2012: Cărţile preferate ale românilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/2012-cartile-preferate-ale-romanilor/

Opt dintre cele mai cumpărate 10 titluri din România sunt cărţi care privesc transformarea personală, motivaţia şi resorturile psihologice, potrivit unei analize a datelor generate de librăria www.elefant.ro pentru primele opt luni ale acestui an. Printre titlurile preferate de cei care au achiziţionat cărţi de la librăria Elefant.ro se numără „Cele 50 de vicii ale […]

Un articol de |20 septembrie 2012

Opt dintre cele mai cumpărate 10 titluri din România sunt cărţi care privesc transformarea personală, motivaţia şi resorturile psihologice, potrivit unei analize a datelor generate de librăria www.elefant.ro pentru primele opt luni ale acestui an.

Printre titlurile preferate de cei care au achiziţionat cărţi de la librăria Elefant.ro se numără „Cele 50 de vicii ale Domnului Grey”, de E.L. James, „Studiul China”, de T. Colin Campbell, „Sănătatea are gust”, de Mihaela Bilic, „Secretul”, de Rhonda Byrne, şi „Jamie, ministrul hranei sănătoase”, de Jamie Oliver.

„Românii dau bani pe cărţi care sunt simptomatice pentru motivaţia (interesul) lor: sănătate, dar nutriţie (are tangenţe şi cu corpul şi cu frumuseţea), erotism în diferite versiuni (mai mult sau mai puţin exotice pentru ei) şi cărţi despre echilibru, fericire, dezvoltare personală şi tot ce ţine de psihismele lor şi de atitudinea faţă de viaţă. Într-un fel, ei încep să internalizeze responsabilitatea faţă de propria lor persoană, pentru că la români imaginea de sine depinde foarte mult de ceea ce cred alţii. Consumatorii de cărţi sunt mai degrabă femei, caracterizate prin interesul pentru tematicile respective – nutriţie, introspecţie şi spaime fizice”, spune psihologul Aurora Liiceanu, colaborator al blogului literar BookMag, secţiune a Elefant.ro.

Majoritatea dominantă a cumpărătorilor de carte pe portalul Elefant.ro este reprezentată de femei (75% din total). Acest fapt poate fi explicat şi prin popularitatea ridicată a cărţilor pentru copii, ce reprezintă a doua cea mai bine vândută categorie, dupa romane, şi urmată de lectura motivaţională, se mai spune în comunicat.

„Romanele rămân pe primul plan, aproximatix 300.000 euro au fost investiţi de către cititori în acest segment în perioada analizată. Interlocutorii noştri au un profil special, sunt dintre cei familiarizaţi cu mediul online, sunt educaţi şi au o apetenţă crescută pentru citit, jumătate din clienţi revin cel puţin de două ori pe trimestru pentru achiziţia de carte”, spune Adrian Dinu, director executiv Elefant.ro.

Potrivit comunicatului, şi în România, ca pe majoritatea pieţelor din lume, cel mai vândut titlu al anului a fost, până în prezent, „Cele 50 de vicii ale domnului Grey”, primul volum din trilogia semnata E.L. James. „Jocurile foamei”, cel de-al doilea bestseller în ţările europene, precum Germania, Franţa şi Marea Britanie, este depăşit în România de noile ediţii ale romanelor „Un veac de singurătate” şi „Dragostea în vremea holerei” de Gabriel Garcia Marquez.

„Cărţile din clasament ne-ar putea face să credem că individualismul se dezvoltă la români prin influenţe externe. Totuşi, narcisismul infantil al conaţionalilor apare în sondaje, de exemplu IRES a publicat informaţia conform căreia 80% din români se cred frumoşi, ceea ce eu nu prea cred”, mai remarcă Aurora Liiceanu.

Cel mai popular gen în rândul cumpărătorilor de pe site-ul Elefant.ro au fost romanele, cu următoarele titluri: „Cele 50 de vicii ale Domnului Grey”, de E.L. James; „Dragostea în vremea holerei”, de Gabriel Garcia Marquez. (ediţia 2012); „Moştenirea (al patrulea volum al ciclului „Eragon – Moştenirea”), de Christopher Paolini; „Chemarea Îngerului”, de Guillaume Musso; „Un veac de singurătate”, de Gabriel Garcia Marquez (ediţia 2012)”; „Jocurile Foamei: Sfidarea” (Hardcover), de Suzanne Collins; „Jocurile Foamei: Revolta” (Hardcover), de Suzanne Collins; „Copilul german”, de Camilla Lackberg; „Urzeala Tronurilor”, de George R. Martin; „Dansul dragonilor”, de George R. Martin.

Cele mai cumpărate cărţi pentru copii de pe Elefant.ro sunt: „Marea carte despre cultură generală”; „Jurnalul unui puşti 5. Jurnalul meu”, de Jeff Kinney; „Colecţia Muzzy – 30 volume”; „Însemnările unei puştoaice. Volumul 1”, de Rachel Renee Russell; „Jurnalul unui puşti 1”, de Jeff Kinney; „Însemnările unei puştoaice. Volumul 2”, de Rachel Renee Russell; „Jurnalul unui puşti 3. Ultima picătură”, de Jeff Kinney; „Jurnalul unui puşti 2. Rodrick e cel mai tare”, de Jeff Kinney; „Micul prinţ”, de Antoine de Saint-Exupery; „Jurnalul unui puşti 4. Căldură mare”, de Jeff Kinney.

Un alt gen căutat de cititorii care au cumpărat cărţi de la Elefant.ro este cel al lecturii motivaţionale, cele mai vândute titluri fiind: „Secretul”, de Rhonda Byrne; „Magia”, de Rhonda Byrne; „Inteligenţa emoţională” (ediţia a III-a), de Daniel Goleman; „Puterea”, de Rhonda Byrne; „Secretul: Învăţături zilnice” (volumul 3), de Rhonda Byrne; „Secretul: Cartea Recunoştinţei” (volumul 2), de Rhonda Byrne; „Secretele succesului. Cum să vă faceţi prieteni şi să deveniţi influent”, de Dale Carnegie; „Lasă grijile, începe să trăieşti” (ediţia a IV-a, revizuită), de Dale Carnegie; „De la idee la bani” (ediţia a II-a), de Napoleon Hill; „Poţi să-ţi vindeci viaţa”, de Louise L. Hay.

În comunicat nu se precizează câte exemplare au fost vândute din fiecare volum enumerat în aceste topuri.

Elefant.ro este una dintre cele mai mari librării online de pe piaţa din România. Librăria a fost inaugurată pe 17 iunie 2010, graţie unei finanţări din partea fondului de investiţii Greenlight Invest.

Sursa: Mediafax

28
/10
/16

Noaptea de 28 spre 29 octombrie 1952. În infirmeria penitenciarului din Aiud, Mircea Vulcănescu, unul dintre cei mai mari oameni de cultură ai României, murea în frig, cu o „cavernă la plămânul stâng”, după ce încercase să salveze viața unui tânăr, pe care-l protejase cu propriul lui corp.

27
/10
/16

Fiecare epocă şi-a avut artera preferată de plimbare, pe jos, cu trăsura ori cu automobilul. Pe la 1800, bucureştenii se înghesuiau duminica la iarbă verde spre Dobroteasa sau Băneasa; la mijlocul sec. XIX, s-au îndreptat spre locul ajuns repede la modă: Şoseaua Kiselev.

27
/10
/16

La zece ani de la debutul editorial cu romanul Băiuțeii, scris împreună cu Filip Florian, și la șapte ani de la publicarea primului său roman, Şi Hams Şi Regretel, Matei Florian revine cu o nouă carte, îndelung așteptată de cititorii săi, Cexina Catapuxina, cea mai recentă apariție din colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

27
/10
/16

Noiembrie 1938. Kristallnacht. Pogromul anti-evreiesc lansat de naziști lasă în urma lui, pe ruinele sinagogilor, un nou tip de ură. Mor oameni, se nasc obsesii – e începutul Holocaustului, sfârșitul umanității, propagarea răului.

27
/10
/16

Cea de-a doua ediție a celui mai antrenant eveniment cinematografic al toamnei, Bucharest International Dance Film Festival va avea loc în perioada 9-13 noiembrie 2016. Evenimentul este dedicat producțiilor de dans realizate de coregrafi, regizori de film și artiști din întreaga lume.

27
/10
/16

Cea de-a treia ediție a HipTrip Travel Film Festival debutează în această seară, de la ora 19,00, la Cinemateca Eforie cu filmul El Clasico, propunerea Irakului pentru Premiile Oscar în 2017. Prezentat în mai multe festivaluri din întreaga lume, El Clasico a primit anul acesta două trofee la Tribeca Film Festival și trofeul pentru cel mai bun film străin la Traverse City Film Festival. Proiecția de la București a filmului va avea loc în prezența regizorului Halkawt Mustafa.

27
/10
/16

„La Muse et le Poète”, „Pour un tombeau sans nom” și seria de concerte aMUSE bouche sunt cele care deschid săptămâna aceasta cea de-a XI-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, o ediție în care este celebrată eterna muză și eternul poet, o ediție tribut poeziei pe care arta o aduce în viețile noastre.

27
/10
/16

Cea de treia ediție a UrbanEye Film Festival va avea loc în București, între 16 – 20 noiembrie 2016, la Cinema Elvira Popescu și Cinemateca Eforie.

26
/10
/16

Cea de-a patra ediţie a Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi, care a debutat astăzi, 26 octombrie, aduce în faţa publicului, până pe 30 octombrie, profesionişti din domeniul cărţii, atât din ţară cât şi din străinătate. În cele cinci zile de FILIT, la Iaşi vor fi prezenţi scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti culturali.

26
/10
/16

Premiul Femina a fost decernat marți scriitorului francez Marcus Malte pentru romanul „Le garçon”, care face o incursiune la începutul secolului XX prin ochii unui băiat care nu are nume, a anunțat la Paris juriul acestui prestigios premiu literar alcătuit exclusiv din femei. Femina deschide sezonul anual al premiilor literare în Franța, dintre care cel mai prestigios, premiul Goncourt, va fi anunțat la 3 noiembrie.

26
/10
/16

Scriitorul american Paul Beatty a fost desemnat marți seară câștigătorul prestigiosului premiu literar Man Booker, pentru romanul său The Sellout, devenind astfel primul american care primește această înaltă distincție. Câștigătorul Man Booker este recompensat cu 50.000 de lire sterline (61.000 de dolari).

25
/10
/16

Marţi 22 noiembrie, de la ora 19:00, pasionații de muzică sunt invitați la concertul extraordinar AG Weinberger Band, de la Teatrul Fani Tardini din Galați. AG Weinberger este singurul artist de blues şi jazz din România selectat pentru nominalizare la 7 categorii la Premiile Grammy, decorat in 2011 cu Ordinul Cultural în grad de Cavaler.