450 de cineaști cer retrimiterea în Parlament a Legii cinematografiei
https://www.ziarulmetropolis.ro/450-de-cineasti-cer-retrimiterea-in-parlament-a-legii-cinematografiei/

Lucian Pintilie, Stere Gulea, Victor Rebengiuc, Ana Ularu, Ada Solo-mon, Tudor Giurgiu, Nae Caranfil, Radu Jude, Călin Netzer şi alţi peste 450 de profesionişti ai filmului îi cer Preşedintelui Klaus Iohannis retrimiterea în Parlament a Legii cinematografiei

Un articol de Petre Ivan|8 iunie 2017

Un număr de peste 450 de cineaști, actori, critici, profesioniști din industria cinematografică au semnat o scrisoare adresată președintelui Klaus Iohannis, prin care îi solicită acestuia să nu promulge legea de respingere a Ordonanței de urgență 91/2016, de modificare a Legii cinematografiei, și să retrimită Ordonanța spre dezbatere în Parlament.

Printre semnatari se numără regizorii și producătorii Lucian Pintilie, Stere Gulea, Radu Jude, Nae Caranfil, Călin Netzer, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu, Alexandru Solomon, Paul Negoescu, Ada Solomon, monteuza Dana Bunescu, scenaristul Răzvan Rădulescu, directorii de imagine Marius Panduru și Vivi Drăgan Vasile, precum și actorii Victor Rebengiuc, Ana Ularu, Dragoș Bucur, Levente Molnar, Andi Vasluianu, Emilian Oprea, Dorina Chiriac, Marius Manole, Daniela Nane.

Adoptată în noiembrie 2016, OUG 91/2016 a fost aprobată tacit de Senat și respinsă, în mai 2017, în Camera deputaților, fără a fi dezbătută public, fără con-sultarea breslei cinematografice și fără ca Ministerul Culturii și Identității Naționale, care a dat un aviz negativ, să ofere argumente pentru avizul în cauză.

Ordonanța de urgență modifică cadrul legislativ privind cinematografia, în vi-goare din 2005, care nu a fost actualizat niciodată în acești 12 ani, în ciuda dezvoltării spectaculoase a cinematografiei românești, a noilor condiții de producție și distribuție a filmelor, a schimbărilor tehnologice, dar și de legislație europeană, apărute între timp.

Printre modificările importante aduse de Ordonanța 91/2016 se numără oportunități sporite pentru tinerii cineaști și producători (prin introducerea unei categorii dedicate nu doar debutului, ci primului și celui de-al doilea film din carieră, și a unei categorii speciale pentru filmele de microbuget, sub 60.000 de euro), desecretizarea și asigurarea transparenței și echității în organizarea concursurilor de proiecte cinematografice, pentru a crea condițiile esențiale bunei concurențe și încurajării performanței artistice, și finanțarea, în premieră, a accesibilizării filmelor pentru spectatorii cu dizabilități.

De asemenea, Ordonanța oferă soluții concrete pentru deblocarea transmiterii sălilor de cinema către autoritățile locale pentru renovarea lor, finanțarea retehnologizării acestor săli și organizarea de programe cinematografice, și protejarea adecvată a patrimoniului cinematografic, prin schimbări aduse funcționării Arhivei Naționale de Film, susținerea proiectelor de restaurare și a arhivării filmelor contemporane.

Scrisoarea adresată președintelui Iohannis aduce, în sprijinul solicitării de retri-mitere în Parlament a actului normativ, argumente procedurale legate atât de neconstituționalitatea sa, prin faptul că legea de respingere nu reglementează măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a Ordonanței (în vigoare din decembrie 2016), cât și de lipsa de transparență a procedurilor parlamentare, absența argumentării deciziei de respingere și inexistența procesului de consultare cu profesioniștii aduc atingere respectării interesului public și normelor democratice care ar trebui să guverneze orice demers legislativ.

Foto: 450 de cineaști cer retrimiterea în Parlament a Legii cinematografiei – facebook

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.