6 spectacole în 9 reprezentații vă așteaptă în octombrie la Teatrul Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/6-spectacole-in-9-reprezentatii-va-asteapta-in-octombrie-la-teatrul-metropolis/

Poveşti cu şi despre părinţi şi copii, cupluri, oameni în faţa unor cumpene de viaţă, tineri în căutarea a ceea ce contează pentru ei, suflete care se caută, se găsesc şi construiesc poveşti de neuitat prin magia scenei de teatru.

Un articol de Liliana Matei|3 octombrie 2022

 

Sâmbătă 8 octombrie, ora 20:00 / Duminică 9 octombrie, ora 20:00 – Sala Centenar

DUMNEZEUL DE A DOUA ZI, de Mimi Brănescu

Regia: Claudiu Goga. Scenografia: Ștefan Caragiu.

Cu: Mirela Oprișor și Vlad Zamfirescu

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 16 ani.

Durată: 1h 30min

„Întâi de toate, textul TREBUIE citit ca o poveste despre părinți și copii. Sau mai exact ca o poveste despre părinți, copii și Dumnezeu. Un Dumnezeu de a doua zi … cu felul lui ciudat de a aranja lucrurile.” (Claudiu Goga) Nu vezi doi actori jucând un rol, ci vezi doi oameni. Doi oameni cu gânduri și cu sentimente cât se poate de reale. Doi oameni onești. Doi oameni obișnuiți, conturați atât de firesc și de lejer. Doi oameni pe care vrei să-i îmbrățișezi și să le spui că totul va fi bine… Mirela și Vlad știu exact cum să poarte publicul în poveste. Amândoi pun o părticică din sufletul lor în ceea ce fac pe scenă și e imposibil să nu observi asta din sală… Amândoi investesc emoție și își asumă al naibii de bine două partituri care e imposibil să nu doară…” (Cultura21)

 

 Luni 10 octombrie, ora 19:00 – Sala Olga Tudorache

BRAINSTORM

Adaptare după Ned Glaiser, Emily Lim și Company Three de Diana Mănăilă

Regia: George Lepădatu. Scenografia: Ana-Maria Mănăilă. Coregrafia: Teodora Velescu.

Univers sonor: Daniel Stănciucu

Cu: Daniel Stănciucu, Andrei Marius Barbu, Alexandra Oiște, Adrian Ionescu, Kiki Simion, Diana Mănăilă, Irina Sibef, David Mandache, Răzvan Mîndruță, Sven Răducanu, Jawad Shahbazimoghadam|

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani.

Durată: 2h

Se observă că micile lecții de psihologie practică pe care le propune „Brainstorm” se situează în zona moderației, nealunecând spre niciun fel de extremă și spre nicio zonă extremă a gândirii adolescentine. Gesturile extreme, frecvente în lumea noastră, ar presupune o explorare specială și ele nu-și au locul în spectacol, care se concentrează pe tipologia clasică a adolescentului, de oriunde și de oricând. Bun venit, deci, în lumea dezordonată și haotică a acestor băieți și fete cool, care stau tot timpul cu căștile în urechi, care-și scot din minți părinții și nu vor nicicum să facă ce trebuie! (Mai multe despre acest spectacol puteți citi aici.)

 

Marți 11 octombrie, ora 19:00 / Miercuri 12 octombrie, ora 20:00 / Marți 18 octombrie, ora 20:00 – Sala Centenar

DOMNUL IBRAHIM ȘI FLORILE DIN CORAN, după Eric Emmanuel  Schmitt

Traducerea, dramatizarea și regia: Chris Simion Mercurian. Scenografia: Maria Miu

Cu: Marian Râlea, Vlad Logigan, Claudiu Bleonţ / Gavril Pătru, Alma Lascu, Magda Catone / Elena Penescu, Dana Rusu

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 16 ani.

Durată: 2h

Chimia dintre actorii distribuiți în acest spectacol amintește cumva de atmosfera de jovialitatea caldă din celebrul „Take, Ianke și Cadâr” cu Radu Beligan, Marin Moraru și Gheorghe Dinică. În spectacolul lui Chris Simion-Mercurian e însă mai multă apăsare și umbră în viața personajelor și în relația dintre bătrânul musulman și tânărul evreu, dar e și foarte multă lumină caldă. Sunt aici multe momente din acelea prețioase în teatru, când, din confortul anonim al fotoliului din sală, în timp ce povestea de pe scenă te-a furat, te simți cumva mai conectat și cu lucruri din interiorul tău.

Chimia cuplului maestru-învățăcel, Ibrahim și Momo, are tot hazul, emoția, uneori sfâșierea și întotdeauna energia bună a marilor întâlniri care îi schimbă pe toți cei care iau parte la ele. Relația lor nu e doar o poveste emoționantă între un băiat evreu și un bătrân musulman, e călătoria unui suflet spre altul, și a tuturor sufletelor spre ceea ce le înalță, pe fiecare în felul și la momentul său. (Cronica spectacolului aici.)

 

Luni 17 octombrie, ora 19:00 – Sala Olga Tudorache

PORTUGALIA, de Zoltan Egressy

Direcția de scenă: Victor Ioan Frunză. Scenografia: Adriana Grand

Cu: Alexandru Munteanu ,  Ilinca Neacșu/ Ioana Niculae/ Cristina Simion, Sami Al Tawel/ Denis Imbrescu, Visarion Udatu, Alexandru Prica , Adrian Ban, Alexandra Oiște, Tudor Cucu Dumitrescu/ Gabriel Zaharia, Ecaterina Lupu/ Laila Abdel Hafiz

Spectacol interzis tinerilor sub 14 ani.

Durată: 2h (cu intermezzo)

Într-o tragicomedie de două ore, în care spectatorul urmărește povești nefericite, așa cum prind ele contur într-o cârciumă în care clienții își dezvăluie mai ales defectele, limitele și neîmplinirile, de cele mai multe ori învăluite într-un umor înduioșător,  publicul urmărește un bâlci al deșertăciunilor și are multe întrebări la care trebuie să găsească propriul răspuns. Textul atât de reușit al lui Zoltán Egressy îi prezintă pe Fundă, Poreclă, Sfeclă, Clamă, Satana etc., alături de un cârciumar cât se poate de înțelegător și de un preot cât se poate de neconvențional, pentru un sat anchilozat în tradiție, și cât se poate de frământat.

Montarea semnată de Victor Ioan Frunză, care a mai pus în scenă „Portugalia” cu mai multe trupe, se constituie în primul rând într-o invitație la reflecție, făcută într-un moment de mare confuzie, într-o societate în care umanul se redefinește. O reflecție ce nu poate fi decât personală, a fiecăruia, pe marginea unor întrebări puse de situațiile din spectacol. De exemplu: Este fericirea o datorie e fiecăruia dintre noi, chiar dacă ea provoacă nefericirea altuia? Și, apropo, ce este fericirea? Este tradiția un dat implacabil sau/și o viziune de care trebuie să fugi? Este crima un păcat, dacă e comisă în legitimă apărare? Este omul o jucărie la cheremul sorții sau un constructor al propriului destin? (Mai multe informații aici.)

 

Miercuri 19 octombrie, ora 20:00 – Sala Centenar

TRANSPORT DE FEMEI, după Steve Gooch

Coordonator: Conf. univ. dr. George Ivașcu

Cu: Raluca Cornea, Anamaria Codiță, Diana Bălăucă, Mihaela Ducu, Sara Cuncea, Elena Moldovan, Tudor Bojin, Bogdan Gheorghe, Lorin Presecan, Dragoș Stoica, Isabela Chitosca, Ștefan Voicu

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 12 ani.

Durată: 1h 30min

O pledoarie pentru umanitate și o meditație despre condiția umană. Sub coordonarea experimentată a profesorului George Ivașcu, debutează pe o scenă profesionistă de prim-plan absolvenții Raluca Cornea, Anamaria Codiță, Diana Bălăucă, Mihaela Ducu, Sara Cuncea, Elena Moldovan, Tudor Bojin, Bogdan Gheorghe, Lorin Presecan, Dragoș Stoica, Isabela Chitosca și Ștefan Voicu. Și, într-un spectacol de o oră și jumătate, reușesc să ajungă și la mintea, și la inima spectatorilor de astăzi. O întreagă galerie de tipuri umane se desfășoară pe scenă, etalând slăbiciuni înduioșătoare și, mai ales, resurse de omenie dătătoare de speranță. (Mai multe aici.)

 

Duminică 30 octombrie, ora 20:00 – Sala Centenar

BAD JEWS, de Joshua Harmon

Regie și scenografie: George Lepădatu. Traducerea: Cristina Simion

Cu: Adrian Ionescu, Cristina Simion, Răzvan Mîndruță, Diana Mănăilă

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani.

Durată: 1h 40min

Povestea este una incitantă. În noaptea de după înmormântarea bunicului, trei veri intră într-un conflict verbal (și, uneori, chiar fizic). Într-un colț se află Daphna, o „evreică adevărată”, dar cam schimbătoare, sigură pe sine și de neclintit. În celălalt colț se află vărul ei, Liam, un tânăr la fel de încăpățânat, dar lipsit de convingeri religioase, împreună cu iubita lui, o shiksa, Melody. La mijloc rămâne fratele lui Liam, Jonah, care încearcă să rămână în afara conflictului. Când Liam se autoproclamă moștenitorul medalionului chai al bunicului lor, se dă startul unei încăierări pline de orgoliu și situații comice, totul în numele familiei, credinței și moștenirii. (Mai multe informații aici.)

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]