43 de scurtmetraje în competiția Bucharest International Dance Film Festival 2019
https://www.ziarulmetropolis.ro/43-de-scurtmetraje-in-competitia-bucharest-international-dance-film-festival-2019/

Din cele peste 1500 de producţii înscrise în cele trei secţiuni competiţionale din cadrul Bucharest International Dance Film Festival 2019 au fost selectate 43 de scurtmetraje, din 18 ţări de pe întreg mapamondul. Competiţia internaţională cu secţiunile  – Time Stand Witness, The Road not Taken şi Acts of Rebellion –  cuprinde 30 de filme, din 15  ţări. Bucharest International Dance Film Festival se va desfasura in perioada 4 – 8 septembrie 2019.

Un articol de Petre Ivan|16 august 2019

Bucharest International Dance Film Festival 2019: 30 de scurtmetraje, din 15 țări în competiția internațională; 8 filme românești selectate în competiția națională; 5 filme scurte în cursa pentru premiul din noua secțiune competițională dedicată musicalurilor

Din secțiunea Time Stands Witness fac parte 10 filme de dans, din 8 țări, iar diversitatea temelor întărește faptul că filmul de dans poate să fie sci fi, horror, poezie vizuală sau comedie. Un bărbat nu îmbătrânește niciodată, o femeie face un salt într-o altă realitate și doi artiști se îndrăgostesc la limita cosmosului – timpul fiind numitorul comun al acestor povești ieșite din comun.

Practices of Selfhood

În cadrul secțiunii The Road not Taken se umblă prin întuneric, se luptă pentru lumină și se caută noi modalități de a iubi. Ca în poezia lui Robert Frost, protagoniștii celor 11  filme, din nouă  țări, se găsesc în fața unor decizii imposibile.

Pentru cei ce își doresc mai multă acțiune, BIDFF a pregătit o proiecție inedită de nouă filme din Franța, Iran, Olanda, Anglia, Germania și SUA curatoriate în secțiunea Acts of Rebellion. Proiecțiile abordează mișcarea în toate formele ei, de la dans pe străzile Teheranului și șotron în Iran, până la dans contemporan în ringul de luptă și mișcare la carnavalul Voodoo din Caraibe.

Competiția națională, care a crescut considerabil față de anul 2016, când a fost introdusă în festival, reunește opt filme scurte românești sub tematica Practices of Selfhood. Regizori și coregrafi români se întâlnesc anul acesta în web-ul complicat al sinelui. Aceștia explorează tumultul zilnic, restabilind conexiunea cu propriile corpuri, descoperind noi căi către fantezii inadecvate. Opt scurtmetraje experimentale le vor reaminti privitorilor cum să se conecteze cu sinele și cu mediul în care trăiesc.

Time Stands Witness_Unfolding

Anul acesta, BIDFF deschide o nouă secțiune competițională dedicată musicalurilor avangardiste. O selecție exclusivă de cinci scurtmetraje din Franța, România, Cehia, precum și o coproducție Congo – Belgia, a căror personaje se luptă cu monotonia, se vor reuni sub tematica The Big Dreamers.

În închiderea ediției cu numărul 5 a Bucharest International Dance Film Festival va avea loc proiecția filmului documentar Magui Maryn: L’urgence d’Agir în regia lui David Mambouch. Maguy Marin este unul dintre cei mai importanți coregrafi de pe scena mondială. Fiică de imigranți spanioli, lucrările sale devin o revoltă plină de furie, dar și de optimism și candoare, în fața barbariei. Cariera sa și atitudinile politice pe care le-a adoptat în acest timp, au emanat mereu îndrăzneală, curaj și spirit de luptă, și nu încetează nici acum să miște corpuri și inimi.

Cea de-a cincea ediţie a Bucharest International Dance Film Festival va avea loc în perioada 4 – 8 septembrie, în șase locații din București. Tema ediţiei de anul acesta a singurului festival de gen din România este The Network/ Rețeaua și își propune să conecteze artiști, producători, selecționeri și jurnaliști care gravitează în jurul ideii de mișcare.

Website: http://www.bidff.ro/

Facebook page: https://www.facebook.com/bucharestinternationaldancefilmfestival/

Facebook event: https://www.facebook.com/events/2242840455764962/

Instagram: https://www.instagram.com/bidff.ro/

Foto: Bucharest International Dance Film Festival – facebook

28
/02
/15

Regizorul Ken Loach se întoarce pe marile ecrane cu un nou film istoric despre războiul civil din Irlanda. Jimmy’s Hall / Salonul lui Jimmy este povestea lui Jimmy Gralton, un activist irlandez care a trăit în comitatul Leitrim, Irlanda începutului de secol. Filmul, care a participat anul trecut în Competiţia Oficială Cannes 2014, va avea premiera în România în 6 martie.

28
/02
/15

Actorul american Leonard Nimoy, cunoscut pentru rolul comandantului Spock din serialul "Star Trek", a murit vineri la vârsta de 83. Nimoy a fost internat în spital, săptămâna trecută, după ce s-a plâns de "dureri severe în zona pieptului". El suferea de boala pulmonară obstructivă cronică care duce la insuficienţă respiratorie.

27
/02
/15

Cea mai importantă competiție de scurtmetraj din România, o selecție unică de filme, masterclass-uri, workshop-uri și petreceri îi așteaptă pe spectatori la cea de-a 9-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT, care va avea loc între 15 și 19 aprilie 2015, la Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPRO și într-o serie de locuri neconvenționale.

27
/02
/15

"Aferim!", lungmetrajul pentru care cineastul Radu Jude a primit Ursul de Argint pentru regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2015, va putea fi vizionat în avanpremieră, pe 5 martie, în reţeaua naţională de cinematografe Cinema City.

26
/02
/15

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Un film, cu siguranță, subapreciat. Sau, mai exact, privit de sus ca fiind o simplă operă burlescă. „S-a furat o bombă” (1961), scris și regizat de Ion Popescu-Gopo, este însă mai mult decât atât.

26
/02
/15

"Niciodată nu se știe ce e aia "generația de aur". Pentru George Vraca, de pildă, George Constantin nu făcea parte din nicio generație de aur, era un tânăr care juca și el teatru binișor, dar pentru George Constantin generația de aur era Vraca, dar Vraca pentru Nottara nu era generație de aur, și uite așa, când actorul ajunge la vârsta maturității, nu a vieții, a maturității sale artistice, conform destinului, putinței, talentului (...) devine un actor important al teatrului unde este, al teatrului românesc, al locului unde este proțăpit de soartă și devine și el un metal prețios." - Alexandru Repan

24
/02
/15

Neill Blomkamp revine la invitația pe care ne-a făcut-o în filmele sale anterioare, District 9 şi Elysium, aceea de a ne reimagina lumea în care trăim. Blomkamp a combinat acţiunea cu conştiinţa socială, iar această combinaţie a stârnit o reacţie de neuitat, rămânând în memoria spectatorilor.