7 BLESTEME…cerute, fãcute şi legate la Muzeul Ţãranului Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/7-blestemecerute-facute-si-legate-la-muzeul-taranului-roman/

Joi, 15 noiembrie, Muzeul Ţãranului Român va fi locul în care blestemele vor prinde viaṭã. Inspiratã din folclorul românesc, din blesteme, descântece şi vrãji, piesa ‘’7 BLESTEME…cerute, fãcute şi legate’’ va prezenta o multitudine de situaṭii interesante. Printre acestea se numãrã blestemul şarpelui la naştere; Descântecele pentru aflarea norocului în dragoste în noaptea Sfântului Andrei; Paparuda; […]

Un articol de Andrada Văsii|31 octombrie 2012

Joi, 15 noiembrie, Muzeul Ţãranului Român va fi locul în care blestemele vor prinde viaṭã. Inspiratã din folclorul românesc, din blesteme, descântece şi vrãji, piesa ‘’7 BLESTEME…cerute, fãcute şi legate’’ va prezenta o multitudine de situaṭii interesante. Printre acestea se numãrã blestemul şarpelui la naştere; Descântecele pentru aflarea norocului în dragoste în noaptea Sfântului Andrei; Paparuda; Cãmaşa ciumii; Fãcãtura pe ursitã; Blestemul naşilor la nuntã  dar şi fãcãtura cu legãturile mortului şi jocurile de priveghi la înmormântare. Piesa promite sã treacã spectatorii prin numeroase stãri, de la fricã la râsete.

 

Din distribuṭie amintim pe: Magda Catone (baba Satului), Andrei Runcanu (tânãrul care este dus cu forṭa de iubita sa la vrãjitoare), Carla Maria Teaha (fata care vrea sã-şi lege iubitul prin farmece), Irina Strungareanu (sufletul tinerei), Florentin Munteanu (sufletul tânãrului), Gabriel Fãtu (lãutarul). Scenariul şi regia sunt semnate de cãtre Chris Simion.

 

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.