300 de artişti, spectacole şi concerte, la „Bucureştii lui Caragiale”
https://www.ziarulmetropolis.ro/300-de-artisti-spectacole-si-concerte-la-bucurestii-lui-caragiale/

300 de artişti, 14 spectacole de teatru, 9 concerte, ateliere şi expoziţii vor avea loc la cea de-a şasea ediţie a festivalului Bucureştii lui Caragiale, în perioada 28 august – 3 septembrie, în parcul Cişmigiu.

Un articol de Petre Ivan|22 august 2017

Peste 60 de reprezentaţii, recitaluri şi concerte, activităţi pentru copii, ateliere, expoziţii de fotografii şi maşini de epocă sunt programate la cele două scene amplasate pe peluzele din zona Platanului (între Intrarea Rigas şi Piaţa Walter Mărăcineanu) şi în spaţiile aflate în imediata vecinătate a acestora.

Teatru după Caragiale: comediile Bucureştilor de ieri şi de astăzi

Principala secţiune din cadrul programului cuprinde montări după piese ale dramaturgului român, dar şi alte comedii produse de teatre şi companii independente de teatru din Bucureşti şi din ţară.

Vor fi prezenţi actori de la Teatrul Masca („Nastasia” – 28 august, ora 20:30, scena mare), Teatrul Evreiesc de Stat („Mic şi-al dracu’”, 28 august, ora 18:30, scena mică), Teatrul Mignon („Moftul român”, 29 august, ora 18:00, scena mică), Teatrul de Nord – Satu Mare („D’ale carnavalului”, 29 august, ora 19:00, scena mare), Teatrul Arte dell’Anima („O noapte furtunoasă”, 30 august, ora 20:00, scena mare), Teatrul Tony Bulandra – Târgovişte („Mofturile lui Nenea Iancu”, 31 august, ora 20:00, scena mare) şi Compania ţais – Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca („Grand Hotel Caragiale”, 01septembrie, ora 21:00, scena mare).

Horaţiu Mălăele va susţine recitalul-eveniment „Sunt un orb”, un spectacol de gală care desluşeşte cu naturaleţe şi geniu comic operele unor autori diferiţi ca stil sau gândire, în ultima seară a festivalului – pe 3 septembrie, de la ora 20:00, pe scena mare.

Concerte

Moftul roman _ Teatrul Mignon

Maria Răducanu, Adrian Naidin, Marius Mihalache şi Irina Sârbu, însoţiţi de trupe, vor interpreta poveşti despre vremuri îndepărtate. Repertoriul de folclor românesc, şansonete şi improvizaţie de jazz este completat de un concert susţinut de Muzica Militară a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, unitate emblematică a Armatei Române.

Activităţi pentru copii

La scena mică din Cişmigiu au loc zilnic, între orele 10:00 şi 13:00, numeroase activităţi pentru copii: spectacole de teatru (Teatrul Excelsior, Teatrul de Animaţie Ţăndărică, Opera Comică pentru Copii), spectacole de ventrilocie (Crina Zvobodă), cu păpuşi (Ana Crăciun-Lambru) şi baloane uriaşe (Claudia Stroe), jonglerii şi acrobaţii (Circ & Variete Globus Bucureşti), momente de improvizaţie şi concerte susţinute de coruri de copii din programul Cantus Mundi.

Tot în cadrul secţiunii pentru copii este programat şi spectacolul „Goe în Ţara Minunilor” (2 septembrie, ora 19:00, scena mare), cea mai nouă producţie realizată de Teatrul Ion Creangă pentru copii cu vârste peste 7 ani. Pus în scenă de regizorul Şerban Puiu, spectacolul transformă graniţa dintre realitate şi fantezie pe măsură ce personajele se cufundă în poveste, Goe călătorind până în Ţara caragialească a Minunilor.

O noapte furtunoasa _ Teatrul Arte dell Anima

Ateliere de creativitate

Copiii sunt aşteptaţi la Caravana Meşteşugurilor şi Monocool în Monotimp, iar tinerii cu vârste peste 16 ani pot lua parte la atelierele realizate în colaborare cu Fundaţia Calea Victoriei: ilustraţie şi caligrafie modernă, pictură pe farfurii, pe sacoşe de pânză sau tricouri.

Expoziţii

O expoziţie de fotografii vechi va sărbători istoria bogată a municipiului, cu bulevardele, clădirile şi grădinile sale, iar o colecţie de maşini de epocă va întregi programul.

Accesul la toate evenimentele programate în cadrul festivalului este liber.

Festivalul a fost iniţiat în 2012, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la moartea dramaturgului Ion Luca Caragiale.

Foto: Bucureştii lui Caragiale – facebook

23
/11
/17

Ultimul tablou pictat înainte de moarte de fostul premier britanic Winston Churchill, The Goldfish Pool at Chartwell, a fost vândut la licitație la Londra cu suma de 357.000 de lire (402.160 de euro). Churchill, laureat al premiului Nobel pentru Literatură si pasionat de pictură a realizat zeci de tablouri pe care însă nu le vindea niciodată...

18
/11
/17

  Expoziția „Podoabe străvechi”, cuprinzând câteva sute de obiecte de podoabă cu o vechime cuprinsă între 5.000 și 8.000 de ani, descoperite în așezări și morminte din sud-estul României, a fost deschisă joi la Muzeul județean Buzău. „Expoziția este o premieră națională și este rodul parteneriatului între opt muzee: Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” București, […]

15
/11
/17

„Tinerețe fără bătrânețe: artiști și producători culturali români contemporani între 30 și 100 de ani” este un proiect editorial online care prezintă creativi români, prin intermediul unor „portrete” video, foto sau audio. Proiectul se înscrie în seria „modernism art documentaries” lansată de platforma Modernism.ro în 2012, care cuprinde până în prezent 190 de episoade video-documentare.

13
/11
/17

Liminal, festivalul pionier de artă, știință și tehnologie care a avut loc în București între 31 octombrie și 12 noiembrie, s-a încheiat duminică după-amiază. Instalații precum Mindcraft Battle, adică piramida care levitează cu puterea minții, sau Automated Poetry Machine, generatorul de poezii la intersecția dintre un telefon public și un bancomat, din cadrul festivalului au fost câteva din felurile în care Liminal a evidențiat nevoia de apropiere a publicului de intersecția dintre artă, știință și tehnologie.

27
/10
/17

Asociația Culturală Control N organizează duminică, 29 octombrie (între orele 18,30 și 22,00), la Palatul Știrbei din București (Calea Victoriei 107), Expoziția Multimedia DISCO BTT - Discotecile Perioadei Comuniste. Cei prezenți vor fi ospătați cu bere Azuga, Pepsi și multă muzică, promit organizatorii!

26
/10
/17

Muzeul Ermitaj a repornit astăzi ceasul care a fost oprit când bolșevicii au pătruns în Palatul de Iarnă în noaptea de 25 spre 26 octombrie 1917, potrivit vechiului calendar iulian. Limbile ceasului care au fost oprite pentru a marca pentru posteritate triumful revoluției au arătat timp de un secol aceeași oră: 2 și 12 minute.

24
/10
/17

Joi 26 octombrie, de la ora 17:00, va avea loc deschiderea expoziţiei Made in CZ / Found in RO. Organizatorul principal, Centrul Ceh, a colectat pentru acest eveniment peste 120 de obiecte reprezentative pentru tradiţia designului cehoslovac. Expoziţia va fi deschisă până pe 15 decembrie, în rotonda din foaierul Sălii Mici a Teatrului Naţional Bucureşti.