80 de ani cu Nichita Stanescu, lansat la Madrid
https://www.ziarulmetropolis.ro/80-de-ani-cu-nichita-stanescu-lansat-la-madrid/

Sâmbată, 28 decembrie 2013, s-a lansat la Madrid volumul omagial “80 de ani cu Nichita Stanescu”, la care au colaborat mai mulţi scriitori şi artisti plastici spanioli şi români.

Un articol de Petre Ivan|30 decembrie 2013

Sâmbată, 28 decembrie 2013, s-a lansat la Madrid volumul omagial “80 de ani cu Nichita Stanescu”, la care au colaborat mai mulți scriitori și artisti plastici spanioli și români.

Evenimentul marchează sfârșitul anului comemorativ 2013, când s-au împlinit 80 de ani de la nașterea poetului.

Aparută la Editura Niram Art, ediția este îngrijită de Tudor Șerbănescu, artist plastic român stabilit în Spania și cuprinde o selecție din poeziile lui Nichita Stănescu, traduse în limba spaniolă de scriitorul Fabianni Belemuski, împreună cu ilustrații și eseuri despre opera poetului.

Printre artistii plastici care au colaborat la acest proiect, se numără cunoscuta pictorița spaniolă Rita Martorell, artiștii spanioli Ivan Miedho, Cielo Donis, Veronica Buentello și artiștii români Gabriel Andrei și Bogdan Ater.

80 de ani cu Nichita Stanescu

Coperta volumui „80 de ani cu Nichita Stanescu” / „”80 anos con Nichita Stanescu

Textele critice sunt semnate de scriitorii spanioli Hector Martinez Sanz, Diego Vadillo Lopez, Midsoul Wolf, artistul plastic Ivan Miedho, Andreea Niram (marketing cultural Espacio Niram) și scriitorul român Fabianni Belemuski.

Lansarea cărții a avut loc în Galeriile Ater din Espacio Niram și a continuat cu un spectacol de poezie și artă, în care au fost prezentate lucrările artiștilor plastici, împreuna cu recitarea poeziilor care au servit drept inspirație fiecărui artist.

Foto: Nichita Stănescu si „80 de ani cu Nichita Stanescu” – Cutezatorii.ro şi Niram Art

29
/09
/21

Miercuri, 29 septembrie, ora 19.30 vă invităm să vizionați lansarea romanului Din cer au căzut trei mere de Narine Abgarian, roman distins cu Premiul Iasnaia Poliana, recent apărut în traducerea Luanei Schidu în colecția „Raftul Denisei“, colecție coordonată de Denisa Comănescu – povestea unei iubiri târzii care salvează lumea într-un sat de piatră aflat pe vârful unui munte armean, unde magia și misterul și-au păstrat neatinse puterile. Participă: Sabina Fati, scriitoare și jurnalistă, Cristian Pătrășconiu și Nona Rapotan, editor coordonator Bookhub.ro. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director al Editurii Humanitas Fiction.

27
/09
/21

„Faptul că sunt cu el, cu Ovidiu, mă determină să fac o călătorie în tinerețea mea și să-mi dau seama ce e cu adevărat fericirea. Dar, din păcate, fericirea nu o trăiești, ți-o amintești numai”, scrie Rodica Mandache în deschiderea cărții despre actorul Ovidiu Iuliu Moldovan.

23
/09
/21

Când s-a stins cel mai mare scriitor rus, cenzura lucra de zor, „dar sentimentele poporului rus nu puteau fi înăbușite”, notează americanul Jay Parini în ultimele pagini din cunoscutul roman „Ultima gară”.

09
/09
/21

În Etiopia anului 1935, Hirut lucrează ca servitoare în căminul unui ofițer din armata împăratului. Iar când armatele lui Mussolini se apropie și bărbații trebuie să se mobilizeze, Hirut și celelalte femei își doresc să facă mai mult pentru cauza războiului decât să aibă grijă de răniți și să îngroape morții.

30
/08
/21

PREVIEW Trei filme realizate în anii `60 în Republica Moldova, la ale căror scenarii au contribuit scriitori basarabeni, au fost aduse la Bucureşti în cadrul unui proiect inediat intitulat „Romanul românesc din stânga Prutului”. Filmele pot fi văzute marţi, 31 august, la ARCUB.