535.500 de euro, pentru o ediție foarte rară a unui roman de Proust
https://www.ziarulmetropolis.ro/535-500-de-euro-pentru-o-editie-foarte-rara-a-unui-roman-de-proust/

O ediţie foarte rară din „Swann”, primul volum al romanului ”În căutarea timpului pierdut”, a fost vândut luni la casa de licitaţie Sotheby’s cu peste o jumătate de milion de euro. O comoară pentru bibliofili, volumul este unul dintre cele cinci exemplare ale lui „Swann” imprimate pe hârtie japoneză sau „washi” de către Marcel Proust (1871-1922).

Un articol de Petre Ivan|1 noiembrie 2017

Trei exemplare din aceste cărți rare și prețioase sunt deținute de un singur proprietar, în timp ce un al patrulea a dispărut în Al Doilea Război Mondial fără a mai apărea vreodată.

Volumul, cumpărat de o persoană prezentă în sala de licitație, nu a mai apărut public din 1942, când văduva proprietarului său l-a scos la licitație la Drouot. Acesta a fost achiziționat de Roland Saucier, director al librăriei Gallimard din Paris, și a rămas de atunci în familia librarului decedat în 1994.

Volumul, care poartă numărul cinci, i-a fost oferit de Proust lui Louis Brun, editorul său de la Grasset. Mare bibliofil, Louis Brun a adăugat la exemplarul său documente manuscrise ale lui Marcel Proust, care au fost legate la finalul volumului.

Aceste documente, opt în total, dezvăluie un Marcel Proust surprinzător. Pentru a-și promova cartea, scriitorul le propune prietenilor din presa pariziană să publice în ziarele lor critici elogioase pentru romanul său.

Toate mijloacele sunt bune pentru scriitor, scrie AFP. El le propune bani ziarelor și scrie el însuși articolele pe care dorește să le vadă publicate. În același timp, romancierul este foarte atent să nu fie descoperit. Ecourile pe care le redactează singur trebuie să rămână anonime, insistă el.

Din punctul de vedere al lui Benoît Puttemans, specialist în manuscrise la Sotheby’s, plata unor critici elogioase era o „practică curentă în epocă”. Trebuie amintit că a trebuit să se lupte cu ardoare pentru a găsi un editor. El se va confrunta cu numeroase refuzuri înainte ca Bernard Grasset să accepte să publice romanul, pe cheltuiala autorului, în noiembrie 1913.

Surprins de succesul cărții, Gaston Gallimard reușește să-l convingă pe Proust să se alăture editurii sale. Proust va obține premiul Goncourt în 1919, în timp ce se afla sub contract cu editura Gallimard.

Foto: Proust – facebook

22
/05
/22

„Se estimează că un procent cuprins între 62 și 70% din populația generală se îndoiește într-un moment sau altul din carieră de legitimitatea statutului sau succesului”, afirma psiholoaga cliniciană Pauline Rose Clance în prima parte a anilor `80, când a început să studieze sindromul impostorului.

19
/05
/22

Asociația Bloc Zero a lansat primul număr al revistei de bandă desenată documentară POC!

10
/05
/22

După doi ani (2020 şi 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei (cu laureaţii şi membrii juriului intervenind doar în faţa camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amînate din primăvară în toamnă, anul acesta revista noastră va acorda, din nou, Premiile Observator cultural la Teatrul Odeon, marţi, 17 mai, de la ora 19.00.

10
/05
/22

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la ediția din acest an a Bookfest, în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.

18
/04
/22

Cea mai recentă carte a scriitoarei Elena Ferrante, Invențiile ocazionale, a fost publicată recent în traducere la Editura Pandora M, în cadrul colecției Anansi. World Fiction. Este vorba despre un volum de eseuri care le oferă cititorilor o perspectivă asupra lumii interioare a autoarei și a identității sale de scriitoare, texte însoțite de o serie de ilustrații ingenioase semnate de Andrea Ucini – un tur de forță vizuală.