40 de ani de la premiera Star Wars!
https://www.ziarulmetropolis.ro/40-de-ani-de-la-premiera-star-wars/

În 1977, nimeni auzise despre săbii laser, jedi sau bikini de cupru, şi oamenii nu se salutau încă cu formula ”Forţa fie cu tine”. Însă, lucrurile erau pe cale să se schimbe – George Lucas, un tânăr regizor de 33 de ani, pregătea cel de-al treilea film al său, o saga intergalactică despre lupta dintre bine şi rău avându-l în prim-plan pe Luke Skywalker, un băiat fermier cu un trecut vag. În urmă cu 40 de ani, într-o zi de 25 mai (1977) avea loc loc premiera filmului Războiul stelelor, în regia lui George Lucas, una dintre cele mai de succes pelicule din istorie.

Un articol de Petre Ivan|25 mai 2017

Astăzi, Star Wars este cea mai profitabilă franciză cinematografică din toate timpurile generând peste 7,7 miliarde de dolari, iar religia Jedi este chiar recunoscută oficial în mai multe țări, notează luni AFP.

Patru decenii de recorduri doborâte, de definire a divertismentului în lumea filmului, televiziunii, jocurilor video, jucăriilor, cărților și a orice altceva are legătură cu această marcă pur și simplu orice vorbește de la sine.

Cu un buget de doar 11 milioane de dolari, primul film „Star Wars” a avut premiera miercuri, 25 mai 1977, pe 32 de ecrane, în urma proiecțiilor din primul weekend pelicula obținând încasări de 1,6 milioane de dolari.

Cu actorii tineri și puțin cunoscuți pe atunci Mark Hamill, Carrie Fisher și Harrison Ford, în rolurile lui Luke Skywalker, Princess Leia și respectiv Han Solo, filmul a beneficiat de un interes care a crescut treptat, impresiile despre peliculă fiind răspândite din vorbă în vorbă.

După primul tur de cinematografe, filmul care a deschis celebra serie a adunat suma fenomenală de 221,3 milioane de dolari, iar numeroase reluări ale 20th Century Fox au adus un total care a dublat această sumă.

Premiera a avut loc la Chinese Theatre din Hollywood unde au fost organizate proiecții de cinci ori pe zi, cu casa închisă, timp de peste un an, conform istoricului Levi Tinker, care a povestit pentru AFP că mulțimile de oameni veniți să vadă filmul au tocit pur și simplu covorul chinezesc, țesut de mână, din holul cinematografului.

Două continuări, „The Empire Strikes Back” (21 mai 1980) și „Return of the Jedi” (25 mai 1983) au adunat încasări de peste 450 de milioane de dolari fiecare, la nivel mondial.

Au urmat continuările regizate de Lucas, „The Phantom Menace” (19 mai 1999), care nu a beneficiat de păreri la fel de pozitive, ”Attack of the Clones” (16 mai 2002) și ”Revenge of the Sith” (19 mai 2005).

Star Wars în epoca Dysney

Regizorul în vârstă de 73 de ani, care a încheiat un contract cu distribuitorul 20th Century Fox pentru a primi 40% din încasările filmului original, dar și din drepturile pentru continuările acestuia și din vânzarea de obiecte promoționale, a vândut LucasFilm către Disney, în 2012, pentru suma de 4 miliarde de dolari.

Disney a adus un suflu nou seriei „Star Wars” anunțând o trilogie și trei filme de sine stătătoare și a adunat deja încasări de 3 miliarde de dolari, suma totală de la box office depășind 7,5 miliarde de dolari.

Precum însuși universul, Star Wars va continua să se extindă spre infinit. LucasFilm nu va renunța la franciza care poate aduce 1-2 miliarde de dolari odată cu fiecare lansare, chiar dacă seria este permanent amenințată de faptul că unii dintre fani s-ar putea plictisi. Efectiv nu se întrevede la orizont un final pentru această franciză. – Jeff Bock, Exhibitor Relations

”The Force Awakens” a apărut la 18 decembrie 2015 și a devenit al treilea film din istorie cu încasări mai mari de 2 miliarde de dolari. Acesta va fi urmat de ”The Last Jedi”, la 15 decembrie 2017, și de deocamdată neintitulatul episod IX, care ar fi lansat la 24 mai 2019.

(Sursa – Agerpres)

Foto: Star Wars – facebook

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.

18
/10
/22

49 de proiecții de film, 3 piese de teatru, 3 dezbateri și un total de peste 2.600 de spectatori, dintre care 18% copii. Acesta este bilanțul primei luni de funcționare constantă la Cinema Victoria Timișoara, primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului care s-a redeschis după o renovare completă.

10
/10
/22

CRONICĂ DE FILM Cum poate un film ca „Athena” (de Romain Gavras), îndoielnic atât din punct de vedere etic, cât şi estetic, să fie inclus în competiţia unui festival precum cel de la Veneţia?

09
/10
/22

La ediția a X-a a festivalului internațional de film fantastic Dracula vor avea loc o serie de evenimente speciale, menite să celebreze ediția aniversară a festivalului de la Brașov. Oaspeți de seamă din Spania, Italia, Finlanda și România vor întâlni publicul iubitor de fantasy & horror, într-o serie de evenimente speciale care se vor desfășura pe parcursul celor 5 zile de festival.

04
/10
/22

Clasicul film "Manasse" (1925), de Jean Mihail, poate fi redescoperit acum în versiune restaurată 4k, ceea ce înseamnă că imaginea are un aspect cât mai apropiat de cel al peliculei originale. Filmul poate fi văzut la Cinemateca Eforie.