25 de ani de la moartea lui Jean Negulesco
https://www.ziarulmetropolis.ro/25-de-ani-de-la-moartea-lui-jean-negulesco/

Pictor, scenarist, regizor şi producător de film, Jean Negulesco (Ioan Negulescu după starea civilă), este primul român care a avut Hollywood-ul la picioare şi singurul regizor autohton nominalizat la premiile Oscar. A realizat filme cu Cary Grant, Marilyn Monroe, Gary Cooper,  Greta Garbo, Sophia Loren, Maurice Chevalier, Angie Dickinson, Fred Astaire, Lauren Bacall sau Joan Crawford. Jean Negulesc s-a stins din viaţă pe 18 iulie 1993, în Marbella, Spania, după o carieră care a numărat aproape  60 de filme.

Un articol de Petre Ivan|18 iulie 2018

Jean Negulesco a devenit celebru după ce a regizat „How To Marry a Millionaire” (1953), care a adus unul dintre cele mai puternice trio-uri feminine de pe marile ecrane la acea vreme: Marilyn Monroe, Lauren Bacall si Betty Grable.

Jean Negulesc

Marilyn Monroe, Lauren Bacall si Betty Grable, în „How to Marry a Millionaire”, regia Jean Negulesco,,1953

Cineastul era cunoscut în acea perioada si ca un mare playboy, după ce fusese în atenția tabloidelor cu aventura pe care a avut-o cu Maryrlin Monroe.  Despre aceasta, celebrul regizor obişnuia să spună: “Este visul împlinit al oricărui bărbat din lume. Este femeia cu care visezi şi trebuie să-ţi înşeli nevasta!”.

Jean Negulescu  s-a născut în Craiova la 29 februarie 1900, în familia unor negustori înstăriţi.

Evenimentul decisiv care l-a împins să urmeze o carieră artistică a fost realizarea unui portret al lui George Enescu, care i-a plăcut atât de mult maestrului, încât i-a oferit un preţ considerabil pentru el.

În ciuda înclinaţiilor artistice evidente ale tânărului Jean, tatăl îl trimite să studieze economia la Paris, la Academia Julian. Fiul însă nu onorează foarte des cursurile academiei. Se împrieteneşte în schimb cu Tristan Tzara, Brâncuşi, Modigliani şi Soutine şi îşi continuă căutările artistice.

Supărat că fiul său nu urmează o carieră solidă de economist, tatăl îi întrerupe orice sprijin financiar. Pentru a rămâne la Paris, Jean lucrează seara în restaurante, spălând

Sophia Loren, în „Boy on a dolphin” regia Jean Negulesco, 1957

vasele, în timp ce ziua copiază operele marilor maeştri în muzee, cópii pe care le vinde la preţuri derizorii.

În 1927 se mută la New York pentru că se căsătoreşte cu o americancă.

După ce divorţează şi se mută în California, începe să lucreze ca scenarist şi asistent de regie la Hollywood. Angajat apoi pentru trei ani la Paramount Pictures, este mai întâi scenarist colaborator şi apoi regizor.

Primul lungmetraj apare în 1941 şi este intitulat „Singapore Woman“. Succesele încep să se ţină lanţ, odată cu „The Mask of Dimetrios“: „Jonny Belinda“ (1948), pentru care Jane Wyman a fost răsplătită cu premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă, „Three Came Home” (1950) cu Claudette Colbert şi „Daddy Long Legs”(1954) cu Fred Astaire.

Intră apoi în studiourile „20th Century Fox“, unde continuă să lucreze până în anul 1970, când realizează ultimele sale filme, „Hello-Good-Bye“ şi „The Invincible Six“.

Foto: Jean Negulesco – facebook

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.

29
/04
/22

CRONICĂ DE FILM "Spioni de ocazie" (2021), noul documentar al Oanei Giurgiu, disponibil în cinematografe, aduce în atenţie o poveste fascinantă de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a vizat şi România. Formal, însă, filmul nu se ridică la înălţimea subiectului său.