65 ani fără Dinu Lipatti
https://www.ziarulmetropolis.ro/65-ani-fara-dinu-lipatti/

În 2 decembrie se împlinesc 65 ani de la trecerea în eternitate a pianistului-simbol pentru arta interpretativă românească, Dinu Lipatti, prilej pentru Radio România Muzical de a-i dedica acestei mari personalităţi o serie de evenimente: o emisiune-maraton, un recital şi un simpozion de muzicologie.

Un articol de Petre Ivan|25 noiembrie 2015

Chiar în data de 2 decembrie, între orele 10.00 și 17.00, Monica Isăcescu și Ștefan Costache, coordonatori ai proiectului, vor realiza în direct o emisiune-maraton live, în care alături de invitații lor, vor pune în lumină cele mai importante aspecte legate de interpretul și compozitorul Dinu Lipatti, punctate de audiția celor mai importante înregistrări lăsate de muzicianul stins prematur din viață la vârsta de 33 ani, considerat unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului XX, la nivel mondial.

Invitații emisiunii sunt: prof. univ.dr. Vlad Alexandrescu, Ministrul Culturii, criticul de teatru Marina Constantinescu, pianiștii Viniciu Moroianu, Luiza Borac şi Julien Libeer, actrița Maia Morgenstern, cercetătorul Mark Ainley din Canada.

Tot în 2 decembrie, de la ora 19.00, poate fi ascultat în direct recitalul pianistului Mihai Ritivoiu, organizat de Radio România Muzical la Muzeul Național Cotroceni. Mihai Ritivoiu, în prezent masterand la Guidhall School of Music and Drama din Londra, este câștigătorul Concursului de pian organizat de Radio România Muzical, sub semnul lui Lipatti, în 2010 și de asemenea, al Concursului George Enescu din 2011.

Programul concertului include lucrări de Bach, Mozart, Chopin, Debussy, Lipatti și Franck. Intrarea la recital se face exclusiv pe bază de invitație. În pauza recitalului va fi proiectat mini-documentarul „Dinu Lipatti. The Hunt for Lost Recordings”, realizat de cercetătorul canadian Mark Ainley.

În 26 noiembrie, de la ora 14.00, Radio România Muzical organizează, la Universitatea Națională de Muzică din București, Simpozionul Internațional de Muzicologie „Dinu Lipatti – personalitate plurivalentă a muzicii româneşti şi internaţionale”.

12 lucrări vor fi prezentate în cadrul simpozionului de muzicologi din România, Germania, Belgia, Canada, printre lectori regăsindu-se cercetători pasionați ai vieții și creației lui Dinu Lipatti, ca Grigore Bărgăuanu și Mark Ainley (Canada), alături de numele a trei realizatori Radio România Muzical: dr. Monica Isăcescu, dr. Ioana Marghita și Ștefan Costache.

Intrarea publicului este liberă.

Cu ocazia simpozionului, va putea fi vizionată și instalația audio-vizuală interactivă realizată de compozitorul Cătălin Crețu, pe baza unor fotografii ale lui Dinu Lipatti, un proiect produs de Centrul de muzică electro-acustică și multimedia al UNMB.

Foto: Dinu Lipatti – wikipedia

06
/12
/22

Filarmonica "George Enescu" invită publicul la concertele din datele de joi, 8 decembrie şi vineri, 9 decembrie 2022, ora 19, desfăşurate în somptuoasa Sală mare a Ateneului Român, cu un program integral Johannes Brahms. Orchestra simfonică a Filarmonicii îl va avea la pupitrul dirijoral pe tânărul James Feddeck, cu o carieră impresionantă în ascensiune, iar ca solist pe renumitul pianist Andreas Haefliger, cunoscut pentru sensibilitatea, spiritul pătrunzător şi transcendenţa cu care îşi impregnează programele sale novatoare.

06
/12
/22

Filmul documentar „Phoenix. Har/Jar”, realizat de Televiziunea Română prin Casa de Producție TVR şi regizat de Cornel Mihalache, va avea premiera pe TVR 1 joi, 8 decembrie, la ora 21.00. Televiziunea Română marchează astfel împlinirea a 60 de ani de când s-au pus bazele trupei ce avea să se numească Phoenix și să scrie istorie în muzica românească, devenind un reper cultural important pentru generații întregi.

29
/11
/22

O suită de evenimente speciale dedicate sărbătorilor de iarnă, prezentate de Orchestrele și Corurile Radio România și create în jurul colindelor și cântecelor de Crăciun, vor avea loc pe scena Sălii Radio în luna cadourilor.

25
/11
/22

Orchestra Naţională Simfonică a României dirijată de Cristian Mandeal va susţine miercuri, 6 decembrie 2022, ora 19, la Ateneul Român, un concert in memoriam Radu Lupu, solist Nelson Gorner. În program Franz Schubert - Uvertură în stil italian, D591, Frédéric Chopin - Concertul nr. 2, în fa minor, pentru pian şi orchestră, op. 21, Ludwig van Beethoven - Simfonia nr. 3, în mi bemol major, op. 55, Eroica.

25
/11
/22

Asociația Industrii Creative, inițiator al Classix Festival, cu sprijinul partenerului principal al ediției 2022, Kaufland România, a organizat vineri, 18 noiembrie 2022, la Palatul Braunstein din Iași, un eveniment în care s-a anunțat atât direcția artistică a ediției din 2023 a festivalului, Metamorfoza, dar și prezentarea proiectelor câștigătoare ale burselor de creație artistică Classix In Art.

24
/11
/22

Opera Naţională Bucureşti, în parteneriat cu Delegaţia permanentă a României pe lângă UNESCO, a prezentat pe 23 noiembrie 2022, la Sala Mare a UNESCO  din Paris, „Povestea Iei”, un spectacol multimedia complex și original ce a fost dedicat aniversării a 160 de ani de Diplomație românească precum și sărbătoririi Zilei Naționale a României, un succes extraordinar pentru compania de balet și orchestra ONB.

24
/11
/22

Dacă vreți să aniversați Ziua Națională a României într-un cadru select, atunci un frumos concert la Sala Radio este o alegere inspirată. Joi, 1 decembrie (de la 19.00), apreciatul dirijor CRISTIAN MANDEAL se va afla la pupitrul ORCHESTREI NAȚIONALE RADIO, într-un eveniment care va cuprinde partituri semnate de Ion Dumitrescu, Edward Elgar și Camille Saint-Saëns.