film al său, IT MUST BE HEAVEN, şi despre stilul său.

„Nu transform realitatea într-o naraţiune liniară, pentru că nu consider că realitatea este o naraţiune liniară. Şi văd falsitatea atunci când dau peste o expresie artistică precum un film într-o naraţiune liniară. E ca şi cum ţi s-ar impune ceva.

Îmi place să îi las spaţiu spectatorului să vadă filmele aşa cum consideră de cuviinţă, nu doar cum le văd eu. De aici şi „tablourile” mele şi faptul că pun straturi multiple în imaginile mele. Lucrez extrem de mult la fiecare imagine şi nu creez continuităţi false.

Prefer să las spectatorul să aleagă unde să privească. E ca atunci când priveşti un tablou. Uneori îl privim de aproape, alteori de la distanţă. Uneori privim la stânga, alteori la dreapta. Schimbăm în funcţie de poziţia noastră ca spectatori.

Cred că cinema-ul e un loc care poate fi vizitat iar şi iar. Păstrez asta, pentru că este mai etic. Nu e doar o chestiune de stil. Pentru mine, este o chestiune de cum îţi maximalizezi, în efortul de a compune o imagine, intensitatea plăcerii. Cum poţi simţi mereu această plăcere, din diferite unghiuri.”

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.