25 de scurtmetraje în competiția de la Noaptea Lungă a Filmelor Scurte
https://www.ziarulmetropolis.ro/25-de-scurtmetraje-in-competitia-de-la-noaptea-lunga-a-filmelor-scurte/

Poveştile care au inspirat o lume întreagă se îngrămădesc pe marele ecran al maratonului ShortsUP, sâmbăta asta, în Pavilionul Central Romexpo. A 7-a ediţie Noaptea Lungă a Filmelor Scurte mixează scurtmetrajul cu o instalaţie foto de Alex Gâlmeanu, mapping video creat de grupul de artişti Tip-Toe şi muzică funk şi disco mixată de nicecream.fm.

Un articol de Liliana Matei|1 iulie 2015

 De la 7 seara la 5 dimineața, publicul va descoperi magia imaginilor aduse la viață de medii diferite precum filmul, fotografia sau arta video, dar și un cinematograf interactiv în care soarta personajului principal va fi decisă prin vot colectiv.

25 de scurtmetraje originare din Franța, Olanda, Norvegia, Canada, SUA, Marea Britanie, Italia, România sau Japonia vor concura în competiția ShortsUP Audience Award pentru un premiu de 1500 de E, acordat de public.

O mulțime de comedii negre sau hilare, ficțiuni, animații și drame intense vorbesc despre frumusețe, fericire, uimire și speranță – emoțiile esențiale ale prezentului rezumate de regizorii de pretutindeni.

Marele câștigător la Tribecca Film Festival, Dragoste în vremea nebuniei de primăvară (r. Melissa Johnson, Robertino Zambrano, SUA, 2014), este autobiografia Melissei, fata care în clasa a 8-a ajunge la înălțimea de 2 metri și jumătate. Ce ar putea fi povestea unei strălucite jucătoare de basket e de fapt istoria amuzantă a șirului de romanțe bizare cu bărbați prea scunzi şi nepotriviţi. Un film emoționant care îți arată că mărimea contează, dar cel mai important e să fii sincer cu tine însuți.

După miez de noapte, ficțiunea își face loc în programul ShortsUP cu Între pământ și cosmos (r. Oscar Sharp, Marea Britanie, 2014), cel mai bun scurtmetraj britanic la Bafta și cea mai bună comedie la Aspen Shortsfest. Mamă și soție devotată, Sarah se trezește într-o zi cu capul în nori, la propriu. Nimeni nu o poate opri din impulsul levitării așa că familia ei trebuie să găsească o soluție pentru a o ține aproape.

Cinefilii vor putea vota scurtmetrajele preferate pe parcursul nopții lungi, pe telefon sau tabletă, într-o aplicație disponibilă pe site-ul www.shortsup.ro. Din competiția ShortsUP Audience Award nu lipsesc nici filmele românești, printre care câștigătorul de la Next Film Festival 2015, scurtmetrajul lui Tudor Cristian Jurgiu, În care eroina se ascunde și apoi are parte de o întâlnire neașteptată (Romania, 2015).

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte începe la ora 19.00, în Pavilionul Central Romexpo. Până la ora 22.00, spectatorii vor fi antrenați pentru maraton cu expoziții de fotografie, mapping video, muzică şi ateliere concepute de Fundaţia Calea Victoriei. Pentru a ține treaz spiritul cinefil, ShortsUP va găzdui în curtea Romexpo un pop-up food court cu live cooking și cele mai cool bucătării urbane. Experiențele culinare sunt oferite de M60, Fru-Fru, Frog, Sunday Bagels, Burger Van, Urban Burger, Fritz-Cola, Conitreau și multe altele.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.