Ethan Hawke: „Filmele lui Cristian Mungiu sunt excepţionale“
https://www.ziarulmetropolis.ro/ethan-hawke-filmele-lui-cristian-mungiu-sunt-exceptionale/

Actorul Ethan Hawke a declarat, la o conferinţă de presă organizată la Bucureşti miercuri, care a precedat Gala Ovidiu Ro, că filmul în care joacă „Before Midnight“ are, cu ocazia acestui eveniment, cea dintâi premieră la care protagoniştii nu vorbesc despre ei înşişi, ci despre o cauză socială. El a mai spus că a văzut cel mai recent film al lui Cristian Mungiu, „După dealuri“, la New York şi că „filmele lui Cristian sunt excepţionale“.

Un articol de Corina Vladov|27 iunie 2013

Actorul Ethan Hawke a declarat, la o conferinţă de presă organizată la Bucureşti miercuri, care a precedat Gala Ovidiu Ro, că filmul în care joacă „Before Midnight“ are, cu ocazia acestui eveniment, cea dintâi premieră la care protagoniştii nu vorbesc despre ei înşişi, ci despre o cauză socială. El a mai spus că a văzut cel mai recent film al lui Cristian Mungiu, „După dealuri“, la New York şi că „filmele lui Cristian sunt excepţionale“.

Actorul Ethan Hawke a fost prezent la Gala Ovidiu Ro „Before it’s too late“, alături de regizorul Richard Linklater, pentru a strânge fonduri în beneficiul programului „Fiecare copil în grădiniţă“, care a fost iniţiat de mama sa, Leslie Hawke, alături de Maria Gheorghiu. Evenimentul a avut loc la Palatul Copiilor din Capitală şi a inclus proiecţia în premieră în România a filmului „Before Midnight“, în care joacă actorul.

Citiţi şi: Câştigă două invitaţii la filmul „The Purge. Noaptea judecăţii“, cu Ethan Hawke!

Vorbind despre importanţa educaţiei timpurii, Ethan Hawke a făcut apel şi la un aspect delicat din viaţa sa personală. „Fiica mea cea mare este dislexică. Noi am cheltuit o grămadă de bani pentru a o ajuta să treacă peste această problemă. Dacă era dintr-o familie săracă, toată lumea ar fi crezut că este proastă“, a spus Ethan Hawke, citat de Mediafax.

Acesta a mărturisit că a aflat de problemele sociale din România prin intermediul mamei sale. „Când am fost prima dată în România, mama lucra la Bacău. (…) E o cultură pe care nu o ştiam, dar prin mama am avut acces la ea“, a adăugat actorul, care a mai vorbit şi despre Cristian Mungiu.

„Filmele lui Cristian sunt excepţionale şi au avut parte de atenţie la nivel mondial“, a spus el. „Am auzit că el (Cristian Mungiu, n.r.) susţine proiectul mamei şi am zis că trebuie să fie un tip minunat“, a spus acesta, referindu-se la faptul că, în câteva rânduri, a menţionat că şi-a dorit să lucreze cu regizorul român.

Leslie Hawke: „Nu ştiam de Dracula“

Mama actorului, Leslie Hawke, a vorbit despre începuturile sale în România. Ea a spus că a cunoscut această ţară când a făcut parte din Peace Corps. „Nu ştiam nici că România este în Europa de Est, dar nu ştiam nici de Dracula“, a spus Leslie Hawke, care a povestit că, la 48 de ani, a decis să se mute într-o ţară complet străină, pentru o cauză socială.

„Nu ştiam nici că există copii în spatele unor clădiri de termopane, care cerşesc şi nimeni nu le dă atenţie“, a spus aceasta.

Glumind, Ethan Hawke a spus că a venit în România deoarece mama lui l-a ameninţat că nu o să le mai facă daruri de Crăciun copiilor săi. „Am ştiut mereu că mama e o persoană cu convingeri puternice“, a spus actorul, adăugând că mama sa şi Maria Gheorghiu sunt „ca Lennon şi McCartney“.

„O încurajez pe mama să scrie o carte despre experienţa sa de american în România“, a spus actorul. „Fără o educaţie preşcolară, copiii săraci nu pot recupera decalajul dintre ei şi ceilalţi copii. Dacă nu investim în educaţia lor, vor sfârşi prin a fi o povară pentru întreaga societate“, a declarat preşedintele Ovidiu Ro, Leslie Hawke.

Asociaţia mai trebuie să strângă 140.000 de euro pentru finanţarea programului „Fiecare copil în grădiniţă“ în anul şcolar 2013 – 2014. Obiectivul pe termen lung al Asociaţiei Ovidiu Ro este să transforme programul pentru ca fiecare copil sărac din România să beneficieze de o educaţie timpurie de calitate şi să aibă astfel şansa de a deveni un membru activ al societăţii.

Pe lista de invitaţi ai Galei Ovidiu Ro s-au numărat Andreea Esca, Andreea Raicu, Horia Brenciu, Cristian Mungiu şi Călin Netzer.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.