Noul sezon expozițional MNAC, vară 2020. Ce vedem?
https://www.ziarulmetropolis.ro/noul-sezon-expozitional-mnac-vara-2020-ce-vedem/

Miercuri, 10 iunie, între orele 17:00 şi 22:00, MNAC găzduieşte vernisajul în aer liber al noului sezon expoziţional. Iată ce expoziţii vom putea vedea în această vară!

Un articol de |9 iunie 2020

Cu ocazia deschiderii noului sezon expozițional, MNAC extinde experiența muzeală în aer liber, unde se pot respecta regulile de distanțare. Doar primii 500 de oameni vor putea ajunge până în fața muzeului, unde o scenă cu muzică live, un bar și ecrane cu vizualuri din vechile și noile expoziții vor umple timpul de așteptare pentru accesul în muzeu. Cost bilet: 20 lei. Biletele se achiziționează la intrare. Suma strânsă din vânzarea biletelor acoperă cheltuielile de implementare a măsurilor de siguranță. Accesul se face liber cu mașina pe la poarta B3 din Calea 13 Septembrie.

|Sala de Marmură

RADU COMȘA. DISCUȚIE REDUCȚIONISTĂ ÎN 4 CULORI

10.06.2020 – 25.10.2020

Radu Comșa este un artist care gândește în relație directă cu spațiul. Pictura sa nu stă doar pe pânză, ci încearcă să își creeze propriul decor, încorporând divagații, extrase și referințe diverse în serii ce fac trimitere la joc ca metodă de lucru. Expoziția are ca punct de plecare un studiu aprofundat al teoriilor despre culoare, fără a încerca să le ilustreze, ci, mai degrabă, căutând să dezvăluie adevărul prin metode empirice.

Artist: Radu Comșa

Curator: Călin Dan

Asisent curator: Sandra Demetrescu

Cu sprijinul: Colecția Tudor, Geanina Grecu

Mulțumiri: SABOT, Galerie Emmanuel Hervé, Răzvan Bănescu, Karoly Bőrőczki și Olimpia Schugar, Marius Farcaș, Vlad Moldovan, Vasile Cătărău, Bogdan Rusu, Alex Moldovan, Ioan Popdan, Bogdan Vrabie, Vlad Olariu, George Semeniuc, Andrei Varga, De MIRA, Pavel Curagău/YAP Studio

|Parter

PETRU LUCACI. MATERIAL-SCAPES

10.06.2020 – 25.10.2020

Influenţat de lecturi din zona studiilor legate de post materialitate și de sociologia lucrurilor, Petru Lucaci reevaluează simbolistica obiectelor înconjurătoare, prin propunerea și construirea de noi „peisaje” materiale. De la reciclări și conversii până la translatarea unor obiecte aparent nesemnificative, artistul reasamblează spațiul, conferindu-i alte semnificaţii şi conotații decât cele atribuite inițial.

Artist: Petru Lucaci | Curator: Sandra Demetrescu

Muțumiri: Arh. Ștefan Mocanu, Mihai Folea

|Etajul 4

FILIP MARKIEWICZ. ULTRAPLASTIK RHAPSODY

10.06.2020 – 27.09.2020

Prin proiectul Ultraplastik Rhapsody, Filip Markiewicz continuă dezvoltarea unui limbaj artistic polimorf, evocând complexitatea – și absurditatea melancolică – a lumii de astăzi. În timp ce Europa și lumea (digitală) sunt prinse în contradicții interne, unde creșterea economică și progresul tehnologic încă apar ca unică traiectorie pentru umanitate, universul de semne și imagini al lui Filip tematizează lipsa de fond a discursurilor globale actuale și încurajează conștiința individuală și rezistența personală față de regimurile fricii.

Artist: Filip Markiewicz

Curator: Enrico Lunghi

Coordonator MNAC: Alexandru Oberländer-Târnoveanu

Cu sprijinul: FOCUNA (Fondul Cultural Național Luxemburg)

|Etajul 4. Cafenea

GO TO MNAC.

10.06.2020 – 27.09.2020

„Go to MNAC” este o expoziție de ilustrație contemporană, realizată în urma concursului dedicat tinerilor creativi români din zona artelor și a designului, care pune MNAC pe harta Bucureștiului. Cele 20 de lucrări expuse prezintă finaliștii și câștigătoarea concursului „Go to MNAC”. Ilustrația câștigătoare va fi imprimată în peste 50.000 de exemplare pe paharele 5 To Go, sponsorul concursului.

Artiști: Irina Mocanu, Titus Alexandru Antonescu, Alexandra-Cristiana Comănici, Ruxandra Pană, Maria Chelcioiu, Ioan Mihnea Grădinaru, Teodor Ștefan, Eliza Berzescu, Catinca Radu, Oana Poschina, Călin Mureșan, Loredana Ioana Ilie, Elena Sofia Bobei, Andrei-Cosmin Bălă, Bogdan Cazacincu, Gabriela Schinderman (două lucrări), Georgiana Dinu, Florin Enache, Sandra Bălășoiu.

Curator: Mihai Zgondoiu

|Etajul 3

METAMORFOZELE LUI JULIAN. O RETROSPECTIVĂ-LABORATOR IULIAN MEREUȚĂ

31.10.2019 – 29.03.2020

Recuperări. MNAC folosește platforma expoziției retrospective „Metamorfozele lui Julian” ca laborator pentru o investigație menită să definească avatarurile acestui artist ce scapă clasificărilor comune. Conceput ca un spațiu dinamic de cercetare, în care sunt prezentate selecții de materiale din Arhiva Mereuță, alături de mărturiile unor artiști, critici și apropiați, laboratorul restituie o voce care a rămas în

mare măsură neauzită. Iulian (Julian) Mereuță (1943 – 2015) s-a format în cercurile celui de-al treilea val de suprarealism românesc, ca membru al echipei Revistei Arta și exponent al mișcării artei conceptuale de la finalul anilor ‘60, înainte de emigrarea în Franța, în 1978. O expoziție vie, cu un concept dinamic, ce se va transforma de mai multe ori pe perioada expunerii.

Curator: Călin Dan

Asistent curator: Sandra Demetrescu

Cercetare: Patricia Bădulescu, Simona Vilău

Design expoziție: skaarchitects

Mulțumiri speciale: familia Mereuță, Decebal Scriba, Mugur Nazarie

|Etajul 1

VĂZÂND ISTORIA – 1947-2007 | Colecția MNAC. Expoziția permanentă.

Istoria artei contemporane din România (1947, anul abolirii monarhiei – 2007, anul intrării României în UE), revizitată printr-un discurs expozițional care pune pe același plan dimensiunea documentară și pe cea artistică, producția de obiect cultural și contextul în care aceasta a avut loc.

Echipa curatorială: Cristina Cojocaru, Călin Dan, Sandra Demetrescu, Mălina Ionescu, Adriana Oprea, Magda Predescu, Irina Radu

|+ URBAN STEPS

20 de ani de artă urbană în România, tot atâtea voci ale street art-ului românesc și un graffitti de 500 de metri pătrați pe scările interioare ale MNAC-ului.

Curator: Mihai Zgondoiu

| PERON MNAC (în aer liber)

BOGMANN / Ora 18:00 – 19:00h

Cel mai apreciat DJ de pe scena underground a Bucureștiului, a sintetizat spectaculos fenomenul alternativ al ultimilor ani. Istoria lui Bogman merge până în anii ’90, când a început o emisiune de radio Hip Hop pentru Radio Nova 22.

| PERON MNAC (în aer liber)
CONCERT PERFORMATIV: FLUID

/ Ora 19:30-20:30h
FLUID (n.2016) – un queer act bucureștean – este colaborarea dintre Paul Dunca/Paula Dunker (performer, coregraf, dramaturg), Alex Bălă (muzician) și alte creaturi strâmbe. Folosind sunetul, muzica și microfonul ca armă împotriva neutralității civice, FLUID se încadrează în neo-genul techno-faggothique.

| PERON MNAC (în aer liber)
CONCERT LIVE: ORKID

/ Ora 20:30-21:30

Shoegazeri nervoși de la Orkid își definesc stilul ca fiind post-traumatic blues. Pentru ei sunt definitorii afecțiunea și respectul pentru balene, orci și tot felul de alte bestii marine, teresetre și extraterestre.

Având influențe diverse, de la punk la post-rock și de la blues la prog sau chiar muzică academică, Orkid au lansat ultimul lor material discografic Deraiat EP în martie anul acesta, avându-l ca producător pe Adrian Despot. Concertul de la MNAC este primul în formula nouă, despre care veți afla mai multe chiar pe 10 iunie.

Parteneri: Cărturești, Elle România, Energiea, FEEDER.ro, GOKID.ro, Igloo media,  Life.ro, National Geographic Romania, Radio România Cultural, Revista ARTA, RFI Romania, Revista Zeppelin, SUB25, Super, Supereroi printre noi,  The Institute, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți București.

Foto: MNAC / Go to MNAC

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.