28 de proiecte primesc finanțare de 2.000.000 de lei, prin programul Power Station+ | Școli creative
https://www.ziarulmetropolis.ro/28-de-proiecte-primesc-finantare-de-2-000-000-de-lei-prin-programul-power-station-scoli-creative/

28 de proiecte vor fi implementate pe parcursul anului 2024, în şcolile timişorene, în cadrul programului „Power Station+ | Școli creative”, program finanţat de Ministerul Culturii, prin Centrul de Proiecte Timişoara.

Un articol de Petre Ivan|29 ianuarie 2024

Valoarea totală a celor 28 de proiecte care au fost notate de către comisia de evaluare și selecție cu punctajul necesar pentru a fi declarate admise, este de 2.000.000 lei.

Proiectele se înscriu în direcțiile tematice Parteneriate creative (17 proiecte), Spații creative (6 proiecte) și Resurse creative (5 proiecte) și își propun să aducă o contribuție semnificativă la atingerea obiectivelor generale ale programului Power Station+ | Școli creative: creșterea numărului de acțiuni culturale adresate publicului tânăr, creșterea interesului scenei culturale locale în raport cu publicul tânăr, creșterea numărului de interacțiuni ale comunității școlare cu artiști și operatori culturali, creșterea complexității și calității parteneriatelor dintre actorii culturali și cei educaționali, creșterea competențelor cadrelor didactice de a integra resursele culturale în practica educațională. Pe termen mediu programul de finanțare „Power Station+ | Școli creative” își va aduce contribuția la dezvoltarea unui mediu divers de manifestare artistică pentru comunitatea școlii și redefinirea metodologiilor educaționale astfel încât să integreze resurse puse la dispoziție de actorii culturali. Acestea vor conduce la creșterea stării de bine în școală și a participării culturale pentru publicul tânăr și pentru cadrele didactice.

Proiectele din cadrul „Parteneriate creative propun activități artistice și educativ-culturale care pornesc de la un parteneriat creativ între părți, în care inițiatorii colaborează în toate etapele și accesează resurse diverse pentru derularea activităților. Proiectele din categoria „Spații creative” vizează intervenții artistice sau adaptative în și asupra spațiilor școlare, respectiv desfășurarea de activități educative în afara școlii, în spații culturale. Proiectele din cadrul „Resurse creative” vizează activități de formare, de dezvoltare de comunități profesionale și de resurse pentru educația culturală și integrarea artei în educație, dedicate cadrelor didactice.

După un an plin precum 2023, care a adus Timișoarei peste 2.000 de evenimente organizate de peste 800 de organizații românești și internaționale, majoritar finanțate de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, anul acesta ne continuăm menirea de schimbare în bine a comunității locale. Ne bucurăm foarte mult să anunțăm proiectele care anul acesta, cu un buget de două milioane de lei, acordat de Ministerul Culturii prin Centrul de Proiecte, vor contribui la schimbarea de paradigmă în școlile timișorene contribuind la conectarea elevilor și a specialiștilor din educație cu mediul cultural. Le mulțumesc pentru încredere tuturor celor 36 organizații sau persoane fizice autorizate care au aplicat pentru o finanțare în cadrul programului Power Station+ | Școli creative, mulțumesc comisiei de experți pentru munca depusă în evaluarea proiectelor și le doresc celor 28 de organizații câștigătoare mult succes, determinare și putere de muncă, în acest an. Centrul de Proiecte este și în acest an un partener ne încredere al comunității timișorene. Alexandra Maria Rigler, Directoarea Centrului de Proiecte Timișoara

„Prin finanțările acordate în cadrul programului Power Station+ | Școli creative Centrul de Proiecte creează oportunitatea de a dezvolta activitatea de mediere și educație culturală dobândită în cadrul programului Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii spre un public mai amplu și mai divers. Proiectele finanțate cresc publicul pentru cultură și pun în lumină valoarea creativității, a artelor și a patrimoniului ca resurse de învățare și de dezvoltare pentru comunitatea școlii. O punte solidă între instituțiile de cultură și școlile Timișoarei, între publicul tânăr și organizațiile culturale, este un obiectiv fundamental al acestui program.” Raluca Iacob, Coordonatoare Power Station și monitorizare, evaluare rezultate și impact

„Școli creative este un program de finanțări nerambursabile acordate de Ministerul Culturii prin Centrul de Proiecte, parte a programului „Power Station+”.

Power Station+ extinde și consolidează Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, din sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. Evaluarea și selecția aplicațiilor a fost realizată de către o comisie de specialiști formată din reprezentanți ai autorității finanțatoare cu experiență și/sau responsabilități privind sectorul cultural local și din specialiști cu o experiență de cel puțin 3 ani sau, după caz, cel puțin 2 ani în managementul și/sau evaluarea proiectelor culturale, în domeniile pentru care se organizează sesiunea de selecție.

Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara este o instituție publică aflată în subordinea Consiliului Local Timișoara. Facilitează accesul comunității la resurse și finanțează, din bugetul local al orașului, proiecte în cultură, educație, tineret, implicare civică, sport și mediu care dau viață unui un oraș creativ, dinamic și incluziv. Centrul de Proiecte funcționează ca organism de implementare al Municipiului Timișoara pentru Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.