5 zile cu freș de documentar românesc la București Docuart Fest ediția a 4-a
https://www.ziarulmetropolis.ro/5-zile-cu-fres-de-documentar-romanesc-la-bucuresti-docuart-fest-editia-a-4-a/

Astăzi debutează cea de-a 4-a ediţie a Bucureşti Docuart Fest, singurul festival de film dedicat exclusiv documentarului românesc, ce urmează să aibă loc la Cinemateca Eforie şi Cinema Muzeul Țăranului. Docuart Fest 2015 se desfăşoară în perioada 30 septembrie – 4 octombrie, prima zi a festivalului fiind dedicată galei de deschidere.

Un articol de Petre Ivan|30 septembrie 2015

Festivitatea programată la Cinemateca Eforie așteaptă cinefilii de la ora 19:30 cu un film în premieră națională, Roboțelul de Aur (R: Mihai Dragolea, Radu Mocanu), ce spune povestea jucătoarei de box Steluța Duță. Aceasta, alături de antrenorul ei și cei doi regizori vor fi prezenți în cadrul galei pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri, accesul realizându-se pe baza înscrierii online.

Festivalul include în acest an o selecție de 26 de filme documentar, dintre care 6 în premieră națională.

Câștigătorul marelui trofeu va fi desemnat în urma analizei unui juriu profesionist ce îi reunește pe jurnalistul și filmologul Cristian Tudor Popescu, criticul și istoricul de film Magda Mihăilescu și regizorul Marian Crișan. Proiecțiile de film vor avea loc în două cinematografe și vor fi însoțite de discuții cu cineaștii din spatele camerelor de luat vederi.

Acestei selecții împărțite în trei secțiuni (studențească, principală și documentar de televiziune) i se adaugă filme în afara competiției incluse în segmentul „Focus”, dedicat în fiecare an câte unui regizor român.

Liviu Ciulei şi Thomas Ciulei

Liviu Ciulei şi Thomas Ciulei

La cea de-a 4-a ediție, segmentul îi este dedicat lui Thomas Ciulei, ale cărui filme vor fi proiectate duminică, în ultima zi a festivalului.

Aceasta este, de altfel, o ultima ocazie prețioasă de a urmari filmele românului cineast care a luat decizia ca de la 19 octombrie, producțiile de film semnate de acesta și tatăl lui, Liviu Ciulei, să nu mai fie difuzate în țară, din cauza „tratamentului discriminatoriu al Centrului Național al Cinematografiei”.

București Docuart Fest încurajează consumul de documentar românesc, pe tinerii regizori și spectatori, dorind să creeze un nou suflu de privitori pasionați de cinematografia autohtonă. Astfel, intrarea la festival este lăsată liberă atât la Cinema Muzeul Țăranului Român, cât și la Cinemateca Eforie.

Ediția din acest an este realizată cu sprijinul Uniunii Cineaștilor din România (UCIN), a Ministerului Culturii, partener principal Muzeul Național al Țăranului Român.

Le mulțumim sponsorilor și partenerilor media ce se arată dedicați cauzei culturale a filmului documentar românesc.

Foto: Docuart Fest – facebook.com/docuart

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.