19 cineaști din 16 țări, la LIM 2019, în România
https://www.ziarulmetropolis.ro/19-cineasti-din-16-tari-la-lim-2019-in-romania/

LIM | Less is More, platforma europeană de dezvoltare a filmelor cu buget limitat, organizată prin susţinerea Creative Europe – Programul MEDIA al Uniunii Europene, a ajuns la cea de-a treia ediţie. 19 cineaşti din 16 ţări din întreaga lume, alături de 4 development angels din 4 ţări europene sunt angrenaţi într-un nou proces de lucru, care îşi propune să se concentreze pe impulsionarea creativităţii, descoperirea şi dezvoltarea de noi poveşti în zona proiectelor cinematografice cu buget limitat.

Un articol de Petre Ivan|13 mai 2019

Anul acesta, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați scenariști români, Răzvan Rădulescu, s-a alăturat echipei de traineri a platformei.

De-a lungul carierei sale, Răzvan Rădulescu a colaborat cu regizori precum Cristi Puiu (Marfa și Banii, Moartea domnului Lăzărescu), Lucian Pintilie (Niki Ardelean, colonel în rezervă), Constantin Popescu (Principii de viață), Călin Peter Netzer (Poziția copilului) sau Radu Muntean (Hârtia va fi albastră, Boogie, Marți după Crăciun, Un etaj mai jos, Alice T.).

A debutât în regia de film, alături de Melissa De Raaf, cu lung metrajul Felicia, înainte de toate, film cu care a obținut Premiul de Debut, Premiul pentru Cel mai bun scenariu și Premiul pentru Interpretare (actrița Ozana Oancea) în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania, TIFF 2010. În perioada 2015 – 2018, Răzvan Rădulescu a colaborat cu Torino Film Lab, fiind unul dintre tutorii principali ai TFL/ScriptLab.

Pe lângă prezența scenaristului Răzvan Rădulescu în echipa LIM 2019, doi tineri cineaști români se numără printre participanții ediției cu numărul 3 a LIM. Scenarista și regizoarea Andreea Borțun și scenaristul și regizorul Tudor Botezatu au fost selecționați dintr-un total de 350 de aplicații.  De-a lungul training-ului cei doi își vor dezvolta proiectele de debut în lung metraj: Malul vânăt (Andreea Borțun) și Paza Minții (Tudor Botezatu).

LIM 2019 a avut startul în Polonia, în luna martie, primul workshop din cele trei ale platformei având loc în Regiunea Malpolska, în perioada 5 – 10 martie. La fel ca și în cele două ediții precedente ale Less is More, România va fi gazda celui de-al doilea wokshop, Franța fiind cea de-a treia și ultima țară în care grupul de participanți și traineri va poposi în toamnă, pentru desfășurarea celui de-al treilea workshop.

În perioada 7 – 13 iunie, LIM Workshop 2 le dă întâlnire celor 23 de participanți în Stațiunea Turistică Muntele Băișorii, locul care a găzduit și primele ediții LIM în România. Întâlnirile de lucru din cadrul workshop-ului se vor desfășura într-o locație cu un aer aparte, ruptă de lume și de tumultul orașelor sau satelor României – Hotelul Alpin Băișoara. Astfel, echipa și participanții LIM se vor adânci în lucrul teoretic și practic al celui de-al doilea atelier al training-ului de scenaristică oferit de experții LIM și vor continua să foreze în structurile narative ale proiectelor de film cu buget limitat. Participanții vor putea să aprofundeze feedback-ul oferit de tutorii LIM – Răzvan Rădulescu (România), Pierre Hodgson (Marea Britanie), Matthieu Taponier (Franța) și Séverine Cornamusaz (Elveția).

Scopul celui de-al doilea atelier LIM este de a găsi structura de bază a scenariilor aflate în lucru și de a folosi în scopuri creative limitările financiare ale filmului.

Cel de-al doilea workshop LIM debutează cu un eveniment special organizat la Cluj-Napoca, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). În data de 8 iunie, participanții vor avea ocazia să își prezinte proiectele în fața producătorilor și profesioniștilor din cinema prezenți la Cluj, în cadrul programului dedicat industriei de film la TIFF. Unul dintre scopurile LIM este acela de a genera crearea unei rețele europene formată din profesioniști ce lucrează în limitările unor filme cu bugete mici și, prin urmare, acela de a genera co-producții, noi modalități de finanțare și distribuție. Este pentru al treilea an consecutiv când proiectele LIM sunt prezentate profesioniștilor prezenți la TIFF.

Puteți fi la curent cu evenimentele din cadrul LIM aici:

LIM | Less is More este co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Susținut de Creative Europe – Programul MEDIA al Uniunii Europene, LIM este inițiat de Le Groupe Ouest (Franța) și dezvoltat alături de Asociația Culturală Control N (România), Vlaams Audiovisueel Fonds – VAF (Belgia), Krakow Festival Office – KBF (Polonia) și Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF (România), în parteneriat cu Lithuanian Film Centre, Norwegian Film Institute și Film Agency (Macedoinia).

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Foto; LIM 2019 – facebook

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.