8 regizori importanți, la Festivalul de Teatru Toma Caragiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/8-regizori-importanti-la-festivalul-de-teatru-toma-caragiu/

Între 30 mai şi 6 iunie, la Ploieşti, are loc Festivalul de Teatru Toma Caragiu. Anul acesta, tema festivalului este ,,Întâlniri regizorale”.

Un articol de Liliana Matei|1 mai 2014

Caracterul Festivalului Toma Caragiu este necompetitiv, organizatorii propunându-şi ca fiecare ediţie să aibă o temă diferită.

În acest an, Festivalul își precizează identitatea sub genericul ,,Întâlniri regizorale”, devenind un important punct de întâlnire al autorilor de spectacol – figuri exemplare și debutanți – din România,  o platformă de expunere a viziunilor, discursurilor, perspectivelor, modalităților de lucru cu actorul, cu textul, cu spațiul, dar și un prilej de reflecție asupra transformărilor pe care le înregistrează practica regiei la începutul secolului XXI.

De asemenea, începând cu 2014, Festivalul se va desfășura timp de opt zile, la începutul verii. Convingerea organizatorilor este că, în această perioadă, evenimentul se va putea înscrie mai eficient în viața comunității locale. Prin deschiderea către spațiul public al orașului – grație evenimentelor conexe și, mai ales, spectacolelor de stradă care-și vor găsi locul în program – Festivalul va contribui la formarea unui public divers, receptiv și fidel, atât pentru producțiile invitate, cât și pentru cele ale teatrului organizator.

Festivalul cuprinde un program complex alcătuit dintr-un spectacol de teatru pe seară, ce se va desfășura pe scena Teatrului Toma Caragiu, spectacole stradale, expoziţii fotodocumentare şi de scenografie, lansări de carte şi reviste de specialitate, în diferite locaţii culturale şi istorice ale Ploieştiului.

În acest an, în urma selecţiei realizate de criticul de teatru Andreea Dumitru, pe afișul festivalului se vor regăsi opt dintre regizorii importanți ai momentului. Spectacolele invitate aparţin teatrelor de prestigiu din ţară, respectiv Teatrul Regina Maria Oradea, Teatrul Evreiesc de Stat Bucureşti, Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, Teatrul Odeon Bucuresti, Teatrul Nottara Bucuresti, Teatrul Metropolis Bucuresti. Ca şi în anii precedenți, festivalul vă invită la întâlnirea cu mari artişti ai scenei româneşti: Alexandu Dabija, Cristi Juncu, Victor Ioan Frunza, Mihai Maniuţiu, Ada Milea, Vlaicu Golcea, Răzvan Mazilu, Maia Morgenstern, Marius Manole, Andi Vasluianu, Dan Bodeianu, Catrinel Dumitrescu, Adela Mărculescu.

Programul Festivalului „Toma Caragiu“

VINERI, 30 mai

Teatrul Toma Caragiu (TTC), ora 18.30 – Deschiderea oficială a Festivalului

ora 19.00 – Însemnările unui nebun – de N.V.Gogol, regia Felix Alexa (Centrul cultural ArCuB)

insemnarile unui nebun

SÂMBĂTĂ, 31 mai

TTC, ora 19.00 – Şaraiman – un spectacol de dans contemporan şi stand-up comedy, concept Răzvan Mazilu (Teatrul Odeon Bucureşti)  DUMINICĂ, 1 iunie

TTC, ora 19.00 – O…ladă, creaţie colectivă după Ion Creangă, regia Alexandru Dabija (Teatrul Tineretului Piatra Neamţ)

LUNI, 2 iunie

TTC ora 19.00 – Leonce si Lena după Georg Büchner, regia Mihai Măniuţiu (Teatrul Regina Maria Oradea)

MARŢI, 3 iunie

Pietonala teatrului, ora 20.00 – Statuile (Teatrul Masca Bucureşti)

TTC ora 19 .00 – Chip de foc – de Marius von Marienburg – PREMIERĂ- regia Vlad Cristache (Teatrul Toma Caragiu Ploieşti)

MIERCURI, 4 iunie

Pietonala teatrului ora 20.00 – Fior d’amor în Bucuresci, scenariul şi regia Mihai Mălaimare (Teatrul Masca Bucureşti)

TTC, ora 19 .00 – Tartuffe – de B.P. Moliere, versiunea scenică şi regia Victor Ioan Frunză (Teatrul Metropolis Bucureşti)

JOI, 5 iunie

TTC, ora 19 .00 – Yentl – de Leah Napolin şi Isaac Bashevis Singer, regia Erwin Şimşensohn (Teatrul Evreiesc de Stat Bucureşti)

 VINERI, 6 iunie

 TTC ora 19.00 – Un pic prea intim – de Rajiv Juseph, regia Cristi Juncu (Teatrul Nottara Bucureşti)

 Foto din ,,Însemnările unui nebun”: Arcub

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.