65 de ani de la aderarea României la UNESCO
https://www.ziarulmetropolis.ro/65-de-ani-de-la-aderarea-romaniei-la-unesco/

Peste 100 de ambasadori şi diplomaţi acreditaţi la UNESCO au fost prezenţi la concertul de la Paris care a marcat 65 de ani de la aderarea României la UNESCO.

Un articol de Liliana Matei|6 octombrie 2021

La împlinirea a 65 de ani de la aderarea României la UNESCO, Delegaţia permanentă a României la UNESCO, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Paris, a organizat în Marea sală UNESCO, pe 5 octombrie, un concert de gală extraordinar susținut de ansamblul Violoncellissimo, la care au participat directoarea generală UNESCO, doamna Audrey Azoulay, ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu și numeroși diplomați acreditaţi la UNESCO, înalte oficialități ale acestei organizații, precum și personalități culturale române și franceze, istorica sală fiind arhiplină cu această ocazie, pentru prima dată după o lungă perioadă de tăcere, iar concertul putând fi urmărit online şi de publicul larg, pe webcast-ul oficial UNESCO.

Audrey Azoulay, director general UNESCO, declara referitor la momentul aniversar: UNESCO este foarte fericit să sărbătorească alături de voi cei 65 de ani de prietenie și cooperare care ne leagă de România. Acești 65 de ani de istorie comună formează o carte frumoasă în care mai avem multe capitole frumoase de scris. Această poveste ne obligă să rămânem fideli idealurilor fondatorilor noștri, pentru a construi cu adevărat apărarea păcii în mintea oamenilor. Așadar, vă doresc și ne dorim o aniversare foarte fericită.

În același context, Bogdan Aurescu, ministrul de externe al României, a declarat: “Prin aderarea la UNESCO acum 65 de ani, România și-a consolidat prezența într-un spațiu larg de dialog privind cooperarea internațională pentru educație, știință și cultură, în care rolul UNESCO a căpătat o importanță fără precedent. Astfel, în contextul internațional dificil prin care trecem astăzi, multilateralismul a redobândit o importanță majoră în deciziile de reconstrucție a lumii. Iar reafirmarea atașamentului României față de principiile Națiunilor Unite și ale UNESCO a devenit în mod natural o constantă în acțiunile noastre diplomatice și culturale externe”.

Excelența sa, Simona-Mirela Miculescu, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României la UNESCO, declara: “Organizarea acestui concert extraordinar a fost o provocare pentru noi, aceea de a reitera, fără echivoc, atașamentul profund al țării noastre la multilateralism și la valorile specifice UNESCO, cum ar fi cultura păcii și a diversității expresiilor culturale. Am ținut să marcăm astfel și Ziua Internațională a Profesorilor, pe care o sărbătorim tot astăzi. Și mă bucur că am putut prezenta distinsului auditoriu de la UNESCO un profesor foarte special, maestrul Marin Cazacu, fondatorul și mentorul ansamblului Violoncellissimo, un virtuoz, dar și un creator de talente remarcabile, care ne-au oferit o seară memorabilă, savuroasă și încântătoare.“

Profesorul și violoncelistul Marin Cazacu și ansamblul Violoncellissimo au entuziasmat publicul aflat în marea sală UNESCO, propunând o incursiune sonoră în lumea violoncelului prin intermediul unui repertoriu divers şi spectaculos, de la clasic la contemporan, sub genericul „De la baroc la… rock”. Spectatorii au avut ocazia de a-i aplauda pe unii dintre cei mai buni violonceliști din România, dar şi rezultatele extraordinare la care duce excelenta relație dintre maestru și discipoli. O familie compusă din muzicieni – elevii şi studenţii maestrului Cazacu – familie cu un număr de membri în permanentă modificare, Violoncellissimo poate aduce pe scenă de la 4 la 100 de violoncelişti, într-o formulă flexibilă şi mereu surprinzătoare.

Concertul de la Paris a fost organizat de Delegaţia permanentă a României la UNESCO, cu sprijinul ICR Paris

Partener : Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română

Parteneri: Asociaţiile culturale Patrimoniu pentru viitor, Pro Contemporania, The Culture Club

05
/07
/22

Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal va deschide miercuri, 6 iulie 2022, ora 19.30, la Ateneul Român, celebrul festival international “Vara Magică”. Programul va cuprinde Ludwig van Beethoven – Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 61, solist Josef Špaček şi Modest Musorgski/Maurice Ravel – Tablouri dintr-o expoziție.

05
/07
/22

Festivalul „Folk la altar” revine în perioada 27 - 30 iulie 2022 cu a doua ediţie, în acelaşi loc deosebit - Biserica Evanghelică din Râşnov, cu aceeaşi dorinţă a organizatorilor de a transcrie istoria genului (prin recitaluri, interviuri şi imagini de arhivă).

04
/07
/22

Prima ediție a Bucharest Opera Festival ce s-a desfășurat pe scena Operei Naționale București între 24 iunie și 2 iulie a adus în sală mii de spectatori. Evenimentul de referință în lumea operei și a baletului a reprezentat primul festival ce a invit în capitală toate instituţiile cu rang de operă naţională din România din subordinea Ministerului Culturii.

17
/06
/22

Vineri, 17 iunie, la ora 21:30, are loc în cadrul Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD concertul Alifantis & Zan, cu muzica din spectacolele de teatru. Concertul se desfășoară în curtea interioară de la UNArte.

16
/06
/22

Unicul și cel mai așteptat festival de muzică clasică în aer liber din Republica Moldova, ‘’DescOperă’’, revine în perioada 17-19 iunie, în Rezervația Cultural-Naturală ”Orheiului Vechi”, unde iubitorii de muzică de calitate se vor putea bucura de o atmosferă de nedescris și spectacole de zile mari cu participarea mai multor artiști de operă faimoși atât din țară, cât și de peste hotare, la cea de-a a V-a ediție a festivalului.

16
/06
/22

În anul 2022, întreaga lume muzicală a suferit o mare pierdere prin dispariția pianistului Radu Lupu, unul dintre cei mai mari muzicieni ai secolului al XX-lea. Marți, 21 iunie 2022, la ora 19.00, în sala Ateneului Român, Filarmonica „George Enescu” aduce un omagiu genialului artist printr-un concert care îi va avea ca protagoniști pe Dan Grigore, Cristian Mandeal, Marin Cazacu, Daniel Ciobanu și Robert Creimerman

14
/06
/22

Joi, 16 iunie și vineri, 17 iunie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de Christian Badea, prim-dirijor principal al instituției, prezintă publicului Preludiul actului 3 din opera Lohengrin de Richard Wagner, Concertul în la minor pentru pian şi orchestră, op. 54 de Robert Schumann, cu pianista americană de origine chineză Claire Huangci în ipostază solistică, și Simfonia nr. 8, în fa major, op. 93 de Ludwig van Beethoven.

12
/06
/22

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu are loc între 24 iunie și 3 iulie și este cea mai mare sărbătoare a artelor spectacolului! Pentru zece zile, orașul și împrejurimile sale vor fi gazda a peste 3500 de participanți din 75 de țări, iar publicul este așteptat la aproape 800 de evenimente în 80 de spații de joc.