Ethan Hawke: „Filmele lui Cristian Mungiu sunt excepţionale“
https://www.ziarulmetropolis.ro/ethan-hawke-filmele-lui-cristian-mungiu-sunt-exceptionale/

Actorul Ethan Hawke a declarat, la o conferinţă de presă organizată la Bucureşti miercuri, care a precedat Gala Ovidiu Ro, că filmul în care joacă „Before Midnight“ are, cu ocazia acestui eveniment, cea dintâi premieră la care protagoniştii nu vorbesc despre ei înşişi, ci despre o cauză socială. El a mai spus că a văzut cel mai recent film al lui Cristian Mungiu, „După dealuri“, la New York şi că „filmele lui Cristian sunt excepţionale“.

Un articol de Corina Vladov|27 iunie 2013

Actorul Ethan Hawke a declarat, la o conferinţă de presă organizată la Bucureşti miercuri, care a precedat Gala Ovidiu Ro, că filmul în care joacă „Before Midnight“ are, cu ocazia acestui eveniment, cea dintâi premieră la care protagoniştii nu vorbesc despre ei înşişi, ci despre o cauză socială. El a mai spus că a văzut cel mai recent film al lui Cristian Mungiu, „După dealuri“, la New York şi că „filmele lui Cristian sunt excepţionale“.

Actorul Ethan Hawke a fost prezent la Gala Ovidiu Ro „Before it’s too late“, alături de regizorul Richard Linklater, pentru a strânge fonduri în beneficiul programului „Fiecare copil în grădiniţă“, care a fost iniţiat de mama sa, Leslie Hawke, alături de Maria Gheorghiu. Evenimentul a avut loc la Palatul Copiilor din Capitală şi a inclus proiecţia în premieră în România a filmului „Before Midnight“, în care joacă actorul.

Citiţi şi: Câştigă două invitaţii la filmul „The Purge. Noaptea judecăţii“, cu Ethan Hawke!

Vorbind despre importanţa educaţiei timpurii, Ethan Hawke a făcut apel şi la un aspect delicat din viaţa sa personală. „Fiica mea cea mare este dislexică. Noi am cheltuit o grămadă de bani pentru a o ajuta să treacă peste această problemă. Dacă era dintr-o familie săracă, toată lumea ar fi crezut că este proastă“, a spus Ethan Hawke, citat de Mediafax.

Acesta a mărturisit că a aflat de problemele sociale din România prin intermediul mamei sale. „Când am fost prima dată în România, mama lucra la Bacău. (…) E o cultură pe care nu o ştiam, dar prin mama am avut acces la ea“, a adăugat actorul, care a mai vorbit şi despre Cristian Mungiu.

„Filmele lui Cristian sunt excepţionale şi au avut parte de atenţie la nivel mondial“, a spus el. „Am auzit că el (Cristian Mungiu, n.r.) susţine proiectul mamei şi am zis că trebuie să fie un tip minunat“, a spus acesta, referindu-se la faptul că, în câteva rânduri, a menţionat că şi-a dorit să lucreze cu regizorul român.

Leslie Hawke: „Nu ştiam de Dracula“

Mama actorului, Leslie Hawke, a vorbit despre începuturile sale în România. Ea a spus că a cunoscut această ţară când a făcut parte din Peace Corps. „Nu ştiam nici că România este în Europa de Est, dar nu ştiam nici de Dracula“, a spus Leslie Hawke, care a povestit că, la 48 de ani, a decis să se mute într-o ţară complet străină, pentru o cauză socială.

„Nu ştiam nici că există copii în spatele unor clădiri de termopane, care cerşesc şi nimeni nu le dă atenţie“, a spus aceasta.

Glumind, Ethan Hawke a spus că a venit în România deoarece mama lui l-a ameninţat că nu o să le mai facă daruri de Crăciun copiilor săi. „Am ştiut mereu că mama e o persoană cu convingeri puternice“, a spus actorul, adăugând că mama sa şi Maria Gheorghiu sunt „ca Lennon şi McCartney“.

„O încurajez pe mama să scrie o carte despre experienţa sa de american în România“, a spus actorul. „Fără o educaţie preşcolară, copiii săraci nu pot recupera decalajul dintre ei şi ceilalţi copii. Dacă nu investim în educaţia lor, vor sfârşi prin a fi o povară pentru întreaga societate“, a declarat preşedintele Ovidiu Ro, Leslie Hawke.

Asociaţia mai trebuie să strângă 140.000 de euro pentru finanţarea programului „Fiecare copil în grădiniţă“ în anul şcolar 2013 – 2014. Obiectivul pe termen lung al Asociaţiei Ovidiu Ro este să transforme programul pentru ca fiecare copil sărac din România să beneficieze de o educaţie timpurie de calitate şi să aibă astfel şansa de a deveni un membru activ al societăţii.

Pe lista de invitaţi ai Galei Ovidiu Ro s-au numărat Andreea Esca, Andreea Raicu, Horia Brenciu, Cristian Mungiu şi Călin Netzer.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.