O sculptură de Auguste Rodin, vândută cu 260.000 de euro
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-sculptura-de-auguste-rodin-vanduta-cu-260-000-de-euro/

O sculptură de Auguste Rodin, o miniatură din bronz reprezentându-l pe Jean d’Aire, unul dintre cele şase personaje din complexul statuar „Bourgeois de Calais”, a fost vândută cu 260.000 de euro (fără taxe) la o licitaţie organizată în oraşul Rouen.

Un articol de Petre Ivan|21 aprilie 2015

Sculptura, care poartă semnătura lui Rodin sub talpa piciorului stâng, era estimată la un preţ cuprins între 100.000 şi 150.000 de euro, a precizat Delphine Fremaux-Lejeune, comisar al casei organizatoare, Normandy Auction.

A fost o piesă legendară, un fragment de istorie. Sculptura a fost realizată în ultima parte a vieţii artistului şi poate fi datată între 1910 şi 1917 – Delphine Fremaux-Lejeune

Sculptura reprezintă o miniatură cu înălţimea de 50 de centimentri a unuia dintre personajele din complexul statuar „Bourgeois de Calais”, monument comandat în ianuarie 1885 de municipalitatea din Calais cu scopul de a imortaliza curajul avut de şase membri ai burgheziei care şi-au sacrificat vieţile pentru a-şi apăra oraşul natal, Calais, în 1347, în timpul Războiului de 100 de ani.

Miniaturile din bronz ale celor şase personaje din acel complex statuar impresionant au avut un mare succes încă din timpul vieţii lui Rodin.

Opera tranzacţionată a aparţinut colecţionarului Alphone Kann şi a fost furată în 1940 de trupele naziste de ocupaţie. Americanii au redescoperit statuia din bronz în 1946, la Berlin, şi au restituit-o familiei lui Alphonse Kann. Apoi, miniatura a intrat într-o colecţie privată, în Franţa, în 1950.

Sculptorul, graficianul şi pictorul francez Auguste Rodin (12 noiembrie 1840 – 17 noiembrie 1917) a revoluţionat limbajul sculpturii, fiind considerat de mulţi critici drept cel mai mare sculptor după Michelangelo.

Rodin şi-a demonstrat modernitatea nu doar prin stilul conceptual al lucrărilor sale, ci şi prin modul de expunere, alegând spaţiile în aer liber.

Foto: Auguste Rodin – wikipedia

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.