25 de ani de la căderea comunismului – Baricada culturală / Radio România Cultural
https://www.ziarulmetropolis.ro/25-de-ani-de-la-caderea-comunismului-baricada-culturala-radio-romania-cultural/

În vremea comunistă, românii beneficiau de doar două ore de program pe seară, în special de propagandă. La 25 de ani de la căderea comunismului, pe site-ul Radio România Cultural, privim această perioadă cu ochii larg deschişi ai libertăţii şi cu detaşarea unui sfert de secol de democraţie.

Un articol de Petre Ivan|7 noiembrie 2014

25 de ani de la căderea comunismului / Proiectul Baricada Culturală, lansat de Radio România Cultural, propune o premieră pe piața românească: un program video online de două ore aşa cum se întâmpla în acea vreme..

In fiecare seară, de la ora 22,00, pe siteul www.radioromaniacultural.ro, filme artistice și documentare tematice vor aminti publicului de perioada comunismului în întreaga Europă de Est și chiar în Coreea de Nord.

Seria de proiecții online va începe duminică, 9 noiembrie, chiar în ziua în care, acum 25 de ani, cădea Zidul Berlinului, un si25 de ani mbol al separării și opresiunii comuniste.

De la ora 22,00, publicul Radio România Cultural va putea urmări online, cu sprijinul DocuArt, două producții: “Afacerea Tănase”, în regia lui Ionuț Teianu, și “În spatele cortinei”, în regia lui Bogdan Mustață.

Documentarul “Afacerea Tănase” este o producție care reconstituie celebra scenă de spionaj, numită de presa franceză “Afacerea Tănase”. Personajele principale sunt disidenții Virgil Tănase și Paul Goma. Documentarul dezvăluie fața ascunsă a României ceaușiste în planul relațiilor externe, precum și mijloacele criminale la care Securitatea nu ezita să recurgă pentru reducerea la tăcere a opozanților.

Cea de-a doua producție difuzată online pe www.radioromaniacultural.ro chiar în ziua împlinirii a 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului este “În spatele cortinei”. Miza principală a filmului este familiarizarea publicului românesc şi occidental cu imaginea reală, nemascată a comunismului, departe de idealismul promovat de nostalgicii sau promotorii săi actuali.

Proiectul “Baricada culturală” are și o importantă componentă de conținut onair. În perioada 9 noiembrie – 22 decembrie, pe toate frecvențele FM naționale dar și online, Radio România Cultural va 25 de ani difuza dezbateri cu principalii actori culturali ai revoluției de acum 25 de ani, documentare audio tematice, interviuri cu tineri născuți în anul 1989 și înregistrări document cu personalități ale lumii culturale care au murit în închisorile comuniste.

Startul on-air al proiectului “Baricada culturală” va avea loc tot pe 9 noiembrie cu două producții audio tematice.

De la ora 18,30, vom difuza un documentar realizat de Daria Ghiu, dedicat celor 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului. O lecție de rememorare și o privire retrospectivă asupra anilor care au trecut.

Cum a început totul? Cum s-a împărțit lumea în două? Cum a trăit această anomalie un oraș precum Berlinul și locuitorii lui? Cum a fost ziua de 9 noiembrie 1989? Ce s-a întâmplat apoi cu Berlinul anilor ’90 și 2000?

O poveste despre Europa, despre ziduri și spații ale nimănui, cu participarea lui Marius Babias, directorul Neuer Berliner Kunstverein din Berlin, și a artistei Hito Steyerl, cea care, în anul 1998, a realizat filmul Die Leere Mitte, despre Potsdamer Platz, așa-numita „fâșie a morții”, aflată pe granița dintre Est și Vest.

Foto: 25 de ani de la căderea comunismului, Baricada culturală, Radio România Cultural – radioromaniacultural.ro

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.