Nairam. Oniric Tehnicolor. Despre vis (în ciuda circumstanțelor actuale)
https://www.ziarulmetropolis.ro/nairam-oniric-tehnicolor-despre-vis-in-ciuda-circumstantelor-actuale/

Expoziţia Nairam. Onirique Tehnicolor se deschide la ARTHUB / Grădina ARTHUB, strada Budişteanu nr.10, joi, 10 martie 2022, orele 19:00. Expoziţia rămâne deschisă până la finalul lunii martie, în zilele de joi până duminică.

Un articol de Petre Ivan|11 martie 2022

Expoziția, queer, este „replica” în culoare și colaj a artistului autohton Nairam în dialogul său cu artistul francez Fabien Ghernati, una dintr-o serie de două expoziții solo puse față în față, o altfel de conversație imaginată în cadrul proiectului wiehie.org. După expoziția Onirique Black and White, Fabien Ghernati din februarie a.c., Nairam pune în scenă o serie de lucrări, care trădează formația sa de scenograf, despre vis și realitate. Sau în propriile cuvinte ale artistului: „Dormi sau visezi? Despre un racord teluric și domestic sau evoluția față în față cu ipocrizia dogmatică. O necautare între abnegație și aberație. O arhitectură viscerală a unui „Tatăl nostru” într-un tandem firesc al stigmatizării, de dragul jocului.”

„În expoziția prezentă decupez din mine uzura timpului comun și o recompun într-un colaj al reflectării împreună cu tine. Sau pe scurt, te invit la un dialog sensibil la granița dintre somn și vis”, declară Nairam. El adaugă: „Nu mai creez artă pentru a „impresiona”; creez artă pentru a-mi revela gândurile și emoțiile, am ajuns într-un loc bun pentru spiritul meu creativ. Mă simt inspirat de experiența personală, de oameni, de emoții și cărți. Întotdeauna îmi propun provocări de care mă bucur și care explorează noi granițe.”

Nairam se prezintă și identifică drept scenograf, cu o experiență de mai bine de o decadă în teatru – așadar, scenograf, [q]artist vizual, prieten. Adică Marian Văsii.

WE’RE HERE the Project (wiehie.org) este o expoziție online care aduce laolaltă artiști într-o rețea informală care se concentrează pe (re)imaginarea unei modalități de prezentare a artei, o instalație video și o serie de expoziții fizice, în România. WE’RE HERE conține nuditate și este destinată adulților. Proiectul mai are două componente: una de cercetare a artei queer contemporane și a practicii artistice a participanților și una editorială, de știri și interviuri cu artiștii participanți.

La ARTHUB există un mâine și senzația că există posibilitatea lui mâine, care vibrează cu optimism între vis și speranță, în ciuda evidenței, în ciuda circumstanțelor actuale. ARTHUB continuă să fie un spațiu deschis marginalilor: artiști și refugiați de toate soiurile.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.