Doi români în finala concursului Sony World Photography 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/doi-romani-in-finala-concursului-sony-world-photography-2015/

Fotografii români Cosmin Bumbuţ şi Daniel Necula se numără printre finaliştii concursului Sony World Photography Awards 2015, una dintre cele mai mari competiţii de fotografie din lume.

Un articol de Petre Ivan|25 februarie 2015

Sony World Photography 2015 / Cosmin Bumbuţ a fost apreciat pentru seria „Camera Intimă”, înscrisă la secţiunea „Arhitectură” în categoria pentru profesionişti, care cuprinde o serie de imagini copleşitoare realizate în celulele a 35 de închisori din România, iar Daniel Necula s-a remarcat prin lucrarea „Wrong Way”, înscrisă la secţiunea „Enhanced” în categoria „Open” – o fotografie alb-negru îndrăzneaţă, despre o femeie pe o bicicletă.

Fotografii înscrişi în categoria „Open” au fost jurizaţi pe baza unei singure fotografii, în timp ce competitorii din categoria destinată profesioniştilor au concurat cu un portofoliu de imagini.

Ediţia de anul acesta a adunat cel mai mare număr de concurenţi din istoria de opt ani a prestigiosului eveniment. Finaliştii au fost aleşi dintr-un număr record de 173.444 de înscrişi proveniţi din 171 de ţări, o creştere de 24% în comparaţie cu ediţia de anul trecut.

Premiile competiţiei constau în sume de bani şi în echipamente de fotografie digitală Sony. Cei 10 câştigători din categoria „Open” vor fi anunţaţi pe 31 martie, iar cei 13 câştigători din categoria dedicată profesioniştilor vor fi anunţaţi pe 23 aprilie, la o festivitate de premiere care va avea loc la Londra.

"Wrong Way", de Daniel Necula

„Wrong Way”, de Daniel Necula

Premiul cel mare,  25.000 de dolari

La ceremonie, va fi decernat şi premiul L’Iris d’Or pentru cel mai bun fotograf profesionist al anului, care, pe lângă titlu, va câştiga şi premiul cel mare de 25.000 de dolari.

Alături de el vor fi anunţaţi şi câştigătorii categoriei destinate profesioniştilor, a categoriei pentru tineri şi studenţi, respectiv câştigătorul titlului de fotograful anului din categoria „Open”, care va fi răsplătit cu 5.000 de dolari.

Fotografiile realizate de cei doi finalişti români vor fi prezentate în expoziţia 2015 Sony World Photography Awards, găzduită de Somerset House din Londra, în perioada 24 aprilie – 10 mai.

Concursul Sony World Photography Awards premiază cei mai buni fotografi contemporani ai anului trecut.

Fiind adresat tuturor pasionaţilor de fotografie, competiţia include cinci categorii diferite: una adresată profesioniştilor („Professional”), una deschisă tuturor pasionaţilor de fotografie („Open”), una pentru tineret („Youth”), una pentru studenţi („Students”) şi una pentru fotografiile realizate cu telefonul mobil („Mobile Phone”).

Mai multe informaţii despre eveniment se găsesc pe site-ul www.worldphoto.org.

Fotografiile finaliştilor pot fi descărcate de la adresa press.worldphoto.org şi prin Image.net.

Foto: Sony World Photography –  Cosmin Bumbuţ şi Daniel Necula, press.worldphoto.org

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.