25 de scurtmetraje românești și internaționale în Competiția ANONIMUL 2019
https://www.ziarulmetropolis.ro/25-de-scurtmetraje-rom%c3%a2ne%c8%99ti-%c8%99i-interna%c8%9bionale-%c3%aen-competi%c8%9bia-anonimul-2019/

Cea de-a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL se va desfăşura în perioada 5-11 august 2019, la Sfântu-Gheorghe, în Delta Dunării.

Un articol de Petre Ivan|13 iunie 2019

Peste 550 de scurtmetraje din 46 de țări au fost înscrise pentru Competiția de Scurtmetraj Internațional și Scurtmetraj Românesc ANONIMUL 16, selecția acestora aparținând criticului de film Ionuț Mareș:

“Competiția de scurtmetraje românești este destul de diversă, dar are un numitor comun: sunt filmele pe care le-am considerat a fi cele mai bune și cele mai potrivite pentru ANONIMUL dintre zecile de titluri înscrise. E îmbucurătoare această vitalitate. Selecția propune atât filme ale unor regizori consacrați, cât și filme ale unor studenți la cinema. Ficțiuni, dar și animații (chiar 3!) și filme-eseu. Unele au fost deja în mari festivaluri din străinătate (amintesc doar Cannes, Locarno și Sundance), altele vor avea premiera absolută la ANONIMUL, fapt care mă bucură foarte mult. Toate au potențialul de a surprinde și de a oferi o experiență plăcută de cinema. A fost greu să aleg cele 12 titluri din competiția internațională de scurtmetraje, pentru că oferta a fost una foarte consistentă – sute și sute de filme, din toată lumea. În final, m-am oprit la acele filme care mi-au propus cea mai puternică /neașteptată /emoționantă /originală experiență.”

COMPETIȚIE SCURTMETRAJ ROMÂNESC

WASHINGTON, regia Gabriel Achim

CHRONOCHINEZIA SAU CAZUL TÂNĂRULUI SĂRITOR ÎN TIMP |CHRONOCHINESIA OR THE CASE OF THE YOUNG TIME HOPPER, regia Radu Bărbulescu

TELEFONUL | THE CALL, regia Anca Damian (foto sus)

PATUL LUI PROCUST | THE BED OF PROCRUSTES, regia Andrian Împărăţel

ALBASTRU ȘI ROȘU ÎN PROPORȚII EGALE | EQUALLY RED AND BLUE, regia Georgiana Moldoveanu

CEVA, regia Paul Mureşan

TROFEUL TINEREȚII | THE TROPHY OF YOUTH, regia Răzvan Oprescu

MONSTRUL | MONSTER, regia Laura Pop

MISS SUENO, regia Radu Potcoavă

AFGANISTANII | THE AFGHANISTANS, regia Adrian Silişteanu

NECUNOSCUȚI | UNKNOWN, regia Ioachim Stroe

DACĂ NU EȘTI SIGUR, NU LUA | IF NOT SURE, DON’T, regia Vera Surățel

ULTIMUL DRUM SPRE MARE | THE LAST TRIP TO THE SEASIDE, regia Adi Voicu

COMPETIȚIE SCURTMETRAJ INTERNAȚIONAL

THE SUMMER AND ALL THE REST | L’ÉTÉ ET TOUT LE RESTE, regia Sven Bresser, Olanda

PORNSTAR, regia Maxime Caperan și Thomas Finkielkraut, Franța

COMMUNITY GARDENS, regia Vytautas Katkus, Lituania

SCLERODERMA DOMESTICUS, regia Mattia Lunardi, Italia

THE IMMINENT IMMANENT, regia Carlo Francisco Manatad, Filipine- Sigapore-Italia

THE BEAST | LA BÊTE, regia Filippo Meneghetti, Franța

AS UP TO NOW | AHOGY EDDIG, regia Katalin Moldovai, Ungaria

IN OUR SINAGOGUE | У нашій синагозі, regia Ivan Orlenko, Ucraina-Franța

PIGGY | CERDITA, regia Carlota Pereda, Spania

COLAHOLIC, regia Marcin Podolec, Polonia

THE ROLE, regia Farnoosh Samadi, Iran

MOTH, regia Shu Zu, S.U.A.

Foto sus: Courtesy of Sundance Institute

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.

18
/10
/22

49 de proiecții de film, 3 piese de teatru, 3 dezbateri și un total de peste 2.600 de spectatori, dintre care 18% copii. Acesta este bilanțul primei luni de funcționare constantă la Cinema Victoria Timișoara, primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului care s-a redeschis după o renovare completă.

10
/10
/22

CRONICĂ DE FILM Cum poate un film ca „Athena” (de Romain Gavras), îndoielnic atât din punct de vedere etic, cât şi estetic, să fie inclus în competiţia unui festival precum cel de la Veneţia?

09
/10
/22

La ediția a X-a a festivalului internațional de film fantastic Dracula vor avea loc o serie de evenimente speciale, menite să celebreze ediția aniversară a festivalului de la Brașov. Oaspeți de seamă din Spania, Italia, Finlanda și România vor întâlni publicul iubitor de fantasy & horror, într-o serie de evenimente speciale care se vor desfășura pe parcursul celor 5 zile de festival.