O sculptură de Auguste Rodin, vândută cu 260.000 de euro
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-sculptura-de-auguste-rodin-vanduta-cu-260-000-de-euro/

O sculptură de Auguste Rodin, o miniatură din bronz reprezentându-l pe Jean d’Aire, unul dintre cele şase personaje din complexul statuar „Bourgeois de Calais”, a fost vândută cu 260.000 de euro (fără taxe) la o licitaţie organizată în oraşul Rouen.

Un articol de Petre Ivan|21 aprilie 2015

Sculptura, care poartă semnătura lui Rodin sub talpa piciorului stâng, era estimată la un preţ cuprins între 100.000 şi 150.000 de euro, a precizat Delphine Fremaux-Lejeune, comisar al casei organizatoare, Normandy Auction.

A fost o piesă legendară, un fragment de istorie. Sculptura a fost realizată în ultima parte a vieţii artistului şi poate fi datată între 1910 şi 1917 – Delphine Fremaux-Lejeune

Sculptura reprezintă o miniatură cu înălţimea de 50 de centimentri a unuia dintre personajele din complexul statuar „Bourgeois de Calais”, monument comandat în ianuarie 1885 de municipalitatea din Calais cu scopul de a imortaliza curajul avut de şase membri ai burgheziei care şi-au sacrificat vieţile pentru a-şi apăra oraşul natal, Calais, în 1347, în timpul Războiului de 100 de ani.

Miniaturile din bronz ale celor şase personaje din acel complex statuar impresionant au avut un mare succes încă din timpul vieţii lui Rodin.

Opera tranzacţionată a aparţinut colecţionarului Alphone Kann şi a fost furată în 1940 de trupele naziste de ocupaţie. Americanii au redescoperit statuia din bronz în 1946, la Berlin, şi au restituit-o familiei lui Alphonse Kann. Apoi, miniatura a intrat într-o colecţie privată, în Franţa, în 1950.

Sculptorul, graficianul şi pictorul francez Auguste Rodin (12 noiembrie 1840 – 17 noiembrie 1917) a revoluţionat limbajul sculpturii, fiind considerat de mulţi critici drept cel mai mare sculptor după Michelangelo.

Rodin şi-a demonstrat modernitatea nu doar prin stilul conceptual al lucrărilor sale, ci şi prin modul de expunere, alegând spaţiile în aer liber.

Foto: Auguste Rodin – wikipedia

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.