90 de ani de la nașterea actriței Olga Tudorache (1929-2017). Sala Mare a Teatrului Metropolis îi poartă numele
https://www.ziarulmetropolis.ro/90-de-ani-de-la-na%c8%99terea-actri%c8%9bei-olga-tudorache-1929-2017-sala-mare-a-teatrului-metropolis-%c3%aei-poart%c4%83-numele/

Astăzi se împlinesc 90 de ani de la naşterea uneia dintre cele mai importante actriţe din istoria României, Olga Tudorache (1929-2017).

Un articol de Petre Ivan|11 octombrie 2019

„Olga Tudorache a fost una dintre actrițele care avea o asemenea încărcătură încât tăcerea ei vorbea și, din păcate, astăzi, tăcerea ei este gravă, e dură, e tristă”, a spus George Ivașcu, directorul Teatrului Metropolis, în ziua în care Olga Tudorache a trecut în neființă (pe 18 octombrie 2017).

„Am cunoscut-o foarte bine. A jucat la Teatrul Metropolis Pește cu mazăre. A fost ultimul spectacol pe care l-a jucat și în onoarea domniei sale m-am decis ca Sala Mare să se numească Sala „Olga Tudorache”. Acesta este și primul spectacol care a fost jucat în Teatrul Metropolis“, a spus George Ivașcu.

Actriţa Olga Tudorache s-a născut la 11 octombrie 1929, la Oituz, în judeţul Bacău.

“Nu sunt o stâncă ce nu poate fi clintită, rece, lucidă, cum par. Nenorocirea este că nu sunt cum par şi că foarte repede omul îşi dă seama de asta. Aspectul exterior mi se trage, cred, din faptul că am fost şi am rămas o mare timidă. De aici, felul meu de a mă purta faţă de interlocutor, de aici senzaţia de inaccesibil.”

Olga Tudorache

Citiți aici un portret dedicat actriței, în Ziarul Metropolis.

Sala Olga Tudorache a Teatrului Metropolis

Citiţi şi:
05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".