Jo Nesbø și Harry Hole se întorc, cu două cazuri tulburătoare
https://www.ziarulmetropolis.ro/jo-nesbo-si-harry-hole-se-intorc-cu-doua-cazuri-tulburatoare/

Celebra serie Harry Hole, scrisă de nu mai puţin celebrul autor norvegian Jo Nesbø, continuă la Editura Trei cu volumele şapte şi opt: „Omul de zăpadă” şi „Leopardul”.

Un articol de Liliana Matei|22 aprilie 2022

În „Omul de zăpadă”, inspectorul Harry Hole pornește pe urmele unui ucigaș în serie norvegian. Într-o noapte, după prima ninsoare, Jonas se trezește și descoperă că mama lui a dispărut. N-a lăsat în urmă decât eșarfa roz pe care i-o dăruise de Crăciunul trecut, purtată acum de un om de zăpadă apărut inexplicabil în curtea casei. Harry Hole bănuiește că există o legătură între scrisoarea suspectă pe care a primit-o și dispariția femeii. Cazul se complică în momentul în care se conturează un tipar: în ultimii zece ani, au dispărut 11 femei — toate, în ziua când a căzut prima zăpadă. Însă este vorba despre un ucigaș care-și face propriile reguli… și sparge tiparul numai ca să mențină jocul interesant, pe măsură ce-l atrage pe Harry tot mai adânc în plasa lui de păianjen.

Cu personaje creionate genial și suspans din belșug, Jo Nesbø oferă cititorilor cel mai înspăimântător caz din serie — un caz care-l va împinge pe Harry Hole până la limita sănătății mintale.

„Jo Nesbø explorează cu o încântare îndârjită cele mai întunecate minți criminale și-și plasează ucigașii unde te aștepți cel mai puțin“, scrie Vanity Fair.

În „Leopardul”, Harry Hole s-a retras în Hong Kong, ascunzându-se de trauma ultimului caz în sălașuri sordide de opiomani, când la Oslo sunt descoperite două tinere ucise, ambele înecate în propriul sânge. Un singur om poate ajuta poliția să-l prindă pe criminal. Însă inspectorul Harry Hole nu vrea să fie găsit. Dar boala tatălui său îl readuce acasă. N-are nicio intenție să se implice în caz, însă când ucigașul lovește din nou, instinctele lui Harry preiau controlul. Și curând găsește firul roșu care leagă cele trei victime… însă totul are un preț!

„Cel mai chinuit și mai convingător erou din ficțiunea polițistă. Vai, nu există armură destul de puternică să-l apere pe Harry de demonii lui sau pe noi, ceilalți, de Harry”, comentează Booklist.

„Leopardul vă răsplătește cu un final mai neașteptat și mai stimulativ decât orice alt thriller din trecutul recent”, susține și San Francisco Chronicle.

Jo Nesbø (n. 1960) este muzician, compozitor și economist, precum și unul dintre cei mai apreciați autori de romane polițiste din întreaga lume. Cărțile lui au fost traduse în 50 de limbi, s‑au vândut în peste 50 de milioane de exemplare și au primit numeroase premii internaționale, printre care The Riverton Prize, CWA International Dagger Award, The Glass Key Award. Jo Nesbø este autorul celebrei serii Harry Hole, precum și al seriei pentru copii Doctor Proctor (Pandora M). După al șaptelea roman al seriei Harry Hole, „Omul de zăpadă”, a fost realizat filmul omonim, iar romanul „Vânătorii de capete” a stat la baza filmului omonim, lansat în 2011 și nominalizat, printre altele, la Premiul BAFTA pentru cel mai bun film străin.

La Editura Trei, au apărut romanele „Fiul”, „Vânătorii de capete”, „Regatul”, duologia „Sânge pe zăpadă” și „Soare în miez de noapte”, precum și primele opt volume din seria Harry Hole: „Liliacul”, „Cărăbușii”, „Pasărea cu piept roșu”, „Nemesis”, „Steaua diavolului”, „Mântuitorul”, „Omul de zăpadă” și „Leopardul”.

19
/05
/22

Asociația Bloc Zero a lansat primul număr al revistei de bandă desenată documentară POC!

10
/05
/22

După doi ani (2020 şi 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei (cu laureaţii şi membrii juriului intervenind doar în faţa camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amînate din primăvară în toamnă, anul acesta revista noastră va acorda, din nou, Premiile Observator cultural la Teatrul Odeon, marţi, 17 mai, de la ora 19.00.

10
/05
/22

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la ediția din acest an a Bookfest, în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.

18
/04
/22

Cea mai recentă carte a scriitoarei Elena Ferrante, Invențiile ocazionale, a fost publicată recent în traducere la Editura Pandora M, în cadrul colecției Anansi. World Fiction. Este vorba despre un volum de eseuri care le oferă cititorilor o perspectivă asupra lumii interioare a autoarei și a identității sale de scriitoare, texte însoțite de o serie de ilustrații ingenioase semnate de Andrea Ucini – un tur de forță vizuală.

18
/04
/22

Cele mai bune materiale jurnalistice ale anului vor fi premiate în cadrul galei #Superscrieri11 care va avea loc pe 16 mai 2022. Superscrieri este o inițiativă independentă a Fundației Friends For Friends (FFFF.ro ), realizată împreună cu oameni și companii care vor să susțină responsabilitatea în documentarea și transmiterea realității.

18
/04
/22

București, 15 aprilie 2022 – Editura Corint vă invită la dezbaterea pe marginea cărții Capcana lui Tucidide. Mai pot evita Statele Unite și China războiul? de Graham Allison, volum de referință în domeniul relațiilor internaționale, publicat în imprintul Corint Istorie. Evenimentul are loc luni, 18 aprilie, ora 19.00, la librăria Humanitas Cișmigiu.

17
/04
/22

După succesul internațional al romanelor „Tatuatorul de la Auschwitz”, vândut în peste 7 milioane de exemplare, și „Călătoria Cilkăi”, Heather Morris a primit invitația să meargă în Israel pentru a descoperi istoria a trei surori, supraviețuitoare ale lagărului Auschwitz-Birkenau.